Robot chirurgical oncologic, în cercetare la Cluj

thierry berney, transplant renal, robot, chirurgie robotica, DaVinciS

Un robot pentru tratamentul onco-chirurgical al pacienţilor cu tumori hepatice este în fază de realizare la Cluj, proiectul aparţinând unei echipe de cercetători de la două universităţi din Cluj-Napoca și alte instituții.

Coordonatorul proiectului IMPROVE, Doina Pîslă, profesor universitar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a declarat luni, cu ocazia lansării proiectului, că unul dintre scopuri este creşterea ratei de supravieţuire şi a calităţii vieţii pentru pacienţii cu cancer hepatic.

„UTCN a lansat proiectul IMPROVE, împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu şi alţi parteneri, al cărui scop este identificarea unei soluţii inovative asistată robotic pentru tratamentul onco-chirurgical eficient al pacienţilor cu tumori hepatice, pe baza unui diagnostic integrat imagistic-molecular. Ca și produs final ne propunem realizarea unui robot care va efectua un tratament intraoperator al cancerului hepatic pe baza unui diagnostic imagistic-molecular pus de specialiști. Metodele adecvate chirurgical vor fi transmise robotului, iar acesta va fi controlat de un medic și va realiza tratamentul. Proiectul va contribui, printre altele, la creşterea ratei de supravieţuire şi a calităţii vieţii pentru pacienţii cu cancer hepatic„, a spus Pîslă.

Chirurgul Nadin Al Hajjar, reprezentant al UMF „Iuliu Hațieganu„ și al Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor„ Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea a pornit de la nevoia unui tratament cât mai complex pentru pacienții cu cancer hepatic, ținând cont de situația în care se află România, unde sunt posibilități reduse de transplant hepatic și un număr mai mic de donatori față de cei care au nevoie de transplant.

„Vorbim de robotică  în tratamentul tumorilor nerezecabile, adică a celor care nu pot fi îndepărtate chirurgical, dar pot fi oprite din evoluție prin diferite metode minim invazive. Va fi realizat un robot, iar procedurile intraoperatorii vor fi asistate laparoscopic. Ficatul nu este un organ static, se modifică după mișcările respiratorii ale pacientului, astfel că robotul va avea o sarcină foarte grea, și anume să se adapteze la aceste mișcări, astfel încât să poată introduce țintit medicamentația sau semințele radioactive în interiorul tumorii. Dorim să integrăm și o imagistică performantă, care să ne ofere imagini foarte clare în cadrul intervenției„, a explicat Al Hajjar.

Proiectul IMPROVE se derulează pe o perioadă de 34 de luni, începând cu martie 2018, şi are o valoare de peste 5,2 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.