Vladimir Putin dă asigurări Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin a asigurat statele din Occident, luni, că nu își dorește reluarea unei curse a înarmării și că va face orice pentru a rezolva diferențele pe care le are cu celelalte țări, informează site-ul agenției Reuters.

Vladimir Putin a câștigat un nou mandat prezidențial care îi va prelungi dominația politică asupra Rusiei cu încă șase ani, până în 2024. Acest lucru îl face cel mai longeviv conducător după liderul fostei Uniuni Sovietice, Iosif Stalin, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul statelor occidentale.

Cu toate acestea, Putin, în vârstă de 65 de ani, a declarat în cadrul unei întâlniri cu ceilalți candidați, că va folosi această victorie pentru a investi în domeniul educației, infrastructurii și al sănătății, reducând cheltuielile în domeniul apărării.

„Nimeni nu vrea să accelereze o cursă a armelor. Vom face orice pentru a rezolva toate diferențele între noi și partenerii noștrim folosind canale politice și diplomatice”, a declarat Putin.

Aceste afirmații reprezintă o schimbare a poziției liderului rus, care în timpul campaniei electorale a susținut că deține arme nucleare care ar putea lovi oriunde în lume.

Relațiile între Rusia și Occident sunt tensionate din cauza Siriei și a Ucrainei, din cauza acuzațiilor privind atacuri cibernetice și presupuse ingerințe în alegerile din SUA și Marea Britanie, precum și cele privind utilizarea unui agent neurotoxic în otrăvirea unui fost spion rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Furia Occidentului fata de Putin vine din declaratiile „staliniste” (privind industrializarea, infrastructurile, modernizarea tarii) ale tipului, în campania electorala, între care si-n special ca Rusia-si permite sa devina, în 6 ani, al 5 lea stat mondial (Marea Britanie fiind acuma al 5 lea, de unde si „otravirea” „spionului” britanic, nu rus, fiindca Skripal e cetatean britanic, subiect al Majestatii Sale, care-ar fi trebuit sa-l si protejeze de geloziile din Londongrad, fiindca Londra de azi e, cu largi complicitati, a Theresei May, inclusiv, ani de zile ministru de insterne, Londongrad). Si-n privinta înarmarilor, Putin a reactionat în legitima aparare: NATO s-a întins pâna la granitele Rusiei. Afacerea „Ucraina” (care a costat SUA miliarde, 5 numai pâna la izbucnirea „Maidanului”), cu rasturnarea unui regim legitim (= rezultat al votului popular) e-a SUA, Dutzu, e-a SUA. Ucrainienii rusofoni aveau dreptul si datoria sa se apere de nazistii din Kiev (nazism = xenofobia – fata de români, inclusiv, vezi închiderea scolilor -, rusofobia, atacuri armate ale regimului asupra opozitiei grupurilor etnice). Siria : Bashar al Assad e presedintele legitim al unei tari stravechi (Levantul), ajunse-n ruine si cu monumente istorice în pericol din cauza americanilor si papagalilor „europeni” (Hollande si Macron tot dau din clantza, primul a si primit „opozitia” islamista siriana la Elysée si i-a vândut si arme, fiindca loviturile de stat împotriva unui regim legitim – recunoscut de ONU -, însa „neprieten” SUA, si-n scopul asta, intoxul urias în ce-l priveste („armele chimice” folosite, în realitate, de „opozitia” draga SUA-Vestului) loviturile de stat, spuneam, taierile capetelor, linsharile, or fi „normale”, nu-i asa, „legale”, „moderne”, „semne de civilizatie” … si, fiindca a intervenit si le-a-mpiedicat, Putin e de condamnat. Bine-nteles.

  2. În alocuțiunea sa Putin a reiterat ferm dorința Rusiei de a colabora cu Occidentul . Dar nu oricum ci și dacă Apusul dorește aceasta . Putin a și glumit pe seama reciprocității dialogului , afirmând ca este ca în dragoste între cei doi parteneri .

  3. Realegerea lui Putin, motiv de ingrijorare pt. cancelariile occidentale ? Mai sa fie, si eu care eram convins ca sunt multe alte motive de ingrijorare pt. cancelariile respective, unul fiind iminenta demitere a „zeitei justitiei planetare” din Romania. Ceva in genul „imparatu’ mondial al romilor din Romania”. Numai la noi pot „creste” astfel de personalitati. Curios ca mai toti sunt recunoscuti la nivel planetar, as zice.

  4. Occidentul nu vrea nici un fel de asigurari. Vrea cat mai multe provocari si daca nu le gaseste le fabrica punandu-si singur o bomba sub fund.

  5. Sa intelegem deci ca Rusia va inceta amestecul in spatiul romanesc, adica retragerea fortelor rusesti stationate pe Nistru, incetarea instigarii separatistilor gagauzi, ‘secui’, etc.,? Ca nu va mai instiga dodoni la destramarea Romaniei (harta Moldovei istorice daruita unui oarecare dodon cind curentul unionist, legitim, este in crestere)? Ca nu se va mai amesteca in problemele Cataloniei sau ale Scotiei? In 2014, in perioada cind Scotia agita separarea, RT (Vocea Rusiei) afirma ca Putin invita Scotia independenta sa se alature Uniunii Euroasiatice. Evident, propunerea nu putea provoca decit ilaritate in Scotia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.