Rogozin bagă bățul prin gardul Japoniei: „De ce nu au nume ruseşti?”

Dmitri Rogozin, directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, a declarat luni că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după nave ruseşti şi evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea, transmite Reuters.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokio şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904.

Cunoscut pentru declaraţiile sale tăioase şi prezenţa activă pe reţelele de socializare de la invadarea Ucrainei, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruşi.

„Întotdeauna când statele şi-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (…) De ce nu au nume ruseşti aceste insule? Acest lucru ar fi mult mai logic decât denumirile folosite acum pentru aceste insule şi care distrug limba rusă” a afirmat Rogozin la postul de radio Sputnik.

Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali pentru a impune sancţiuni economice Rusiei.

Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancţiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. De ce ne mai încurcăm cu denumirile? Le bombardăm și gata! Case closed!

  2. Prin 1958, Japonia si URSS ajunsesera la un acord de pace, care rezolva si problema insulelor, intr-o maniera acceptabila pentru ambele tabere beligerante. Americanii i-au amenintat pe japonezi sa nu semneze. Si … nu s-a semnat.

  3. Ce zice Rogozin acum face parte din planul pe termen lung de presiune al Rusiei asupra Japoniei. Japonia va înțelege pînă la urmă că trebuie să părăsească alianța contra-naturii (știți că așa se numește pidozniCIA…) cu S.U.A., forțată de amerloci după ce Japonia capitulat în WW2, ca să poată folosi nestingheriți insulele japoneze Okinawa ca bază militară în războiul ce l-au declanșat în Koreea. Iar cînd Japonia va părăsi alianța LeGheBeTeQizdă cu S.U.A., Rusia va avea alături unul dintre cele 3 mari ateliere industriale ale lumii (pe care-l va pierde tabăra amerlocă). Și o sursă de material de război ce va anula actualul avantaj amerloc.

  4. Dacă o luăm de la 48, fiecare are de împărțit ceva cu fiecare. Rusia folosește pretexte pentru a se rățoi la toată lumea.

  5. Ce ia rusul cu japca, greu mai scapa din gheare. La urma urmei, la ce le-o mai fi trebuit si insulitele alea? Doar viitoare conflicte promiteau, ca doar nu e vreun zacamant de petrol acolo. Mania asta a grandorii, de a gabji teritorii numai ca sa te impanezi cu ele, chiar daca le tii zeci sau sute de ani in subdezvoltare (vezi Basarabia) e de neinteles pentru un european.
    Un motiv ideal ca propaganda de razboi alimentata de peste ocean sa-i prezinte pe rusi ca „salbatici” si mancatori de copii. E si vina lor, a rusilor. Ca prea se poarta in magazinul de portelanuri ca elefantul…E adevarat: ei i-au infrant pe marii dictatori. Dar nici imperiul lor, cu 9 fusuri orare, nu e chiar de neglijat.
    Daca nu si-ar fi alienat de exemplu TOTI, dar TOTI vecinii de la vest, poate acum propaganda de razboi insemna bani aruncati pe apa Sambetei, ca nu s-ar fi prins nimic….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.