Roman Polanski s-a născut pe 18 august 1933

Roman Polanski împlineşte astăzi 85 de ani

Roman Polanski s-a născut pe 18 august 1933 în Paris, din părinţi polonezi. Cu filme realizate în Polonia, Marea Britanie, Franţa şi SUA, Polanski este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film internaţionali.

Îşi petrece copilăria în Polonia, însă ca urmare a originilor evreieşti toată familia este închisă într-un ghetou din Cracovia, de unde au fost trimişi în două lagăre de concentrare. Tatăl supravieţuieşte, dar mama este ucisă la Auschwitz. La sfârşitul războiului se regăseşte cu tatăl său.

Debutează ca actor la 14 ani şi primeşte un rol în filmul regizorului polonez Andrzej Wajda, A Generation (1955). Urmează cursuri la Şcoala de Cinematografie din Lodz şi până la absolvire apare într-o serie de filme semnate de Andrzej Wajda: Lotna (1959), Innocent Sorcerers (1960) şi Samson (1961), potrivit Agerpres.

Este încă student când realizează primele sale scurtmetraje, printre care Doi bărbaţi şi un dulap, Când cad îngerii, Cel gras şi cel slab sau Mamiferele, toate premiate la diverse festivaluri. Scurtmetrajul Cuţitul în apă, este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin. Repulsie va fi primul film în limba engleză, cu Catherine Deneuve în rol principal. Filmul ia Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin.

Întoarcerea la Hollywood este marcată de realizarea filmului Chinatown, laureat la Globul de Aur şi nominalizat la 11 premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Trei ani mai tîrziu este nominalizat la şase premii Oscar, cu filmul Tess.

În 1984 îşi scrie autobiografia, Roman de către Polanski, devenită bestseller în mai multe ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Filmul “Cuțitul în apă” despre diferența între vârsta când faci teribilisme și vârsta când povestești teribilismele pe care le-ai făcut, film doar cu trei personaje, a fost deosebit.

  2. I-am vazut „Rosemary’s Baby”, comedie neagra si reusita. Cu Sharon Tate, prima sotie (care-avea sa-i cada victima lui Manson…). Mandat de arestare mentinut asupra lui de catre SUA, pentru-o relatie c-o minora (care trebuie s-aiba vreo 72 de ani, acuma), desi tipa si-a retras plângerea. În Franta-n care sta, însa, si din aceleasi motive cu-ale mandatului de arestare american, tipul suporta terorismul feministelor, care, spunea cineva si-avea dreptate, resuscita, rescriu, cu referire la relatiile barbat-femeie, sinistra „lege a suspectilor” de la 1792…omul are, însa, umor (negru). Asa ca, La multi ani, Roman!

  3. I-am vazut „Cutitul in apa” insa nu am inteles nimic…?! Probabil ca eram foarte tanar…!

  4. Ca si in alte cazuri cu indivizi perversi, degenerati… manifestarile „de pe langa” patimile lor impresioneaza si rocmai de aceea trebuie eliminate pentru a nu servi drept scuza si pentru a nu genera simpatie pentru uraciune, aici – placere demonica de a batjocori inocenta si curatenia unui copil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.