România a pierdut 20% din cea mai importantă resursă a ei

România este țara cu cei mai mulți cetățeni apți de muncă plecați în străinătate, conform datelor prezentate de Eurostat, oficiul de statistică a UE.

Astfel, 19,7% dintre cei cu vârste între 20 și 64 de ani sunt peste hotare, procentul fiind de aproape trei ori mai mare decât acum 10 ani și de cinci ori mai mare decât media UE din prezent. Următoarele locuri în clasamentul țărilor care au exportat cetățeni buni de muncă sunt ocupate de Lituania (15% din populația cu vârstă activă), Croația (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) și Bulgaria (12,5%). Pe ultimele locuri se situează Germania (1%), Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (1,3%). Pe de altă parte, Ciprul avea, în 2007, 7,1% din populația activă plecată în străinătate, pentru ca anul trecut procentul să fie de numai 3,9%. Media UE pentru acest indicator este de 3,8% din populația cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. În acest moment, țara noastră se află în primele 20 de state care se confruntă cu scăderea populației, într-un top, realizat de ONU, unde află alături de state precum Siria, Moldova, Puerto Rico, Micronesia, Samoa Americană, Saint Pierre and Miquelon, Insulele Cook dar și Bulgaria, Estonia, Ucraina, Letonia, Muntenegru, Africa de Sud, Serbia, Lituania, Slovenia sau Ungaria. Scăderea bruscă a populației ridică probleme în ceea ce privește stabilitatea economică, armonia comună, identitatea global.

La noi, cele mai grave probleme se vor ivi în educație, piața muncii și în sistemul de pensii. Ritmul scăderii demografice va duce în câțiva ani la desfiinţarea mai multor posturi de profesori/învăţători, iar populaţia în vârstă de muncă se va diminua şi ea. Asta înseamnă că va pune o mare presiune asupra fiscalității, contribuțiile vor fi mai puține și statul va trebui să acopere tot mai multe pensii din împrumuturi scumpe.

Îngrijorător este şi faptul că 16,9 procente dintre cei care pleacă au o educaţie superioară, lucru care le oferă oportunităţi pe piaţa muncii din statele Uniunii Europene pe care le aleg. O altă concluzie de care trebuie să ţinem seama este faptul că în ultimii 10 ani, numărul celor care nu au mai vrut să stea în România a crescut extrem de mult, de la 7,4% la 19,7%.

Însă acestea sunt datele pentru statele membre UE, comunități importante de români fiind localizate și în Canada, SUA și alte state nemembre ceea ce face ca numărul real al celor plecați din România să fie mult mai mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

9 Comentarii

  1. parafrazându-l pe Marshall, omul este cel mai preţios capital. România, în stilul său, unic în lume, a scăpat şi de povara administrării celui mai preţios capital…să se chinuie alţii cu el…

    • Da’nu-s buni aia care raman?le dai o galeata (goala)si esti vataf…ei cu galeata,tu…alte zari de soare pline,vorba poetului

  2. 20% din oameni, 40% din terenurile agricole, 100% petrol, 100%gaze, 40% paduri, 90% industire… plus ca mai trebe sa platim si taxa de protectie pentru asta; ba la bechtel, ba la nato, ba la evrei, la americani…

  3. Cel mai grav din toata aceasta situatie este ca cei plecati mai au prea putine ganduri de intoarcere, cei mai multi se casatoresc si au copii acolo, la varsta pensionarii vor ramane sa aiba grija de nepoti. La mine in familie au mai ramas parintii si nepotii care merg la scoala, dintre colegii de facultate mai sunt doar 6 din 29 ramasi in tara.Singurii care inca nu au plecat sunt cei care fie nu au avut la cine, fie sunt multumiti de ce au aici sau nu vor sa plece. Ar fi ramas aici dar cand vezi ca tu muncesti la privat cate 8-10 ore pe zi pentru 1500-2000 lei, ca aici se invart majoritatea salariilor, iar din banii tai trebuie sa statul sa sustina o groaza de bugetari inutili din administratie pe salarii mult mai mare ca al tau la un sfert din volumul de munca, cand ce se aduna din banii tai sfarseste in buzunarul unui excroc politic sau cu legaturi politice, cand platesti procurorii cu 20.000 lei lunar ca ei sa mimeze anchetele anticoruptie, cand sistemul judiciar e ca o sandrama parasita in care doar daca esti masochist mai poti avea incredere, la spital de imbolnavesti mai tare decat ai venit pentru ca managerul trebuia sa cumpere de la firmele de partid medicamentele, militianul local castiga 3000 lei lunar ca sa stea in birou sa il gadile pe primar dupa urechi, militianul national e mai bogat ca un bancher de corupt ce e, la scoala iti cade tavanul peste copii si multe altele, pe strazi iti rupi masina, daca vrei sa iti deschizi o firma ai nevoie de un portbagaj de maculatura cand in alte parti iti trebuie 2 hartii, masina care am condus-o in afara timp de 3 ani nu se auzea nici un zgomot, in Romania dupa nici o luna deja trosnea de la drumuri. Ati vazut ca un imigrant din afara UE care se angajeaza in Romania primeste salariul mediu pe economie in vreme ce un roman primeste salariul minim pe economie la aceeasi munca? Si de ca sa ramai in Romania?

  4. Poate caderea comunismului, de fapt socialismului, a adus bunastare, masini straine, ”calatorii la capatul lumii”, dar toate au un pret: agonia unor natiuni si prosperitatea celor care au favorizat acest proiect. Daca acceptam ca suntem tot o apa si-un pamant, n-ar trebuie sa ne intristam ca intr-o zi poporul roman va dispare, unii s-au bucurat de fel.. cu ”licuricii” si nu le-a pasat ca dupa ei tara se va pustii.

    • Nu ne canta nimeni „Love of the common people”,ca tot se intorc vremurile?

  5. Procentul de 20% este o gogomanie! Nu toti cei care au plecat poseda calificari inalte, studii universitare, etc. In acest procent, o mare parte este reprezentat de cei care au plecat la cersit si ciordeala. Si nu sunt putini! Drum bun, cale batuta, sa mai vina inapoi cand am sa-i chem eu!!! Faptul ca nu se mai gaseste forta de munca calificata, are o explicatie foarte simpla: scolile profesionale sau de meserii au fost inlocuite de licee satesti sau de „universitati” particulare. Care nu produc nici muncitori calificati, nici specialisti!! Doar semianalfabeti care nu cunosc nicio meserie sau profesie si pe care nu ii angajeaza nimeni.

    • Traim intr-o manipulare injositoare.Multi cumparati din presa, preamaresc situatia celor plecati in afara.Un procent mic din cei plecati o duc mai bine decat daca ar fi ramas in tara. Marea majoritate a celor plecati isi duc traiul in conditii foarte grele:salarii foarte mici, munca istovitoare,conditii de locuit precare, marginalizare sociala.Nici presa, nici guvernul nu prezinta situatia reala a celor plecati.Nu mai vorbesc de romanii plecati sa lucreze in agricultura, este un dezastru total.Concetateni, inainte de a face pasul in exterior, documentati-va foarte bine din mai multe surse,
      va spun din experienta. Nici nu va inchipuiti ce greseala puteti face.

    • Nu toti, dar foarte multi au studii universitare si plecarea lor, si a meseriasilor, e o paguba imensa pentru tara.
      Copiii nostri nu vor mai avea profesori si doctori care sa-i invete si sa-i ingrijeasca.
      E o situatie dramatica dar politicienilor nu le pasa pentru ca ei au lingouri de aur, milioane in banci straine, vile peste vile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.