România, campioana Europei la porumb și floarea soarelui

România a realizat în 2019 cea mai mare producție la floarea soarelui și la porumb boabe din Uniunea Europeană, conform informației prezentată de Institutul Național de Statistică. De asemenea, ocupă prima treaptă și la suprafața cultivată.

La grâu, țara noastră ocupă locul patru, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania și Polonia. La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul
șapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia.

Potrivit datelor Statisticii, suprafaţa cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la leguminoase pentru boabe şi legume. Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2019, comparativ cu 2018, la leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi legume. Astfel, suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, faţă de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafaţa cultivată cu grâu 38,8%.

Producţia de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producţiei la porumb boabe. La leguminoase pentru boabe, producţia a urcat cu 27,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent. Producţia la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deşi suprafaţa cultivată a crescut cu +3,4%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiţă (-47,1%) şi soia boabe (-20,6%). Suprafaţa cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 10,2%, faţă de anul precedent. Producţia de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Datele INS mai arată că, în anul 2019, producţia de struguri a scăzut cu 15%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar cu 15,5%, faţă de anul precedent. Producţia de fructe din livezi s-a redus cu 10,7%, din cauza scăderii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4584 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Se minte groaznic.Nu Romania produce acele cantitati ci actualii straini care cultiva terenurile.Romania mai cultivaa pe la tara unde inca se mai lucreaza ca in evul mediu.Am crezut ca cel mai mare mincinos e Daia dar vad ca are urmasi multi.Din productiile recoltate in romania cat ramane in tara pentru popor.

  2. Dar acei straini unde le produc, cumva in tara vecina? Totul se raporteaza la tara Romania. Apropo, cine-i acum ministrul agriculturii si cati bani a alocat ca sprijin cultivatorilor de cand se lauda ca este ministru?

  3. Este inutil daca porumubul nu devine nutret pentru cresterea a animalelor in Romania si este exportat pt eco sau nutret in alte tari. Inutil daca graul este exportat si importam faina, tarate si biscuiti, inutuil si primejdios, pt ziua cand in lume va fi o criza alimentara, vanzand terenurile, vom ajunge ca iobagii care incarcau carele cu grau si ei mureau de pelagra…Daca am fi avut un STAT ar fi facut ca Ungaria sa cumpere teren nu sa-l lase la altii…poate au stiut romanii care de sute de ani se tot declara maghiari ca este o rusine sa faci parte dintr-un popor fara un Cap limpede la carma, sa speram ca s-o indura Dumnezeu si ne va darui un urmas viteaz, iar tradatorii lacomi sa se duca la bogatia altora…

  4. Da, campioana si la exporturi deoarece Romania importa paine congelata si porumb macinat fara gust, miezul boabelor de grau si porumb sunt macinate pentru calitatea cea mai superioara dar daca nu e faina doar din bobul raschetat de tarate fara eliminatea miezului, nu are concentratia si gustul real al produsului final! Gustul e de tratare seminte si boabe de orice fel! Doar asa ramane mentinuta Romania in saracie lucie si inanitie, se intampla de cel putin 20 ani!

  5. Ati uitat ca strainii detin cca 5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate in Romania ,restul de cca 6 milioane este lucrat asa cum stiu si pot romanii !.Cine crede ca productia de pe cele 5 milioane ramane in Romania ete un IDIOT .Romania ca sa hraneasca populatia ramasa in tara cumpara porumb si griu furajer din Ungaria si Bulgaria !,va este clar unde suntem ??.Articolul este un rahat cu mot !

  6. Domnule Cosmin, nu iti mai pierde vremea sa citesti ce scrie INS- ul. Aia sunt soareci de birou care nu iasa pe teren. De unde sa stie ei ce se cultiva in Romania si ce productii se fac la ha. Fake news

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.