Zeci de milioane de dolari despăgubiri

România a câștigat procesul cu Chevron

Compania petrolieră americană Chevron va plăti Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului. Decizia aparține Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituție de arbitraj comercial internațional, care a fost solicitată să se pronunțe în litigiul dintre Chevron și ANRM. Potrivit deciziei, compania Chevron este obligat să plătească ANRM suma de 73.450.000 de dolari, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referință a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 până la data plății integrale, precum și cheltuielile arbitrale suportate de ANRM. În procesul de soluționare a litigiului cu Chevron, ANRM a fost reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, specializată în servicii de consultanță în domeniul afacerilor și de reprezentare în soluționarea litigiilor.

ANRM și Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costinești, EX – 18 Vama Veche și EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron.

În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune menționate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziția autorității competente „suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Compania americană s-a adresat Curții de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

Până la finalul anului 2015, ANRM, reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atât răspunsul față de cererea de arbitrare (Answer to the Request for Arbitration), cât și o cerere reconvențională prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.

În perioada 19-23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curții de Arbitraj a fost pronunțată în favoarea ANRM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 4692 Articole
Author

12 Comentarii

 1. Bravo Casei de Avocatura! Alte case au pierdut procesele cu furnizorii de electricitate,tot la Arbitrajul din Paris, desi partea romana a vea dreptate! Paratii erau insa europeni, nemti, cehi, italieni si austrieci! Astia de la Chevron sunt amricani!

 2. Au disparut miliarde in tara asta fara ca sa deranjeze greutatea sacilor cu bani.In cazul asta le trimite basescu reteta cum sa scape de plata.E suficienta o schema de atac a DNA-ului asupra psd-ului si gata:DATORIE ANULATA! TRAIASCA PCR SI SECORITATEA!

 3. Iluzii cu americanii si democratiile occidentale!
  Niste escroci pusi pe excrocarea tarilor pe unde trec drept parteneri stategici!

 4. Ba, voi sunteti inconstienti? Pai cum sa luati voi banii americanilor? Sa fiu al naibii daca n-o sa ia astia si pielea de pe noi. O sa ne puna sa le platim pentru soldatii de la Dveselu si de la Mihail Kogalniceanu, pe urma, cand o sa apara puii de mulatri o sa ne puna sa platim taxa pe mulatru, iar ambasadorul comandant nu ne va mai da comunicate de presa, ci ni le va vinde pe bani grei. Si, colac peste pupaza, n-o sa ne mai puna sa le cumparam fierul vechi sub forma de avioane, ci pur si simplu sub forma de fier vechi, la pret de sateliti interstelari.
  Treaba voastra, da sa stiti ca nu e bine ce-ati facut. Nu si-au respectat americanii angajamentele? Pai, cand si unde si le-au respectat?

 5. cum ?! deja au ajuns la procese…rusii furau in still dar cu sovromuri…deh oriduire sociala mai avansata…

 6. Ei ne dau nouă milioane, noi le dăm noi miliarde. Așa că dacă mai câștigăm și noi, câteodată, e de ochii lumii.

 7. Imediat mizerul de Kllem o sa-si cheme slugoii la ordine politicienii romani si o sa le ordone ca Romania sa ierte datoria .

 8. Cosmin Pam Matei, va rog sa va interesati ,in continuare, si sa reveniti, cu un articol, in care sa publicati SI Decizia Curtii de Arbitraj privind acest Dosar. Deasemenea, va rog sa ne informati SI daca ANRM a PRIMIT acesti bani.Romanii din comuna Pungesti au suferit enorm in perioda expoatarii gazelor de sist in 2011.

 9. Oamenii ăia de la Pungeşti care au protestat împotriva Chevron ,ce vor primi?Din nou jandarmi şi cotonogeli?Zice cineva ceva? Nu se aude.Ponta se aude?

 10. Directorul Chevron o sa astepte sa plateasca intai custodele coroanei chiria pentru palatul Elisabeta iar principesa o sa astepte sa plateasca intai Chevron suma in litigiu. Statul Roman o sa le primeasca pe amandoua la Sf Asteapta

  • Esti diliu rau de tot.Nu te mai faci bine nici dintr-o lovitura, nici pas-cu-pas.Ce are chevron cu monarhia?

 11. Ponta – needucatul mincinos – cel ce a adus-o pe kovesi – persoana fara aexpaerienta – la varful dna pt. a distruge destinele romanilor – este cel ce a aadus Chevron in Romania. Sa fie pus sa p[laateascA ONORARIUL AVOCATILOR. Oricum atunci cand ponta spune ca vai si el au fost anchetati, va rog sa vedeti ca nu s-a intamplat absolut nimic nici lui si nici familiei I(chit ca sora ia o multime de bani de la cons. de adm. aeroport otopeni sau cumnatul hot de fonduri europene)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.