România, condamnată pentru poluarea din Capitală

România a fost condamnată, joi, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru poluarea din Bucureşti. Curtea a precizat că România nu a respectat reglementările privind valorile limită de PM10, dar nu a spus ce sancţuune va primi România.

Decizia a fost luată după ce Comisia Europeană a reclamat că România nu respectă reglementările în materie de poluare. Comisia a trimis în judecată România pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind calitatea aerulului înconjurător, pentru depăşirea sistematică a valorilor limită pentru microparticule (PM10) în Bucureşti.

„România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România), nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin (…) privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (…) şi, pe de altă parte, nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin în (…), în special obligaţia (…) de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă”, se arată în decizia de joi a CJUE.

În minută nu este precizată însă şi sancţiunea pe care o va primi România.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, joi, după decizia CJUE, că acest verdict era „previzibil”, precizând că „o țară întreagă este condamnată din cauza unor administrații locale iresponsabile”.

„Inevitabilul pe care îl anunțam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Jsutiție, după ce Primăria Capitalei nu a reușit să reducă poluarea cu PM10 în Municipiul București. O țară întreagă este condamnată din cauza unor administrații locale iresponsabile. (…) Comisia a fost răbdătoare cu noi și cu acest subiect. A așteptat câțiva ani ca PMB să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. După ce PMB a reușit să aprobe un plan, nu a fost capabilă să implementeze propriile măsuri asumate. Din cauza acestei administrații, nu am reșit să ținem sub control poluantul PM10. Era previzibil verdictul de astăzi”, a transmis Alexe, într-o declarație de presă.

Conform sursei citate, Primăria Capitalei nu a luat măsuri imediat, în ciuda avertizărilor repetate primite de Municipalitate din partea Ministerului Mediului. El a adăugat că inclusiv în perioada izolării, PM10 a fost depasit de șapte ori.

„Doar salubrizarea eficientă a străzilor din București ar fi reușit să ducă Bucureștiul la o reducere a poluării cu PM10 cu cel puțin 42%. Din păcate, această măsură (…) a fost atinsă într-un procent de 40% și doar teoretic. (…) Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea Planului de calitate a aerului, care a depins de condamnarea României la CJUE”, a mai spus Alexe.

Ministrul Mediului a cerut Primăriei Capitalei un plan de urgență pe termen scurt, cu soluții de reducere a poluării.

Ce zice și Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că în perioada 2007-2014, pentru care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru poluarea din București, Primăria era condusă de Adriean Videanu și de Sorin Oprescu.

„Perioada pentru care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România – pentru poluarea din București – a fost generată de nerespectarea condițiilor de calitate a aerului impuse de legislația europeană într-o perioadă anterioara actualului mandat – (7 ani de neconformare respectiv intervalul 2007-2014, când primari generali au fost Adriean Videanu și Sorin Oprescu)”, se arată într-un comunicat transmis joi, de Primăria Capitalei.

Firea spune că poluarea nu a apărut în 2016, ci este un subiect ignorat timp de 20 de ani de autorități.

„Poluarea din Capitală nu a apărut în anul 2016, este un subiect ignorat de toate autoritățile timp de peste 20 de ani! Conștienți de gravitatea acestei probleme, ne-am concentrat eforturile pentru implementarea unor măsuri eficiente de reducere a poluării în Capitala României. Astfel, pentru prima dată în București, specialiștii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care cuprinde soluții reale pentru combaterea poluării în Capitală! Doresc să subliniez că PICA nu înseamnă doar Primăria Capitalei ci însumează de fapt efortul comun al tuturor celor ce răspund de traficului urban, de creșterea eficienței energetice, eliminarea surselor de poluare generate de activitățile de construcții precum și de îmbunătățirea calității spațiilor verzi din Capitală, adică atât autoritățile locale, cât și Guvernul, prin ministerele de resort! Primăria Capitalei, spre deosebire de Guvernul României, a luat măsuri concrete, care deja dau rezultate în ceea ce privește traficul rutier și poluarea în Capitală!”, a spus Gabriela Firea.

Primarul general a mai susținut că măsurile prevăzute în PICA, implementate de Primăria Capitalei nu pot fi contestate, întrucât rezultatele se pot vedea zilnic.

„Pentru prima dată în ultimele decenii am alocat milioane de euro pentru modernizarea mijloacelor de transport în comun: autobuze noi, Euro 6, achiziționăm autobuze hibrid, autobuze electrice și tramvaie noi! Mii de elevi beneficiază gratuit de autobuze școlare care degajează astfel traficul rutier din cele mai aglomerate zone ale Capitalei! Au fost realizate culoare unice pentru transportul în comun, pentru liniile de tramvai cu utilizare intensă, semaforizarea inteligentă a intersecțiilor – care contribuie la fluidizarea traficului și implicit la reducerea poluării precum și încurajarea mijloacelor de transport alternativ atât prin realizarea de piste de biciclete, cât si prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achiziționarea de biciclete!”, spune primarul Capitalei.

Firea adaugă că în mandatul său a eliminat peste 4.000 de rable din traficul bucureștean, prin acordarea a 5.000 de ecovouchere în valoare de câte 9.000 de lei fiecare celor care și-au casat mașinile vechi.

De asemenea, edilul a amintit că sunt în derulare lucrări pentru investițiile privind infrastructura rutieră, cum ar fi Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu sau supralărgirea Șos. Fabrica de Glucoză, iar Primăria Bucuresti lucrează la proiectul terminalul intermodal amplasat la intersecția Șos. Pantelimon și Șos. Vergului (parcaj suprateran de 420 de locuri

Totodată, în urma controalelor la santierele din Bucuresti s-au dat amenzi in valoare de peste 70.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Un guvern responsabil ar fi aplicat de mult măsura cea mai simplă: taxarea suplimentară a motorinei, ca să facă neatractive automobilele Diesel. Iar programul Rabla trebuia și el limitat la motoarele cu benzină și electrice.
    Dar politrucii români nu pot lua asemenea decizii, că se supără companiile auto, importatorii, ziariștii… și Dorel 🙂

  2. Marc draga, nu numai Dieselul polueaza. Imagineaza-ti sutele de mii de masini, functionand si cu benzina si cu motorina, dar avand o uzura care le recomanda pentru casare, aduse de ” diaspora ” si de samsarii de automobile, care imput aerul. Ultimul diasporezm rupt in nadragi are si smartphone ( conectat la facebook ), dar mai ales o ” nemteasca ” cu 250-300000km la bord. Primii de vina in toata mizeria asta, sunt chiar occidentalii, care permit vanzarea unor rable care la ei nu mai au voie sa circule. In conditiile astea,pot sa trimit CJUE cate placute suedeze pot incasa netrebnicii.

  3. De data asta dai degeba vina pe diaspora. Orice masina, mai ales prost intretinut ajunge sa polueze mai devreme sau mai tarziu.
    Culmea poluarii, desi nu mai circulau decat foarte putine, RATB-ul cu program redus poluare tot a fost de nu se putea respira. Poluatorii nu sut numai aia cu „cazane” nemtesti, mai exista si alte surse de poluare pe care autoritatile nu prea vor sa le gaseasca daramite sa le opreasca. Bucurestiul si multe alte orase romanesti au mare deficit de spatii verzi, dar au masini, praf, mizerie, aglomeratie. De ani de zile primariile tot betoneaza, asfalteaza distrug cu santiere spatiile verzi.

    Cele mai mici suprafate de spatii verzi din UE, padurile din jur ciuntite sa constraiasca noi cartiere de blocuri. Spagi imense se invar, padurea Baneasa si altele au fost taiate in mod constant. Se lanteaza de zor panselutze, de acolo se scot cei mai multi bani nu din copaci, iarba.

  4. Gabitza Firea, ce facusi? Ca timp ai avut. Sigur, daca te intreaba A3, care iti da timp de emisie de parca ai fi regenta Romaniei, totul e in regula si opozitia vinovata de tot ce misca…

  5. Hai sictir Editat. Nu va e rusine nemernicilor care ati facut de rahat instanta de judecata ca atare, tarand-o in jocurile politice murdare dintr-un stat membru al UE. Iata cum „corona” v-a plesnit peste bot si v-a dejucat campania mizerabila pregatita impotriva Primarului General pentru a nu mai fi reales. E Dumnezeu mai jegurilor si paduchilor. Ce v-a mai tras-o peste bot bestiilor basisto-joianniste. Rusine sa va fie ! Demisia nenorocitilor platiti cu bani grei de oamenii mai saraci din UE.

  6. Era absolut imposibil ca niste idi-oti sa nu incerce sa-si traga capital politic dintr-o chestiune care-i priveste pe toti, nu numai administratia locala. Vreau sa-l vad si eu pe acela care va avea curajul sa limiteze circulatia masinilor prin Bucuresti! Sau sa interzica masinile sub EURO 4. Sau….. Numai gura e de voi, pitecantropilor!!!!

  7. OK, da’ n-ar vrea „onorabila ” UE (ma abtin de la orice alte completari !) sa vina la Bucuresti si sa adulmece putin poluarea asta ? Ca poate o sa simta totusi rapid ca „parfumul” e cel de gunoaie tot din UE, arse pe la Glina si prin alte parti de mafiotii europeni la brat cu mafiotii romani !

  8. Sa plateasca Alexe si Orban din banii lor. Astia sunt demolatorii capitalei. Sunt in campanie electorala.

  9. De cand este carantina, automobilele nu mai polueaza, dar totusi poluarea este cu mult mai puternica decat in perioada cand traficul era intens, pentru ca javra aia de Firea arde in jurul Bucurestiului gunoaiele importate pe filierele mafiei PSD. Aici e vorba de o poluare de dimensiuni gigantice, iar patzachina zice ca nu poate depista cine polueaza, de parca ar fi vorba de cautat acul in carul cu fan. Fumul se vede de la departare, locul de incinerare a gunoaielor este banal de depistat si ochiometric si cu detectoare de noxe, ca sa nu mai vorbim de faptul ca chiar depozitele de gunoaie toxice importate de mafiea Firei pot fi lesne depistate. Dar Firea este mana in mana cu politia si mafia si pretind ca nu pot fi identificati faptasii. Bestia asta ar merita sa fie pusa sa respire legata chiar langa locul incinerarii gunoiului pana ii crapa plamanii. Sa vedem daca ii place pe plamanii ei ceea ce face ea altor cetateni.

  10. Desi stiu adevarul (sau poate la mintea lor citesc doar titlurile) pe toate forumurile hashtagistii o vad pe Firea buna de plata. Desi ea a devenit primar in 2016.

  11. @Alcibiade.Braila.
    Bai mucea, tu sa vorbesti la ora copiilor, de unde sa stii tu din Balta Brailei ce se intampla in Bucuresti si cat polueaza Firea in mod voluntar si ilicit, incinerand gunoaie toxice venite din Italia si UK precum si cauciucuri vechi? Vedea-te-as respirand macar o saptamnana duhorile pe care le lasa noaptea activitatea ilegala asa zisului tau primar general. Nemernica asta pe care o ridici in slavi mai planuia sa construiasca si nu stiu cate incineratoare in Bucuresti ca sa arda gunoi de import. Ia-o la tine acasa daca iti place, sa va afume pe voi bestia.

  12. @un trecator, de la o posta puti si mirosi a bestie basista. Ce stii tu despre Capitala Romaniei, mai flinticule. Sau despre cine detine jurisdictia responsabilitatii administrarii si functionarii Centralelor termice din Bucuresti sau a Gropilor de Gunoi ?! Ai ! Stii ma sau nu stii ! Stiu ca nu stii altfel nu acuzai Primarul General de asa ceva. Sunt iliberalii, tembelule, iresponsabilii si farsorii care arata acuzator in alta parte. Cunosc Bucurestiul la minutie, idiotule, am locuit multi ani aici si inca si in prezent periodic si regulat vin si stau in Capitala Romaniei unde dorm pe perna mea nu in asternutul strainilor.

  13. Chestia asta cu poluarea cred că urma să fie scoasă din joben mai aproape de alegerile locale. Dar acum acestea
    s-au amânat sine die, Comisia Europeană a pus-o acum pe tapet, să mai estompeze din alte probleme mai fierbinți.
    Pentru poluarea din București sunt mai mulți de vină, atât Primăria, dar și autorități centrale, precum Garda de
    Mediu. Printre altele, în București sunt bulevarde care n-au mai fost splălate complet de ani de zile. Știm bine
    că sunt multe artere pe care sunt parcate mașini de la un cap la altul, care nu pot fi ridicate pentru toaletarea
    completă a carosabilului. Pe de altă parte, mafia imobiliară construiește pe orice petec de pământ. Dacă am avea
    autorități care să-și respecte atribuțiile, ar găsi o groază de nereguli în aprobarea PUZ-urilor, la eliberarea
    de autorizații de construire cu încalcarea flagrantă a legii. Mai multe blocuri, multe cu 10-15 etaje, mai multe
    mașini, mai multă poluare. Cu gropile de gunoi, alt dezastru. Incompetență și mafie deopotrivă. În București tre-
    buie luate măsuri radicale, din păcate nu asistăm decât la aruncarea pisicii moarte dintr-o tabără într-alta.

  14. Sa nu-mi spuneti ca Buc o fi mai poluat decat New Yorkul, Tokyo, Londra sau Parisul. Berlinul nu este poluat ptr ca aia smenaresc noxele la autoturisme. Banuiesc ca la fel fac si cu celelalte noxe. Cu nemtii nu ne punem, dar cu ceilalti, da.
    Ia sa vedeti daca n-o mai fi Firea primaritza, cum nici Bucurestiul nu va mai fi poluat si nemeni nu ne va mai condamna.
    SIMPLU ca ,,Buna ziua”…..[Leo]

  15. @Alcibiade. Braila
    Mai taci bai amaratule. Esti un parlit de proagandist PSD care o apara la ordin venit de la partid pe toapa asta de Firea vesnic avida de bani. Vezi-ti de durerea ta in Braila si lasa capitala.

  16. @Leo:nu fi ambiguu! Spune pe nume lucrurilor pe care le consideri aiureli.

  17. Este minunat ! Stai si te crucesti , cati oameni iau salarii , in tara asta fara sa faca nimic , dar absolut nimic ! Povestea asta cu condamnarea Romaniei , nu va avea niciun fel de urmari, in tara noastra ! Nici nu este posibil , ca cineva sa fie tras la raspundere, atata timp , cat vinovatii sunt , chiar ei , guvernul Romaniei , cu ministerul ultrastufos al mediului ( oare cu ce se mai ocupa acest minister ,cand poluarea este atat de atotcuprinzatoare ?) si desigur , Primaria Capitatalei , condusa de „cumplita” , d-na Firea ! Ce viata au unii , ce viata si ce salarii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.