Numai două întrebări 

România e pregătită pentru revenirea Republicii Moldova

George Simion, liderul platformei unioniste Acțiunea 2012, organizatorul manifestației de la Chișinău, din Piața Marii Adunări Naționale, la care au participat peste 100.000 de oameni ce au scandat ”Jos hotarul de la Prut!”, ne răspunde la două întrebări esențiale.

– Astăzi ați citit „Proclamația Marii Adunări Centenare”, în care se solicită că Parlamentul României, în şedinţa solemnă din dată de 27 martie, să adopte o decizie pentru „reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României”. Care sunt în acest moment șansele reîntregirii?

– Cunoaștem faptul că în România, peste 80% din populație vrea unirea cu Republica Moldova și mai știm că în Republica Moldova, peste 130 de localități au votat în Consiliile locale Declarații de Unire cu România începând cu 23 ianuarie, iar procentul celor care sunt în favoarea reîntregirii naționale crește de la lună la lună. Am văzut astăzi 100.000 de oameni în Piața Adunării Naționale, veniți din toate raioanele și de peste hotare, care au cerut într-un glas clasei politice din România și din Republica Moldova urgentarea procesului de Reunificare. Anul 2018 este un prilej unic, istoric, așteptat, să se creeze o majoritate unionistă peste Prut, a cărei voce să găsească un răspuns pe măsură la București: România e pregătită pentru revenirea Republicii Moldova acasă.

– Ați avut mesaje de susținere din partea a trei partide: PMP, USR și PSD, unele reprezentate de eșalonul doi sau 3. Este suficient? Cum comentați susținerea clasei politice din România?

– Alianța pentru Centenar a invitat la manifestația din Piața Marii Adunări Naționale reprezentanți din partea tuturor partidelor politice din România și din Republica Moldova, așa cum a invitat și primarii și consilierii locali care au votat Declarațiile de Unire. Acum, când se împlinesc 100 de ani de la Centenarul Unirii Basarabiei cu România, fiecare dintre noi, indiferent de partidul sau asociația din care face parte, are menirea să conștientizeze necesitatea coagulării tuturor eforturilor în sensul refacerii unității naționale, care se află mai presus de interesele electorale sau personale trecătoare. Primul lucru pe care îl așteptăm din partea Parlamentului României, și cel mai firesc, este că pe 27 martie să adopte o declarație prin care să își asume un rol fundamental, decisiv, în  procesul de înfăptuire a Reunirii.

Foto: UNIMEDIA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Simona Popescu 220 Articole
Author

17 Comentarii

  1. La viitoarea rectificare bugetara, risc 5% reducere alocari Uniunea Scriitorilor si Academia Româna, pt comoditatea de a nu fi reprezentate la Marea Adunare Centenară de la Chişinău…

    • Situația Moldovei de dincolo de Prut si a RO postcomuniste, din nefericire, nu e simplul rezultat al contextului românesc, al vointelor romanesti, ci al intereselor geo-politice globale. Suntem prinsi cel putin intre doua forte imperiale malefice,perfide si lacome, intre doua ticăloșii concepute de cei care sunt specializati in teroarea Istoriei. Strabunii din timpul Marii Uniri au sfidat atunci moartea, au sfidat destinul tragic, avand si sansa de a fi fost condusi de oameni de valoare , de personalitati care-si iubeau poporul. Realitatea urata a prezentului arata ca unionistii moldoveni sunt depasiti numeric de talharii Estului, iar unionistii din RO sunt tradati de globalistii cautatori de comori. De prea mult timp fratii despartiti de Prut trăiesc acasă ca în exil.…

  2. Vise , vise ! Cum se va rezolva problema fortelor rusesti stationate pe teritoriul R. Moldova in Transnistria , unde au si intemeiat un stat fantoma nerecunoscut de nimeni , cu exceptia Rusiei , desigur ? Nu se poate face unire cand o parte din R. Moldova se afla sub ocupatie ruseasca , mai ales ca puterea de la Chisinau , nici nu se gandeste sa ceara Rusiei sa se carabaneasca de pe teritoriul ei ! Cand va pleca Rusia din Transnistria ? Nikakda ! ( niciodata ). Asa ca … mai tango cu unirea , desi fiecare roman o doreste !

    • Scuza-ma dar la ultimele alegeri unionistii au obtinut doar 10% din voturi.
      In Moldova aproape trei sferturi din votanti vor sa ramana independenti de Romania. Moldovenii vor in UE, dar nu vor cu Romania.

      100,000 de unionisti nu reprezinta nici 3% din toata populatia Moldovei fara Transnistria, unde oricum romanii sunt minoritari.
      Cand am sa vad ca partidele unioniste obtin 50% din voturi (ceea ce niciodata nu s-a intamplat in Moldova), abia atunci am sa fiu convins ca moldovenii vor unirea cu Romania.

    • Si nici unire cand Romania ii sub ocupatie amerloca .Colonie de cxea mai joasa speta.

    • Fatucule, nu cumva esti Bravo, Tudor, Herodot, Mogly, Saul, VoceaRatiuni, etc., etc? De ce tot iti schimbi pseudonimul, ca tot ai idei putine?

  3. Nu aud marii specialiști ai țării să spună poporului român care va fi prețul Unirii și cine îl va plăti. Cu cât vor fi scăzute pensiile și salariile, cu cat vor crește taxele și impozitele, cu cât se va devaloriza leul, la cât va ajunge datoria externă. Intr o țară care cere aprobare de la Bruxelles pentru toate fleacurile, surprinde că nimeni pare că nu ia în considerare Comisia europeană și Germania. Un eurodeputat român spunea nu de mult că a primit avertismente de la eurodeputații germani din toate partidele nici să nu ne gândim la Unirea cu Moldova.

    • Sa gandim in viitor , nu la salariile si pensiile de acum. Romania a fost primita in UE desi nu merita! Sa le dam si moldovenilor o sansa

    • @Geo: Romania si Iugoslavia trebuiau sa fie primite primele in UE si NATO. Ele au fost singurele tari din Est care s-au opus hegemonieiei sovietice. Ele economic nu stateau chiar rau iar Iugoslavia nici nu era comunista, in orice caz, nu in sens sovietic. Mult trimbitatele reforme ale tarilor primite in primul val nu erau decit cosmetica, realitatea fiind cu totul alta. Linia s-a tras insa la Malta. Pina la urma, UE a fost ca un joc piramidal. Cele admise printre primele au beneficiat cel mai mult. Aici, am in vedere in primul rind Spania si Portugalia, care, dupa decenii de dictatura si razboaie coloniale (Portugalia) nu se puteau lauda ca intrunesc criteriile de aderare. A primat insa criteriul de mare strategie.

  4. Paradoxul e ca nu rusii se vor opune unirii, ci vestul in frunte cu Germania.

  5. Tutusi, unde este Sica-Mandolina si ai lui? Gurile rele zic ca s-a oprit in gara la o tuica mica si a pierdut trenul.

  6. Liderii Romaniei trebuie sa se depaseasca pe ei si sa faca toate demersurile legale de reintregirea Romaniei cu teritoriile romanesti pierdute!
    Doamne ajuta!

  7. Există un precedent: dărâmarea Zidului Berlinului, de care Germania n-are cum să se dezică. Nu se poate dezice nici că a fost parte, prin Tratatul Riebentrop-Molotov, la ruperea din trupul României a teritoriilor Basarabiei şi Bucovinei de Nord. Numai ticăloşia şi ne respectarea drepturilor omului şi naţiunilor ar îndârji-o să nu participe cu toată forţa şi prestigiul său la un act reparatoriu a unui rău pe care, în vremuri apuse,ea l-a făcut. Raţiunea, buna credinţă şi vrerea Domnului ne îndeamnă să credem că ea va fi vioara întâi pentru a implini entuziasmul de unire cu Ţara mamă, România, a basarabenilor vitregiţi prin nemernicia lui Stalin şi a lui Hitler.

    • Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939 de șeful guvernului[a] și ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin

  8. Fostul presedinte al Romaniei d-l Traian Basescu spunea ca Romania trebuie sa se uneasca cu Republica Moldova. Consider ca Republica Moldova ar trebuii sa se uneasca cu Romania. Aceasta unire se va putea realiza doar cand in urma unui Referendum organizat la Chisinau, cu indeplinirea unor conditii si anume: ca cei prezenti la vot sa asigure Cvorumul necesar si voturile „pentru” sa asigure majoritatea necesara pentru un astfel de demers. Cu alte cuvinte cand majoritatea cetatenilor R. Moldova vor dori aceasta Unire. Cu „poduri de flori”, alte actiuni, manifestatii si discursuri patriotarde nu cred ca se va realiza Unirea. Daca cetatenii moldoveni l-au votat/ales pe presedintele Dondon, se pare ca „e mult pana departe”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.