România extinde o carieră de lignit și distruge 106 ha de pădure

Centralele Mintia şi Paroşeni riscă să rămână fără cărbune

Legea decarbonizării reprezintă un jalon în PNRR ce trebuia îndeplinit până la finalul anului 2022 pentru ca României să i se aprobe a doua tranșă de fonduri. După o serie de modificări, Ordonanța de urgență 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic a fost aprobată ca Legea nr. 334 în data de 5 decembrie 2022.

Doar că o lună mai târziu, în 11 ianuarie 2023, în direcție contrară decarbonizării asumate în PNRR și prin lege, Guvernul a adoptat o HG privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafaţă de 106,3515 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes naţional şi de utilitate publică ,,Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Timişeni-Pinoasa, judeţul Gorj, la o capacitate de 8.000.000 tone/an lignit”.

„Nu doar că nu se reduc emisiile de CO2, dar această HG presupune defrișarea a peste 100 de hectare din fondul forestier fără compensare. Această prevedere a fost introdusă în Codul silvic adoptat în martie 2008, republicat, actualizat până la 4 ianuarie 2017. Defrișarea pădurilor și apoi arderea lignitului vor avea dublu efect negativ asupra mediului prin creșterea emisiilor de CO2 și reducerea capacității de absorbție a acestor emisii”, menționează Alexandra Doroftei, coordonator de campanie la Bankwatch România.

Legea decarbonizării a suferit deja modificări substanțiale:

· pe 14 decembrie, în OUG 175/2022 au apărut o serie de modificări impuse de Comisia Europeană: scoaterea rezervei tehnice și trecerea termocentralelor în conservare pe o perioadă de trei ani, după care acestea să fie eliminate din producție.

· pe 28 decembrie 2022, la două săptămâni de la precedentele modificări, guvernul a dat HG nr. 1.573 prin care se aprobă amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe lignit şi a exploatărilor miniere aferente acestora și anume a celor 660 MW reprezentând unitățile Rovinari 3 și Turceni 7. Hotărârea contravine și PNRR, și legii decarbonizării, documente importante prin care România și-a asumat în fața Comisiei Europene decarbonizarea sectorului energetic.

An nou, metehne (guvernamentale) vechi

Scopul legii decarbonizării este stabilirea cadrului pentru realizarea procesului de decarbonizare a sectorului energetic și astfel reducerea de emisii de CO2, însă modificările repetate din ultima lună au exact efectul invers pe care și-l propune legea. Este evident că atât menținerea celor 660 de MW de producție din lignit, cât și deschiderea de noi perimetre miniere de exploatare a lignitului conduc la creșterea emisiilor de CO2. Cu atât mai mult, dacă termocentralele urmează să fie închise, în planul de restructurare al CEO fiind disponibil un calendar în care se va desfășura acest proces, este de așteptat ca și carierele să aibă același parcurs, ,,corelat cu necesarul de lignit”, astfel că ar trebui planificate și redactate „Planurile de închidere a activității (PIA) pentru fiecare carieră”, așa cum este prevăzut în lege.

În loc de decarbonizare, dublă poluare

Conform rapoartelor anuale de mediu ale Complexului Energetic Oltenia (CEO), în perioada 2017 – 2021, CEO a avut o producție medie de aproximativ 18.488.787,8 tone de lignit din toate carierele pe care le exploatează.

Conform HG adoptate pe 11 ianuarie, noua carieră de lignit are capacitatea de exploatare de 8.000.000 tone/an, aproape jumătate din producția medie de lignit anuală.

Doar în 2022 s-au aprobat alte două HG, HOTĂRÂRE nr. 1.484 din 14 decembrie 2022 și HOTĂRÂRE nr. 1.411 din 22 noiembrie 2022, care, împreună cu HG 13/11.01.2023, ar duce la creșterea, cel putin în teorie, a producției de lignit cu 15,5 milioane tone/an, ceea ce ar face ca aproape întreaga producție de lignit a României să poată fi acoperită doar de aceste trei mine.

Bankwatch România este o asociație înființată în 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

33 de Comentarii

  1. …asta pare articol platit de omv…deci, austriecii defriseaza ilegal sute de ha pe zi si cara lemnul afara, nu platesc taxa de solidaritate decat in tara lor, nu au platit redevente de vreo 2 miliarde euro catre statul roman si facem tamtam pt inceperea unei noi exploatatii de carbune pt a produce energie…in germania au stramutat sate intregi in urma cu o luna…sigur acest articol a fost scris de popescu…virgil popescu…

  2. demoleaza sate pentru carbune! Si apoi, haldele de steril s-au impadurit si se pot impaduri in continuare. Daca il schimbati pe Virgilica, veti vedea cati bani se vor intoarce la buget!
    Trimiteti-l dupa premierul alifie la Vienaa!

  3. Bankwatch România este o gasca de nemernici, platita de stim noi cine, care lucreaza impotrina Romaniei. Membrii ei trebuie folositi impreuna cu lignitul, in cuptoarele termocentralei.

  4. Bai baieti , vreti „corent „si caldurica ? Daca nu cu lignit poate bagati niste fasole si produceti „gaze”.Da nu stiu daca respectivele „gaze”in afara de „parfum”vor fi bune la ceva . Sunteti cumva „copiii” Grettei ?Na ca m-am molipsit si eu…. De la atitea „creiere”mirositoare….Jarmania , Polonia redeschid „termoncentrale”pe carbune si mine , numai voi sunteti mai catolici decit papa…

  5. Si -scuze redactia – vin cu completarea : Cine putea scrie un asa articol ? Doar Pam-Pam -matei. Pam caruia ii pute orice fac romanii. Du-te bre la stapinii aia ai tai pe care-i asculti.Vezi ce fac ei si ce ne cer noua .Rusinica…….

  6. CO2 nu face efect de seră. E mai greu decît O2 și N2.
    Căutați Lake Nymos, un lac în Africa.

  7. Păi am impresia că pădurea distrusă e mai valoroasă ca tot lignitul extras..Pe de altă parte lignityl poluează ,.. contra salariilor minerilor,. Pădurea iți dă aer, mediu curat ..pe gratis,..Deci care o fi afacerea.. mai ales că musai să renunți la cărbune și hidrocarburi,…Iar un pom crește in 50 de ani,..

  8. De zeci de ani cate procente au fost din suprafata a Romaniei si cu 107ha sau si fara ele nu se schimba mult din peisajul defrisarii.
    Costel Alexe „Tabla” nu va fi condamnat penal. „Hoțul” Bode este seful polițistilor. Iohannis presedintele Romaniei Educate analfabeta fuctional. Ca Greta

  9. Da avioanele si portavioanele care ard o cisterna de motorina pe km nu se pune’ e amerucana care suge banana. Cata greata mi-e de prostii lui Sorosh pam pam ham ham.

  10. Bankwatch e furajată de ceva agenție europeană, de gv suedez, de cel german și o asociație, European Climate Foundation, împreună 3/4 din tot, cam părți egale. Desigur este și Soroș.
    European Climate Foundation, cu sediul în Olanda, se dă independentă și e condusă de Laurence Tubiana ce „was born in Oran, Algeria, in 1951. Her father, an entrepreneur with interests in tobacco and the cinema, came from an established Jewish Algerian family”. Fundația e furajată de alte fundații: Bloomberg, Rockefeller samd. Alta este Porticus a celor ce au, printre altele C&A, familia Brenninkmeijer…meijer…meyer. Din trib desigur.

  11. Ce puii mei fac guvernantii si lenesul de la Cotroceni ca sa stopam o data pt. totdeauna defriserile de padure din Romania ?

  12. Daca inchidem termo , de ce inchidem, daca deschidem exploatari, de ce deschidem. „.. daca o intrebi…o doare pe ea capul de ceva..”. Romania si Europa se scarifica pe altarul energiei verzi iar restul lumii isi vede de treaba. Europa cheala poarta tichia , restul lumii merge ca lupul cu cinii latrand in urma.

  13. Mintia nu era inchisa si vanduta strainilor? N-au zis strainii ca o fac pe gaz, ca baga miliardu’ de iepuroi? Sa o faca! Deocamdata avem nevoie de energie, asa ca trebuie sa mentinem in functiune centralele pe carbune, una din foarte putinele decizii corecte, asa cum fac si Germania, Polonia etc. Nu este de dorit sa se taie 100 hectare de padure, insa macar astea se taie cu folos, pentru a exploata carbunele de sub ele, fata de atatea alte sute de mii de hectare care se taie pentru folosul altor tari.

  14. @ Băran Gheorghe,..Nici tu nu pricepi.. Din păcate sunt multe guverne care la fel nu pricep..Rezolvarea este fuga inainte, nu revenirea la metode poluante de sec 19.. Nu mai poți. Nu te lasă temperaturile de iarnă, ca și cele de vară de 50 de grade. Nu mai poți folosi nimic poluant.. Există rezolvări ecologice la ora asta.. Cu aceleași bani treci pe ele..Ai nevoie de păduri, de verdeață chiar pe acoperișul blocurilor.. Ai nevoie ca de acum din ”iarnă” să gospodărești apa.. Adună in cisterne căci nu vei avea altele..

  15. Nemtii redeschid minele de carbune si termocentralele.ne-am gasit noi mai catolici decat papa.fatuca aia de la bank nu-stiu-cum sa merga sa-si cumpere opait si soba,daca vreo decarbonizare,ca acolo se va ajunge.
    Aceasta decarbonizare (si atingerea obiectivului de ZERO emisii co2) va fi mai mare inselatorie si minciuna din istoria omenirii.

  16. China extragea (acu 2 ani)
    4’010’000’000 tone carbune,
    cu 10 milioane de tone PESTE celelalte 4 MILIARDE DE TONE DE CARBUNE,intr-un singur an!

  17. Pam Matei avioanele NATO care vor sosi si stationa la Otopeni nu polueaza ,ele iti aduc aer curat din Germania.Cei 180 de militari straini,nu produc amprenta de carbon?Salbele de hidrocentrale din tara,de ce sunt oprite? Hidrocentrala de la Portile de Fier de ce functioneaza doar o zi pe saptamana?

  18. Domnule Pam-Pam te credeam mai diham!!
    Domnule Nistorescu va credeam mai nationalist!Mai patriot!
    Ca sa scrieti astea aici e cam si cum ati lasa-o pe lulutza sa scrie in locul dvs!
    In Romaanica se aproba anual prin H.G. ca Romsilva sa taie anual vreo cel putin 4-5 milioane de mc de masa lemnoasa la care se mai adauga inca vreo cateva de la proprietarii privati!
    De pe cele 100 ha pe care se va extinde cariera in urmatorii ani, hai sa zicem 10 ani se vor taia maxim 10.000 mc de masa lemnoasa in toti acesti ani!
    Asta asta ca sa inteleaga orice prost ,oricat de ticalos ar fi!

    Cu codoiul trebuie sa stiti ca pe site-ul comisiei europene in fiecare an se publica cat a emis fiecare centrala din EU.
    In 2019 inainte de pandemie cane mai mergea economia cea mai mare centrala din Polonia -Belchatow- cu vreo 10-12 grupuri energetice cam 5-6000 MW putere instalata a emis vreo 39.000.000 de tone codoi ,air toata economia Romaniei vreo 40.000.000. tone de codoi!
    In acelasi an Germania a emis in schema EU-ETS vreo 700.000.000 tone codoi, Polonia vreo 260.000.000 tone si Romania vreo 40.000.000 de tone!
    Tot prostul stie ca vantul bate cand vrea el, soarele noaptea doarme si lacurile de acumulare sunt pline cand e seceta!
    Tot labarii astia verzi au pus matura si cearceaful la granita sa nu intre masele atmosferice care vin cu noxele din alte zone industrializate, ca vezi chinezii nu mai polueaza, nici americanii ,nici rusii!

    aista-i o opinie

  19. Circuitul carbonului in natura implica extragerea carbonului prin fotosinteza din atmosfera si fixarea oe termen lung in sol, padurile indispensabile. Autoritatile nu se grabesc nici cu protejarea dar nici sa reimpadureasca. Trenurile sau vapoare cu busteni proaspat taiati pleaca peste hotare.
    De protectie impotriva inundatiilor si viiturilor se ocupa cel de sus.

  20. Mai codooi, pe vremea mea fotosinteza se studia la clasa a 5-a!
    Daca te faci ca nu ai inteles iti explic ,asa, ca la babe!
    Pentru a exploata anual milioanele de mc de masa lemnoasa atat din padurile proprietate a statului cat si din cele private, pe langa ce se taie ilegal, ca eu vorbeam doar de ce se autorizeaza, se difriseaza anual zeci de mii de hectaare!Care mai sunt sau nu reimpadurite!
    Problema.estea ca rasinoasele nu mai rasar decat plantate ,pe cand foiasele mai lastaresc!
    Cele 100 de ha raportat la zecile de mii de ha sunt fix un fir de par in calea ….!
    Pana una alta acolo e vorba de siguranta in asigurarea cu energie a tarii!
    La fel si codoiul produs centralele astea din Romania ,care nu mai sunt decat vreo 3-4 in toata tara, in raport cu ce se emite in UE , e fix un floc in calea….!
    Energia verde e buna dar depinde de ploaie, vant si soare( daca nu sunt nori pe cer),iar cellule fotoselenice nu s-au inventat!
    IAR TU CODOI BAGI STECHERU IN PRIZA CAND VREA FOTOSINTEZA TA!
    Asta e dovada stralucitei fudulii romanesti!
    Nu mai poate chinezu,americanu si rusu de futosinteza !

    aista-i o opinie

  21. Astia iar ne iau de fraieri! V-am mai spus si repet: scoateti in afara legii aceste organizatii ce urmaresc interese obscure, Bankwatch, comisii si ong-uri, si URMARITI INTERESUL NATIONAL SI BUNASTATREA ROMANULUI. Maturati acesti tradatori lacomi ce va for subjugati cu legi de medium samd. Daca mai mult de jumatate din planeta extrage carbune si petrol, iar cealalta jumatate arunca bombe, lanseaza rachete in spatiul si sateliti pe orbita, ridica zeci de mii de zboruri militare zilnice, pt ce impun Romaniei aceste masuri? Se vede de la o posta ca sunt organizatii folisite pt a subjuga economic o tara precum ROMANIA.Cand se va ridica in Roman si poporul pt a arunca afara acesti venetici ce ne impun reguli ce nici ei nu le respecta? Sa mearga in China sau India sa faca ong-uri pe acolo…sa.vedeti ce le f.u.c.k aia.

  22. @dulapul goliciunii,ipocriziei, mediocrit

    -zdreantze,jagardele,
    si-au luat saptaluna asta schaworma.

  23. Mosia de la Nana dobandita prin inginerii de Petrov este de trei ori mai mare. Asta doar pentru ca cititorii sa realizeze ‘marea’ scoatere de padure din circuit. Ce taie autriecii intr-o doar intr-o ora este important de aflat.

  24. Romănia … , citez din Fane Spoitoru ,, e cea mai țară proastă ,, … !? Pe teritoriul ei ( al țării noastre ) , se întîmplă cele mai bizare activități cu scop distructiv . E un tărîm al maidanezilor , al celor fără stăpîn ( din interior) , țară și Dumnezeu … , unde toți smintiții își fac de cap . Sărmană Romănie … , mai reziști atîtor ticăloși ?

  25. Rumanul e atat de prost si fudul incat ar fi in stare sa tremure in ger la lumina felinarului pt ca s-a uitat in gura unor neaveniti ,care stiu cum sta situatia ,dar mananca si ei o paine!,ce sa-i facci!
    Cat au taiat austriecii cu combinatele lor plantate in Sebes si Bucovina de cand le-au pus si pana azi erau ha de padure care anulau tot codoiul emis de 1000 de centrale cum sunt astia 3-4 care au mai ramas prin pasalacul asta neosecurist sorosist!
    Da-l in masa de roman ca doar el a vrut sa lase strainii sa cumpere pamantul tarii, au votat numai catastrofe in fruntea tarii!
    Nici vanturi nu o sa mai poata trage rumanii ca doar asta nu mai e tzeara!Aerul e deja scump !
    Luati din dulap toti ce ati bagat in el!
    Si a treia oara tot dulap sa votati!
    Mai bine de 1000 de ori un cismar cum a fost Ceausescu decat pamant cu ochi ca mamutul asta!O tara intreaga de prosti au votat aiurea si au iesit in strada pentru a avea exclusivitatea de a se mictiona astia sorosisti si bruxelezi in capul lor!
    Pana boborul nu-si va da seama ca niciodata partidul neosecurist social democrat cu partidul neosecurist labaral , uniunea securista romana aripa tanara n-au treba decat cu sefii lor de afara nu se va schimba ceva!
    aista i o opinie

  26. Dumnezeu să ne ferească de blakaut după. Ne ne lecuim de toate cele verzi și fotovoltaice și eoliene no să ne mai trebuiască.

  27. Bankwatch România …plătiți de Ministerul Mediului din Germania…care își deschis și ei numeroase exploatări de cărbune…cu ce drept vorbesc ăștia in Romania…

  28. imi place natura, iubesc muntele, deci imi pare rau de orice planta, dar…mai lasati-ne cu povestea CO2. Cati din voi stiti compozitia aerului? 78% AZOT teoretic 21% Oxigen, desi se pare ca a mai scazut, iar 1% este format din multe alte substate astfel CA PE TERRA DOAR ZERO virgula ZERO TREI la SUTA este CO2. adica 0,03%. In acelasi timp daca omul poate lua carbune, fara sa se sacrifice in subteran. Ma intreb ce se va intampla in ziua in care CO2 nu va mai asigura hrana plantelor si implicit restul vietuitoarelor vor muri din lipsa compusilor organici sintetizati de plante din CO2? NU INTELEGETI CA_I O AFACERE si decarbonizarea? Se dezvolta industia fotovoltaica pe terenurile defrisate curatate de viata, numai ca daca sunt nori nici macar un „licurici” de gradina nu acumuleaza energie. Ce urmeaza vor transforma in pustiu totul pt a avea sursa de lumina pt fotovoltaice-ziua? Carbunele este tot o concentrare de CO2 din care s-a eliberat oxigenul. Totul este intr-un circuit, doar capatele infiebantate nu vad decat metavers…V-ati intrebat cum ar putea omul sa creasca productia de CO2 la 1% in aer? Ar trebui sa creasca poluarea de 3333%…da de trei mii de ori la suta…ce activitate ireversibila poate genera omul pt ca sa creasca CO2 de trei mii de ori?

  29. …CONCLUZII:VIRGIL POPESCU -LIBERAL ESTE „DELEGATUL PRINCIPAL AL METROPOLEI CONDUCĂTOARE” LUI I SE TRANSMIT ORDINELE -PREȘEDINTELE E DOAR „DULAPUL UNDE SE ASCUND NEPUTINȚA,LENEA,RĂUTATEA”, PRIM MINISTRUL E UN EXECUTANT AL CELOR TRADUSE DE VIRGIL POPESCU,CÂT DESPRE „STATUIA DE SLĂNINĂ” E DOAR O „TINICHEA ZĂNGĂNITOARE” (nu am putut scrie-ARAMĂ-jigneam arama).
    Tare aș dori să se publice:LISTA ONG-URILOR APĂRĂTOARE A „GÂNDACILOR CU ARIPUȚE PE ABDOMEN”,A ȘOPÂRLELOR CU, „COADA ÎMBÂRLIGATĂ ÎN SENS TRIGONOMETRIC”,A IERBII CU FRUNZĂ CUBICĂ,A URȘILOR CETITORI DE „COMMERCIAL”S-uri de pe pungile de plastic”! CINE LE DĂ „MĂLAIUL,CINE LE SCRIE „TABLA DE MATERII”,CINE LE VERIFICĂ ACȚIUNILE DISTRUCTIVE,!!! (106 HECTARE -reprezintă o jumătate de fostă fermă de pruni ce acum sunt uscați sau se uscă -din cadrul fostei SCPPOMICOLA -TG JIU!!!

  30. „România extinde o carieră de lignit și distruge 106 ha de pădure” … cotcodaci „Greta Cretina” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.