PSD, frate cu codrul

Liderul judeţean al PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri, că partidul pe care-l reprezintă ”nu este de acord sub nicio formă cu privatizarea pădurilor statului şi transformarea Romsilva într-o societate comercială”.

El a transmis că acest lucru nu se va întâmpla cât timp PSD se află la guvernare, indiferent de forma în care va fi rezolvat jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) stabilit de cei din USR şi PNL.

„Sub acest aspect, cetăţenii ţării trebuie să ştie că cele două partide sunt responsabile inclusiv pentru acest jalon care impune transformarea regiilor statului în societăţi comerciale, aspect reclamat de sindicaliştii Romsilva ca factor de mare risc pentru pădurile ţării noastre”, a spus Ion Stan.

Potrivit senatorului sucevean, PSD are convingerea că pădurile României nu pot fi împărţite după bunul plac al celor care au pus pe hârtie nişte „jaloane ce devin adevărate pericole pentru proprietăţile statului”.

„Afirmăm asta pentru că discutăm de o miză uriaşă, cele 3,1 milioane de hectare de păduri proprietate publică de stat stocând în prezent un volum de aproximativ un miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare care depăşeşte 100 de miliarde de euro. De aceea, o spunem răspicat că nu vom fi de acord să punem pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, acestea fiind probabil cea mai mare bogăţie şi resursă regenerabilă pe care România o deţine la momentul actual”, a subliniat senatorul Ion Stan.

Parlamentarul sucevean a afirmat că PSD crede că exploatarea pădurilor proprietate a statului trebuie să rămână în continuare în sarcina unei entităţi controlate de stat, şi nu a companiilor private, el adăugând că social-democraţii nu pot fi de acord cu măsura stabilită de PNL şi USR prin PNRR de a impune transformarea regiilor statului în societăţi comerciale fără un plan extrem de bine gândit, pentru fiecare caz în parte.

Sindicalişti din silvicultură au protestat joi, în Piaţa Victoriei, ei solicitând Guvernului retragerea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, dar şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative. Pe parcursul acţiunii de protest, la care au fost prezenţi câteva sute de lucrători din domeniul silvic, au fost afişate pancarte cu mesaje precum „Nu vă bateţi joc de pădurile României”, „Nu distrugeţi locurile de muncă”, „Nu faceţi experimente pe pădurile statului” şi „Nu înstrăinaţi pădurile statului. Nu privatizaţi Romsilva”.

Reprezentanţii Silva au reclamat faptul că Executivul a adoptat „în mare grabă”, în ultima lună a anului trecut, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, prin care toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată. În viziunea protestatarilor, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de SRL-uri.

Anul trecut, în 21 decembrie, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu susţine anumite prevederi din iniţiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, în special a celor care prevăd ca activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Cred ca politica criminala a guvernului abia acum apare in clar cand vrea sa transforme Regia Nationala a padurilor intr-un SA in nici un caz la sugestia populara,probabil sugestie austriao-ungara sau israeliana, astia sunt mai pusi pe furat
    Trebuie pus capat guvernului Corupt si trimis la cersit in Schengen

  2. @ Hulk
    Care-i alternativa la acest guvern Corupt ?
    USR cumva ?

  3. Cine mai sta sa-i asculte pe acesti mincinosi!
    Nu au facut nimic pentru Romania,totul pentru stapinii lor!
    Toti sunt la fel!

  4. Toate partidele politice din Romania care au fost incepind cu ianuarie 1990 au lucrat toate la fel in defavoarea tarii si al romanilor.Toti politicienii ar trebuii arestati si condamnati pt. jefuirea Romaniei ,vinzarea a tot ce avea tara asta strainilor si pt. faptul ca au contribuit la plecarea milioanelor de romani in lumea larga ,ca sa caute un loc de munca.Toti se fac vinovati pt. situatia in care se gaseste la ora actuala tara noastra si trebuiesc aspru pedepsiti,confiscate averile lor si redate romanilor !

  5. Aceasta jefuire a Romaniei o cred inexistenta in acte este demonetizarea rapida a unui trust gigant chinez jurnalistic care desfasoara operatiuni teatre de manipulare in masa este inelul surub care se strange dar ce se urmareste fictiv in impozit pe profit este procedura incompleta a unei delasari legislative sociale care inseamna ca sistemul este colosal dar lipseste cu desavarsire.

  6. Cine este parlamentarul si partidul ce au propus si INTRODUS in Parlament acest proiect de lege. Avem o lista cu cei or care ii vom judeca la vremea potrivita. Dupa Virgil am mai pus cativa pe lista si am vrea sa stim cine e cel care a impins legea cu privatizarea padurilor..

  7. „PSD, frate cu codrul”/adeca … cel mai mare ‘ot .
    D’apoi cin’o facu pe Romania/harcea-parcea … mama voastra de ‘oti !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.