România furată – Campanie Digi 24

Digi 24 a lansat campania despre o Românie în care totul este posibil, dar nimeni nu ştie nimic. De ce Bancorex nu mai există? De ce s-a ajuns în situaţia asta? Digi 24 se dedică unei investigaţii jurnalistice, pentru a afla dedesubturile ce au dus la unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri din România.

Bancorex a fost înfiinţată în 1968 sub denumirea de „Banca Română de Comerţ Exterior” (BRCE) şi lichidată în 1999. Prin această bancă se derulau operaţiunile comerciale externe iar, în decursul existenţei sale, a rulat peste 245 miliarde $. Revoluţia a prins-o cu rezerve de un milliard $.

După revoluţie, statul român, alături de Bancorex, susţinea inţiativa privată, pentru persoanele fizice şi antreprenori, în obţinerea de credite. Împrumuturi făcute după revoluţie, oameni care s-au îmbogăţit şi bani care nu au mai fost inapoiaţi nici până azi, cam aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte povestea Bancorex.

Nicolae Văcăroiu declara, printr-un interviu telefonic la Digi 24, că în perioada guvernului său nu s-au dat credite preferenţiale.

Odată cu instaurarea guvernului Ciorbea, în 1997, a început şi căderea imperiului Bancorex, fapt pentru care, în 1999, statul român, la solicitarea Băncii Mondiale, decide lichidarea Bancorex.

Printre datornici se numără: fraţii Păunescu, cu o datorie de 200 de milioane $, bani luaţi de la Bancorex prin mai multe firme; Azochim S.A. Săvinesti, prin Ioan Niculae, cu o datorie de 31 milioane $ şi alte firme care acum nici nu mai există în acte.

Răzvan Temeşan, cel care a condus banca în perioada 1994-1997, a fost acuzat în 27 de dosare, închis pentru câteva luni şi, ulterior, achitat. Acesta a fost acuzat că a dat cele mai multe credite neperformante. Angajat sub acoperire ca ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, după cum a declarat, acesta a mai spus pentru Digi 24: „Am avut proasta inspiraţie să accept să fiu recrutat în 1993 în legătură cu banii lui Ceaușescu şi, probabil, că de aici mi se trage. Am deranjat pe diverse persoane interesate să treacă timpul şi să pună mâna pe banii ăştia”.

Conform materialului difuzat la acest post TV: “După 15 ani de la închiderea oficială a Băncii de Comerţ Exterior, jaful Bancorex rămâne încă o necunoscută fără vinovaţi. Cei care au luat credite şi nu le-au mai returnat, au ajuns pe locuri fruntaşe în ierarhia celor mai bogaţi oameni ai ţării, cei care au dat creditele ocupă, şi acum, funcţii cheie în sistemul bancar sau au propriile afaceri.

Politic nu şi-a asumat nimeni deciziile tumultuoasei Bancorex – nici guvernele care au aruncat banca în 1990 în economia de piaţă, nici cele s-au ocupat, apoi, fără succes de recuperarea datoriilor după faliment.

La jumătate de secol de la înfiinţarea băncii care ar fi trebuit să pună România comunistă în relaţii economice fireşti cu partenerii economici străini, România europeană se chinuie şi acum să şteargă paguba de un miliard $ rămasă pe imaginea sa şi aşa şifonată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra C.C. Dumitriu 62 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.