România ia bani de la BIRD pentru finanţarea deficitului

România va semna un acord de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui memorandum discutat în şedinţa de guvern de astăzi, se arată într-o informare a Cabinetului Cioloş. Este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.

Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă, în anul 2036.

Data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017, iar împrumutul se va trage de către Ministerul Finanţelor Publice în contul în euro al acestuia deschis la BNR. Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică.

Potrivit specificului acestui instrument de finanţare, împrumuturile DPL sunt contractate în baza îndeplinirii de partea română, anterior demarării negocierii, a unor acţiuni preliminare convenite cu banca. Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătăţirea sistemului de asistenta socială, a managementului şi a performanţelor întreprinderilor de stat, a funcţionării pieţei de energie, măsuri privind cadastrul şi publicitatea imobiliară, precum şi politica de prevenire şi combatere a efectelor schimbărilor climatice. Toate aceste măsuri s-au concretizat prin aprobarea unor acte normative în domeniile de referinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.