România importă cantități uriașe de gaze: Autoritățile caută explicații

Marți dimineața, România a importat 12,7 milioane de metri cubi de gaze, echivalentul unui sfert din consumul național zilnic, conform datelor Transgaz. Aceasta, în ciuda asigurărilor date de autorități la începutul iernii, că depozitele sunt pline și nu va fi nevoie de importuri suplimentare.

Creșterea importurilor și sursele de aprovizionare

Consumul zilnic al țării a fost marți de 51 milioane metri cubi, din care:

  • 24,2 milioane mc proveneau din producția internă,
  • 19,5 milioane mc din depozite,
  • 12,7 milioane mc din importuri.

Totodată, 5,5 milioane mc au fost exportate către Republica Moldova.

Potrivit Transgaz, importurile vor continua până la începutul lunii martie. Estimările arată că în perioada 7-16 februarie, România va trebui să importe zilnic între 4,5 și 5,5 milioane mc, iar între 17-28 februarie, cantitatea va scădea la 1,5-2,5 milioane mc/zi. Din 3 martie, Transgaz nu mai prevede necesitatea acestor importuri suplimentare.

Asigurările inițiale ale autorităților

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara în octombrie 2024 că România poate trece iarna fără importuri, bazându-se exclusiv pe producția internă și pe stocurile acumulate. „Avem un grad de umplere care depășește 100%, suntem la 102,23%”, spunea Burduja, sugerând că stocurile ar fi suficiente pentru a acoperi consumul național.

Control la Depogaz

Vineri, Ministrul Energiei a anunțat trimiterea Corpului de Control la Depogaz pentru a verifica dacă programul de extracție este respectat și de ce rezervele de gaze s-au epuizat mai repede decât era preconizat.

„Este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate și că siguranța aprovizionării este pe primul loc. Dacă vor exista nereguli, ele vor fi sancționate drastic. Raportul va fi public”, a declarat Burduja.

Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 5097 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Jumat.ate sau cat din Romania s-o tarai cu b.ute.lia. Adica g.az.ele sunt folosite pentru, gatit mai mult. Daca ar exista aco.perire int.e.grala cu retea de gaze in toate l.oc.alitatile, consumul ar fi pentru incalzire l.ocuintelor si importurile ar ex.ploda. In plus fata de ce se im.porta pentru a fi trimis in Moldova, eventual Ucraina.
    Cu m.ilioane de cons.umatori cas.nici sumplimentari risca sa nu mai faca fata. Iar unii ind ustruali mari n-ar mai avea unde sa incapa in

  2. Cică „autoritățile caută explicații”. Păi nu TOT aceste (aceleași) autorități au ordonat/impus/făcut importurile (plătite cu bani împrumutați-tot de ele) și exporturile-POMANĂ către moldoveni și urcaci ??? Doar NU noi, poporul.

  3. @ lucascremnitz: plicușor ban, acest nimicușor, primatu’ (cu ‘t’) olimpic, șoroșist, aerian, autist, are o singură mare realizare, și anume înmulțirea șobolanilor. În rest este un mare zero barat. Unii zic că cică ar fi ‘telectual’, dar de fapt pare un întîrziat de la fro școală ajutătoare, căci nu e în stare să lege două cuvinte, dar să mai formuleze o frază inteligibilă.

  4. Din binefacerile Ursulei si a pro-europenilor pentru sorosistii din Moldova si Ucraina.,pe spinarea romanilor.

  5. Romania importă masiv gaze, bine înțeles, cu plata din bani împrumutați, cu dobînzi mari, ca să dăm de POMANĂ cantități uriase moldovenilor și ucruinei. Romania este o țară milostivă și filantroapă (a se citi o țară fraiera, de fapt pro asta terrei). Și se mai miră lumea că avem o datorie externă uriașă.

  6. @Navrapascu – pai rotunind, suta de mc de gaz inseamna un MWh, deci mia e vreo 10MWh*59 Euro… e vreo 580Euro/1000mc. Bine, asta e pretul de tranzactionare, mai bagi o acciza, mai pui in TVA, mai bagi niste costuri de stocare/extragere/distributie, etc etc… ajungi probabil pe la 1000euro/1000mc, cam asta o sa fie pretul cand dispare plafonarea

  7. „Totodată, 5,5 milioane mc au fost exportate către Republica Moldova.” La Ucraina …nimic? Doar o patrioata de care ne putem dispensa, vreo doua trei saptamani maxim, ca pe urma sa cumparam alta? Ca nu ne mai puteam dispensa.

  8. Burduja nu trebuie sa-si dea demisia pentru minciunile debitate zilnic si in aceasta problema. Sau asteapta sa plece de mana cu sefu.

  9. Păi bre.. Se pare, după unele surse credibile, că de mai durează iarna, luna februarie, rumania e in faliment energetic. Adică nu poate asigura energia nici termică nici electrică pentru funcționarea țării. Adică te poți pișa pe flancul de sud est..Poate mai cumperi ceva arme,.

  10. Mă găndesc și la faptul că e o altă formă de imprumut, de furt , devreme pe dincolo gzele ies spre la moldova și ukraina,.Deci intră contra banii pe care cineva le sparge..Nu cred că rumania nu poate să-și asigure necesitățile interne din surse interne..

  11. CALDURA SI APA CALDA I N C A NU SINT ! NICUSOR DAN -MARE CATIDAT LA presedentie a facul = ZERO ! CE IL recomanda pe acesta ?AS VREA CA UNUL DINTRE sustinatori sa zica macar O REALIZARE ! TERMOENERGETICA AR REPA CATEVA SUT DE ANI ! IN REST ,N I M I C !

  12. băi, da uite logica că nu-ți trebuie alte informații: de la întâi ianuarie gazul rusesc nu mai trece prin Ucraina și nici prin Transnistria. De unde credeți că acoperă o parte din consumul lor?(și moca)

  13. De peste o sută de ani e demonstrat cum că nu poți avea incredere in vorba unor rumîni..Mă intreb de minciunile lor pe cine costă.. Căci am convingerea că nu sunt banii din lefurile lor nerușinate..

  14. Am încălzit pe ruşii din Basarabia cu gazele noastre, acum noi dârdâim de frig. De ce nu le-a dat Franţa, Ursula, Germania, gaze atunci când i-au încurajat să rupă relaţia cu Rusia.

  15. Arata gradul de decrepitudine al asa ziselor autoritai care nu au datele necesare pe masa,ele insile nu stiu cine si ce face chjiar in batatura lor,il iau pe „nu stiu in brate” sa sevdegajeze de orice raspundere,desi sunt mina in mina cu exacrocii ei inisi excroci.
    Burduja da date statisice moarte,el acopera speculantii si pe cei de la butoanele importului,altfel daca nu stie nimic sa-si dea demisia urgent,un incompetent care se scoleste la locul de munca si nici macar.
    Neoliberalismul a ajuns doctrina excroaca a secolului,neoliberalii mincinosi si slugi ai politicii economice ascunse in scopul de a distruge Romania.Raresii,bolojenii,burdujii,mucusorii,pedelistii si useristii ascunsi sub pulpana covrigarului de Buzau,toata clica santajata si santajabila,incontrolabila in frunte mai nou cu pokeristii Antonescu Crin si Helvig,”neputinciosi”de decenii,dar cu desagele pline!

  16. Cât este 1000 m³ oare..? Cică crește prețul, căci în alte țări europene în depozit au rămas 50% !!

  17. Miinisterul energiei sa numere toate centralele de apartament si din case, din toate unitatile industriale horeca ce folosesc gaze si sa adune cat se consuma pe o luna. Termoenergetica Buc. de 3 ani merge cu pauze mari pt reparatii, dar in toate orasele mari se faca asa reparatii pt energie termica. Iar energia verde uite nu e, la ger eolienele se invart greu iar soarele este cu dinti!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.