România își adâncește pierderile din TVA

România se menține pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere ușoară de la 37,3% în 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizează datele din anii menționați.

România își adâncește pierderile din TVA în termeni nominali la 9 miliarde euro în 2021 față de 7,9 miliarde euro în 2020, anul precedent din raport.

“În fiecare an, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA pentru că această taxă este cea mai susceptibilă de a fi fraudată și, în același timp, este printre principalele resurse ale bugetului european. Deficitul reprezintă pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor din cauze multiple: evaziune, fraudă, insolvențe, faliment, erori administrative. Vedem că, din păcate, România continuă să fie campioană incontestabilă la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro în 2021. Dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al țării din același an, de 80 miliarde de lei, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la nivelul la care reușesc Olanda sau Finlanda.

Practic o colectare mai bună a TVA nu este doar de dorit, ci chiar imperativă. Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanță al țării clasate pe locul doi, Grecia care înregistrează un decalaj cu 10 pp mai mic decât al României. Să sperăm că anul viitor programele implementate sau în curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autorităților pentru a le sprijini în identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA”, explică Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA. CE notează că decalajul a rămas mare, în ciuda condițiilor favorabile pentru îmbunătățirea conformității.

Per total, între 2013 și 2021, economia României a crescut cu 34% în termeni reali. Mai mult, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 și cu încă un punct procentual în 2017. Această scădere nu a avut însă un impact vizibil asupra evoluției decalajului de conformare.

Cele mai mici deficite de TVA le înregistrează Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania  (0,8%), iar pe cele mai mari România (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) și Lituania (14,5%).

Deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat în statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate și cele efectiv încasate la bugetele statelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4609 Articole
Author

11 Comentarii

  1. „diferența dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate și cele efectiv încasate”

    Daca in RO este preconizat gresit ? Eu am indoieli ca ANAF are sume de TVA declarate si neincasate. Evaziunea fiscala este pe sumele nedeclarate, adica vanzari fara acte si incasari in numerar neinregistrate, adica baza activitatilor din B la comertul stradal si servicii catre populatie.

  2. Nu stiu cum au ajuns la aceasta concluzie marii specialisti de la UE.Studiul e facut de niste polonezi in colaborare cu niste austrieci.De fapt, au niste formule pe care le aplica unor date statistice macro-economice.Nu sunt specialist in asa-ceva, dar e foarte posibil ca unele date sa fie eronate ori algoritmul folosit nu e cel mai potrivit pentru Romania.Unii inteleg (prosteste) ca evaziunea la TVA ar fi de 36,7 % , ceea ce in mod sigur nu este adevarat!Insa, acest gen de argumente este perfect pentru motivarea maririi taxelor!

  3. Poate n-ai priceput măsura bre,. De ”digitalizare”,..de scoatere din uz a banilor, cu plate de maxim 5000 lei,..Poate nu pricepi că de fapt se vrea scoaterea din buzunarul tău a economiilor tale, pentru bugetul extralarg găurit,..Deci fii atent de cum te trezești in fundu gol in scurt timp.. și ai lucrat degeaba o viață..

  4. Cine e de vina? Prima, zic eu, este Vama, apoi Anaf, dar mai ales comercientii straini si romani , deopotriva. Dar, oare, multinationalele cum stau la plata TVa? ma intreb, nu dau cu parul. TVA necolectat este exact deficitul bgetar inregistrat de Romania.

  5. ‘Locul intii’ al Romaniei la _ne_colectarea TVAului este _bun_ si eu unul sper ca va ramine asa.
    TVAul este o inovatie relativ recenta in panoplia socialist-keynesiana, introdus in Europa in anii 1960-1970, menit sa tina pe linia de plutire cuferele statului falimentar si sa cresca gradul de servitute al oamenilor. In America nu s-a reusit ‘implementarea’ lui la nivel federal (desi multe state au introdus ‘taxe pe vinzare’) dar in EU e mandatat la _minim_ 15%. ‘Recordul’ de neinvidiat este Ungaria, cu 27%. In Romania, e in prezent 19%, in zona mediei europene de 20% (cf. wikimedia).
    Ce inseamna asta? Inseamna ca orice cumperi sau vinzi, intre tine si beneficiar, isi baga mina un tert care isi ia ‘cincimea’. Maninci, platesti; mergi la doctor, platesti; s.a.m.d. Prin ce e asta diferit de ‘taxele’ practicate de bandele mafiote de cartier, care isi iau ‘cota parte’ din deverul intreprinzatorilor?
    TVAul este _furt_ si o frina economica. El creste pretul tuturor produselor cu procentul corespunzator, bani care in loc sa fie pusi productiv la lucru de oameni, sa creasca si sa ieftineasca consumul si productia, intra in buzunarul neproductiv, de parazit, al statului.
    Asta este miza ‘computerizarii’ comertului, a fortarii tranzactiilor prin banci (eliminarea banilor gheata), a asmutirii ANAFului asupra romanilor de rind.

    Doamne da ca statul roman sa ramin la fel de neputincios (‘esuat’) – pentru ca asta inseamna hot nepriceput si o sansa ca romanii sa prospere.

  6. Să înțelegem că, Romania e ultima reduta îngenuncheată și copleșită de clanurile infracționale straineze care spala banii negri? Hmmmm, toți urlau că e elveția și când colo, e exact in inima europei de est. Toate se duc de râpă in Romania.

  7. …eu m-as uita mai degraba, la restituirile de tva…si da, in perioada de dupa 2020 a crescut si evaziunea, pt ca ati crescut taxele…si, in mare parte, au falimentat zeci de mii de afaceri…va dau eu solutia, sistem de fisc american: contabil de familie, deducere pt fiecare legatura de patrunjel cumparata-chiar si pt tigari sau alcool dar in procent mai mic-si, la anul, in fiecare luna, platesti omului parte din contributia la pensie, sanatate etc din suma dedusa…te-ai prins?…oamenii vor cere bonurile fiscale, ati rezolvat si problema banimor lichizi folositi in tranzactii!…problema voastra este ca se cam sfarseste cu banii pt partide, din comisioanele pe care le dau firmele care au contracte cu statul…

  8. Care TVA? Ăla pe care multinaționalele nu-l plătesc pentru ca intracomunitar marfa lor circula fără TVA?…

  9. Companiile MULTINATIONALA Si FURACIUNILE POLITICIENILOR,CU DETURNARILE DE FONDURI SANT MAREA PROBLEMA.POLITICIENII FAC DEBITE SI NOI TRE SA PLATIM?????

  10. Gradul de colectate TVA nu este cumva direct proporțional cu veniturile oamenilor din țară respectivă ? Sărăcia duce la furt …asta este instinct de supraviețuire tuturor animalelor
    ..a căuta produse ieftine o fac oamenii care nu pot descurca cu veniturile …

  11. Chestia asta e vrajeala ieftina. Tunurile cu TVA se dau la nivel de firme si e vina statului ca e incompetent. Pe de alta parte, chestia asta cu incasarile de TVA depind de niste indicatori si predictiile oamenilor regimului. Ori cand la noi activitatea comerciala, industriala, etc este in contractare de vreo 2-3 ani, e logic ca si incasarile dar si predictiile ar trebui sa scada… la noi sunteti si mintiti ca economia rromaniei duduie, tineti minte predictiile de anul trecut? 6% crestere PIB pe 2023… acuma a fost revizuita la 2% la final de septembrie, si aia coafata, pana la final de decembrie o sa fie revizuita minciuna la 1%… iar in martie 2024 cand o sa se inchida anul fiscal 2023 o sa va minta ca e inca pe +, un +0.1% sau ceva de genul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.