România, la un pas de criză bugetară

Deficitul bugetar al României pentru anul 2024, calculat după metodologia europeană ESA (European System of Accounts), a fost estimat provizoriu la 9,28% din PIB, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Acest nivel reprezintă o depășire semnificativă față de estimarea precedentă a Comisiei Europene (7,9%) și amplifică presiunea asupra Guvernului de a reduce deficitul la 7% până la finalul anului, conform angajamentului asumat în planul fiscal convenit cu Bruxelles-ul.
Un decalaj major între așteptări și realitate
Datele oficiale ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, urmează să fie publicate pe 22 aprilie, însă surse apropiate Guvernului confirmă că valoarea de 9,28% reflectă estimarea actuală a deficitului ESA. Deși provizorie, cifra este un punct de plecare esențial pentru calibrările bugetare din perioada următoare.
În paralel, deficitul în termeni cash, publicat lunar de Ministerul Finanțelor și utilizat la nivel național, a fost estimat anterior la 8,65% din PIB (echivalentul a 152,72 miliarde lei). Diferențele dintre cele două tipuri de raportare țin, în principal, de tratamentul contabil aplicat unor cheltuieli și venituri — ESA nu permite, spre exemplu, cosmetizarea deficitului prin amânarea plăților, o practică frecventă în ultimele luni ale anului.
Risc de pierdere a fondurilor UE
Nivelul ridicat al deficitului pune România într-o situație delicată în relația cu Comisia Europeană. În 2023, autoritățile române au obținut o extindere a perioadei de ajustare fiscală de la 4 la 7 ani, condiționată însă de respectarea unui calendar clar de reforme și investiții. Printre aceste angajamente se numără și reforma fiscală, cu un impact estimat de 25 miliarde lei asupra veniturilor bugetare.
Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Barna Tánczos, a anunțat că reforma fiscală nu va intra în vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2026, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Guvernului de a-și respecta obligațiile asumate. România trebuie să trimită Comisiei un raport privind stadiul implementării reformelor până la 30 aprilie, iar în luna iunie va fi evaluată în cadrul semestrului european.
Potrivit Profit.ro, nerespectarea jaloanelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în planul fiscal convenit cu Bruxelles-ul ar putea duce la suspendarea fondurilor europene și pierderea unor tranșe din PNRR.
Presiuni și incertitudini într-un an electoral
Anul 2024 este unul complex din punct de vedere politic, cu mai multe runde de alegeri, inclusiv cele prezidențiale. În acest context, măsurile de ajustare bugetară sunt limitate, iar accentul pare să cadă mai degrabă pe controlul cheltuielilor decât pe reforme structurale. Economiștii avertizează însă că o corecție bugetară sustenabilă nu poate fi realizată fără măsuri fiscale consistente și fără o revizuire a politicii de cheltuieli publice.
România rămâne cu perspectiva de rating negativă din partea tuturor celor trei mari agenții internaționale (Moody’s, S&P și Fitch), ceea ce reflectă incertitudinile privind stabilitatea finanțelor publice. În lipsa unor măsuri credibile și a unei traiectorii clare de reducere a deficitului, riscul de retrogradare a ratingului de țară devine tot mai ridicat.
Context
Deficitul ESA (European System of Accounts) este principalul indicator utilizat de Comisia Europeană pentru a evalua disciplina fiscală a statelor membre. Spre deosebire de deficitul în termeni cash, acest standard contabil include toate angajamentele financiare ale statului, indiferent de momentul în care sunt efectuate efectiv plățile.
Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 5147 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Ăștia cu „căsuțe” in marile orașe,la munte și la mare și 7 jeep-ane/ persona și vacante in Dubai nu ar trebui să dea banii înapoi! Hoții care au jefuit Romania nu ar trebui executati financiar? Sau tot amarestenii vor plăti taxe și impozite sa acopere deficitul?

  2. Nu încurcați „România” cu „staul român”; România este poporul, teritoriul și instituțiile pe când „statul român” este doar format doar din instituții.
    Când vorbiți despre deficit, buget, datorii etc, vă referiți strict la statul român, pentru că poporul sau teritoriul nu au deficite ori datorii.

  3. Acuma nu mai puteti da vina pe slariati si pensionari ptr. ca anul asta nu s-a majorat nimic. nici macar ce era prevazut in lege.
    Care o fi cauza? Sau pe aia reala nu vreti s-o spune public, ptr ca asa cum zicea si Iohannis, unele cheltieli (donatii) ale statului care nu sunt in beneficiul cetateanului roman (trebuie precizat) sunt secrete. Nu trebuie sa stie cetateanul ce se intampla cu banii lauti de la el. Ca asa e democratia originala in statul de drepti romanesc, netransparent ca si regimul Ceausescu.

  4. Unica soluție democratică este confiscarea averilor fără temei legal,dar asta se face doar prin înființarea de TRIBUNALE ALE POPORULUI, FIINDCĂ STATUL DE DREPT NU FUNCȚIONEAZĂ,TOCMAI CEI DIN ACEASTA SUNT ÎMBOGĂȚIȚI ILICIT.

  5. Cînd zici, ”la un pas”,. de fapt ești dincolo cu cîțiva pași,. căci te prinzi greu și ești obișnuit in hazna,..

  6. Romania-o tzara pur si simplu distrusa dupa marea rascolutie din 1989. Sistemul capitalist nu merge aici, unde fiecare se crede ombilico del mondo si vrea sa faca doar ce vrea el.
    In plus Romania nici nu are si nu va avea niciodata o justitie cu ,,J”. De la aceasta justitie(j) paralizata pleaca toate nenorocirile acestui stat……[R]

    • Cheltuielile cu persoanele inscrise în partide ne costa.Huzureala cu vacante,salarii,indemnizatii,fite,mobilier,masini,soferi,consilii de administratie,si in general cheltuim bani ca sunt si nu-s ai nostri și asta E.La sfârșitul lui 2025 deficitul o sa fie peste 10 % daca Ciolacu ramâne în continuare în fruntea PRADATORILOR.

  7. Ce să spun unde-l doare pe de cetățenie și Ungaria , domnul Barna Tanczos de deficitul bugetar al României, sancțiuni UE și intrarea în incapacitate se plată. România va vinde bruma de aurul din tezaur (că cel dim muzeu la făcut pierdut Raluca Turcană,) ce-l vor cumpăra ieftin Ungaria și Polonia, țări care cumpără zilnic aur. Ciolacu, Predoiu, Bolojan cu PSD, PNL cu renegații lor parlamentarii au preocuparea unde se vor ghiftui “tradițional românește” de Paște.

  8. Traiasca pensionarii speciali, bugetarii speciali, nevestele de la stat, beizadelele de la stat. La mai mare!!!

  9. Toate fabricile din Romînia nu erau ale statului la 1989. În anii 1980 chiar li s-au luat din salarii angajațlor ca aceștia să devină acționari egali acolo unde erau angajați.
    Dacă rămânea așa nu se putea înstrăina nici o fabrică fără votul angajaților!
    La-nceput de ani 1990 au dat acei bani, deja devalorizați, angajaților, mărind inflația, ca să poată lua la stat fabricile și să le dea pe sprînceană. Că vînzarea pe un parai nu e vînzare, e furt cu bătaie de joc.

    • Au fost de acord salariatii sau au fost furati de cea.usescul ?

  10. sau Mucu$oro$, din primul tur !
    Și trimitem Caracatița de Tablagii & Șorțulețe Dâmbovițene la Tomberon, măR🎯g…

  11. Monstruoasa coaliție 2.0 ne tot promite că va tăia cheltuielile bugetare și tot amână până ajunge Kakarau la Cotroceni. Este dezastru! Unde sunt banii împrumutați? In buzunarelor șmecherilor de la buget! Nimeni nu are curajul sa ia taurul de coarne. Salarii de 41.000 lei/ luna la șmecherii tăietori de frunze la câini.Parcă Olgutu ne tot spunea că nu vor fi salarii mai nari decât al prezidentului. O poveste de adormit copii fraierii plătitori de taxe la stat degeaba!

  12. O mai fi rămas cefa de înstrăinat, furat, ce nu se poate face după vechile șiretlicuri: vînzare pe un parai, statul cel mai rău administrator (aici e în parte adevărat, e rău că așa vrea), aport de capital, firmă străină cu experiență și altele la fel de gogonate.
    Și atunci poate pun de-un faliment iar cămătarii vor lua ce-a mai rămas prin casă; resurse minerale, Hidro, pămînturi.
    Poate doar înfrică, ne abat privirea de la alte jmecherii, ne fac să uităm de cimele, furturile și batjocurile de la plan-demie, anularea alegerilor.

  13. Criza bugetară? Mai curând criza mizeriilor politice a clanurilor infractionale organizate politic care au produs umilirea majorității cetățenilor români din punct de vedere financiar! Ăstora, obligatoriu, trebuie sa le sechestreze banii de peste tot pe unde ii au, direct la pușcărie pentru atentat la siguranța națională și toată avuția lor fără drept de contestatie sau recuperare, sa intre in patrimoniul statului român! Nu cetățenii români majoritari au furat pe îndestulate in cei 17 ani de ‘cale europeană’!

  14. Ha, ha! Ș’ ăstora dân inJustitie (încă) li trăbă negoc’eri pintru perpetuaria avantajilor necuviinite…

  15. Stati linistiti la locurile voastre ! Vine Simion presedinte, il pune pe Georgescu premier si ala taie ca basexu salariile si pensiile cu 25%. In 4 ani de stat fiecare la scara lui, Romania abstracta isi revine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.