Nu avem cu ce

România nu va beneficia de niciun metru cub din gazele Mării Negre

Transgaz

În doi ani, vor ieși primele gaze din Marea Neagră. Le va scoate Black Sea Oil&Gas, care a anunțat deja oficial că va începe extracția iar Agenția Națională pentru Resurse Minerale a estimat o producție anuală de aici de 2 miliarde de metri cubi anual.

În piață, se aude din ce în ce mai clar (ministrul Economiei Gabriel Bădălău a și spus că urmează anunțul americanilor) că și ExxonMobil – Petrom va anunța că va investi pentru extracție, iar din perimetrele consorțiului vor ieși, tot în doi ani, 4 până la 6 miliarde de metri cubi de gaze.

În trei ani, așadar, producția de gaze a Românie iar putea crește cu până la 8 miliarde de metri cubi față de prezent, adică aproape 19 miliarde, față de 11 extrase acum. Țara noastră va fi, la acel moment, al doilea mare producător din UE după Olanda, însă va fi aproape degeaba pentru că tot gazul nu va crește economia României, ci pe a a vecinilor. Cu precădere Ungaria, care are industrie petrochimică dezvoltată și investește încă 5 miliarde de euro pentru extindere de capacități în chimie și petrochimie, și Ucraina, care are probleme mari în ași asigura consumul de 40 de miliarde de metri cubi, de când și-a deteriorat relația cu Rusia în problema anexării Crimeii.

De altfel, oficiali ai statului ungar au declarat public că ar vrea să cumpere tot ce se extrage din Marea Neagră, ba chiar au ajuns să ceară, în cadrul unor evenimente internaționali, unor oficiali ai SUA să pună presiune pe România și pe Exxon ca să înceapă odată producția. Ucrainienii nu au anunțat, dar Transgaz, companie românească de stat, lucrează de zor la inversarea fluxului de gaze din conductele magistrale Isaccea-Negru Vodă ce tranzitează Dobrogea, aducând gaze de la ruși către sudul Europei. În doi ani, când începe producția în Marea Neagră, firmele românești vor putea să  împingă” gaze pe Isaccea -Negru Vodă dinspre țara noastră către Ucraina.

Sigur, ungurii își urmăresc doar interesele și, culmea, au și dreptate în a emite pretenții asupra gazelor din Marea Neagră. Ei au industrie, pe care o dezvoltă și mai mult, noi nu mai avem chimie și petrochimie. Ultima “redută” Oltchim a fost anunțată că va intra în faliment iar, în cee ace privește necesarul populației, acesta este acoperit cu prisosință din intern, prevedere de altfel obligatorie, prin lege.

Cifrele nu mint

Ce a rămas din consumatorii locali nu poate absorbi nici acum producția existentă de gaze, cu excepția a 2-3 luni de iarnă, după cum se vede din datele Transgaz, operatorul sistemului național de transport. Odată ce s-a întrerupt, oficial, la 1 mai, programul de termie, consumul a scăzut drastic iar în lipsă de soluții de absorbție, jumătate din producție este stocată în subteran. Populația nu consumă decât marginal gaze, în sezonul cald, termia nu consumă, rămân doar firmele. Care, așa cum arată datele, nici ele nuabsorb prea mult, ba mai și aduc din import cantități, atâta timp cât prețurile sunt mai bune.

 Analizând situațiile publicate de  Transgaz, vedem cum, în prima săptămână a lui mai, între 130.000 și 140.000 de MWh intră zilnic în depozite, adică exact jumătate din producția curentă. Este un semnal deloc îmbucurător pentru industria românească, care nu este capabilă să consume gazele produse local, care sunt astfel stocate pentru viitorul sezon rece. Mai mult, parte din producția locală a Romgaz și Petrom este înlocuită de importurile din Austria, via Ungaria, care sunt mai ieftine decât ceea ce se vinde pe piața liberă din România. Pe de altă parte, sigur, se poate considera că , fâcând stocuri masive de pe acum, populația este asigurată pentru la iarnă, însă ciclul de inserție în depozite ține până la 1 noiembrie, astfel că motive pentru a stoca masiv încă de pe acum nu prea sunt. Este însă o necesitate stringentă a SNT, pentru că trebuie făcut ceva cu gazul extras, care nici nu poate fi încă exportat, din motive de deficiențe fizice la sistemul de interconectori cu vecinii.

Pentru a fi mai clari, trebuie spus că diferențe mari, într-o perioadă scurtă,  în producția de gaze afectează conductele Transgaz. Presiunea oscilantă poate duce chiar la tragedii, adică explozii ale conductelor, iar Transgaz are indicatori ai criticității care sunt urmărițoi periodic(anul trecut, SNT a mai trecut printr-o perioadă de criticitate datorată consumul scăzut). Prin urmare, gazul trebuie să curgă, fie că este de la sondă la consumator, fie de la sondă către depozit.

Perspectivă tristă, dar aproape certă

Cu doar 3,2 milioane de gospodării, din 8,8 milioane în total, România nu poate spera în cine știe ce consum de gaze. Guvernul PSD-ALDE a anunțat “marea branșare”, dând o lege care lasă pe mână autorităților locale extinderea rețelelor. Este însă de durată și, poate, în bunul spirit românesc, nu de foarte mare success. În industrie, mari consumatori nu se anunță, cu excepția unei termoncetrale pe care Romgaz o va finaliza anul viitor, la Iernut, și care va arde 0,7 miliarde de metri cubi annual. Romgaz a mai anunțat și că va mai construi încă o termoncentrală pe gaze, la Mintia, tot cu un consum de 0,7 miliarde de metri cubi annual, dar nici studiul de fezabilitate nu este finalizat, deci unitatea nu va fi funcțională mai devreme de patru ani. Și…cam atât, alte investiții nu mai sunt anunțate, deci, peste doi ani, când miliardele de metri cubi ai Mării Negre vor ieși la suprafață, vor lua drumul Ungariei și/sau Ucrainei, pentru că România nu are ce să facă cu ele.

Producția totală anuală a României este de circa 10,5 miliarde de metri cubi(5,5 miliarde Romgaz, 5 miliarde Petrom), încă 1 miliard de metri cubi se importă, din Rusia sau de la hub-ul de gaze din Viena, unde sunt, de fapt, tot gaze rusești. Populația consumă doar 3 miliarde, prin lege, exclusiv din producția internă și la preț de achiziție plafonat pentru următorii trei ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Mihai Soare 1056 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Oare de ce proprietarii combinatelor chimice, romani, chiar daca și foști securiști, Uvfost bagati de Lulutza si stapanii ei la bulau? Ghici ciulerca, vorba aluia care a distrus tara.

  2. Din articol lipsește esențialul și anume prețul de referință al gazelor naturale impus de UE și anume prețul cu care exportă Rusia gazele. Evident, chiar dacă ar dori, statul român nu poate să vândă populației sub prețul de referință impus de UE, preț care este prohibit pentru majoritatea gospodăriilor țărănești. Pentru veniturile populației ungare prețul de referință este suportabil.

    • • ► Dl.Stoleriu, vă rog detaliați ce înseamnă: ”prețul de referință al gazelor naturale impus de UE” ?

  3. Imperialistii Occidentului, nelegiuit: UE, SUA, NATO, FMI-oculta iudeomasonică, vor cu orice preț controlul total și puterea globală pentru a submina și distruge națiunea, cultura, familia, religia, popoarelor și a forma o babilonie globală antihristică, antiumana!
    Pentru asta au inventat două ideologii satanice: capitalismul și comunismul. Capitalismul, societatea de consum pâine și circ-mai mult circ, are succes mai mare pentru ca exploateaza slăbiciunile și viciile omului.
    Pentru îndobitocirea omului  folosesc mijloace de control și manipulare, informatice, digitale,  media, pe care au pus monopol (tv, radio, ziare, net) dar și mijloace financiare si economice (privatizări, bancheri, asigurări, pensii private). Prin corporațiile lor corup guverne, acapareaza resursele, pentru a fi dependenți economic și financiar de politica lor antihristică, cu concursul trădătorilor de neam.
    Astfel, 200 de corporații patronate de oculta iudeomasonică dețin forța economică și politică a 140 de tări: 1% dintre oameni dețin mai mult de jumătate din bogăția lumii.
    Acolo unde nu reușesc îndobitocirea, ocuparea și jefuirea popoarelor, iar acestea își apără prin naționalism și patriotism resursele, economia, cultura, tradiția, familia, nelegiuiții din Occident provoacă revolte, războaie, euromaidane, „primaveri” arabe(Ucraina, Serbia, Afgan, Irak, Siria, Libia) pentru a jefui, a destabiliza, a provoca haos  si „crize”.
    Astfel, omul îndobitocit, bulversat, prin : „dezbină și stăpânește”, „pâine și circ, stat de „drept”, justitie „independenta”, „refugiati” mahomedani, sodomisti, infracțiuni…va fi manipulat și controlat ca un animal, după care, iudeomasonii din occidentul „civilizat” care au provocat „crizele”, vor veni tot ei ca „salvatori“, ca neocomunisti, prin constrangere si in  condițiile și cu mijloacele lor: „pâine” și circ, cip și card, control total, dictatura globala !

  4. Hai sictir mai zdrentarosule si canta la alta masa…?!

    • Alcibiade (frumos nume) ești microcefal, orb sau troll?

  5. Aceasta este consecinta politicii de dezindustrializare impusa prin acordurile PSAL 1 si PSAL 2 de aderare la UE si imbratisata cu frenezie chiar de noi insine. A nu se uita de ideia indusa insidios de tot felul de vorbeti dupa care industria Romaniei este una mastodontica, energofaga, etc., etc. Avem deci acum ce ne-am dorit.

  6. Bogatiile patriei noastre sunt oferite pe tava cu buna stiinta in defavoarea traitorilor din Romania! E clar,indiferent de cine este la guvernare,acum e psd-alde dar,indiferent ce partid sau coalitie e la guvernare,la fel se va intampla si traitorii din patria noastra vor fi mentinuti in „sclavie”pura cu nivelul de trai la unghia caprei! Toate sunt puse pe hartie si aprobate!

  7. Termicentrala de la Iernul ar putea să-și obțină gazul local. În anii 50 la Fântânele, aproape de Iernut, pentru probabil autonomia energetică a autonomei regiuni magiare s-a costruit o termocentreală cu echipament rusesc pe gazul local. În anii 60 a fost adaugadă o termocentrală Siemens complet automatizata cu gaz din zonă. Azi nu mai este nimic. Nu am să înțeleg niciodată stundenții de la facultatea de electrotehnică Cluj-Napoca au facut practică numai la Porțelan Iris sau Pantofi Clujana-Dermata unde aveai ce vedea, dar nu se compara cu automatizarea SIMATIC de la Fântânele. Abia după 1990 au început să se introducă asemenea sisteme automate în industria românească. Când le-am învațat și le-am dezvoltat s-au închis și dat la fier vechi uzinele și fabricile. Și acum au ajuns ungurii din Ungaria să aibe petrochimie. Și asta nu-i corupție? DNA cel iubit de Occident are sucese cu dl. Mazăre pentru niste plaje de nisip. Dumnezeu nu-i ca uita pe stegarii luptei anticorupție din Justiție si de peste tot din România fiindcă ne-au distrus locurile de muncă și alunga muncitorii prin țări străine.

  8. Normal….altii stau in genunchi….altii aplecati…..dupa cum le iese „profilul”….suntem…sugacui IEU….

  9. De ce nu reglam productia cu necesarul si avem resursa o perioada mai lunga??!

  10. ba stoleriu: salariul mediu in ungaria este de 675 euro iar in Romania de 635 Euro. Asa ca diferenta nu este cine stie ce. Iar ca sa spui ca pretul va fi suportabil, va trebui sa-l intrebi pe un ungur ce zice. Pretul pe Mc in ungaria este mai mare cu 27% fata de Romania.

  11. Multi „citeste”,putini „cunoaste’!La pret fixat de U.E. gazul metan poate fi transformat in produse rentabile numai la productivitati foarte mari! Ori combinatele noastre,cate mai sunt,au echipamente de prin anii’70 maxim ’80,cu productivitati mici fata de combinatele din Ungaria si Austria! Si nici nu exista investitori in acest domeniu,chimia „de viitor” in anii 60-70 a cam disparut din Romania! OMV,care ar putea sa investeasca la ce profituri obtine in Romania,nu o face si din interes politic,iar statul roman nu e in stare sa faca nimic in sensul de a stimula sau chiar obliga investitii. Nici obligatiile din contractul de cumparare nu cred ca sunt urmarite,pe total o delasare maxima! cat despre ingrasaminte,la pretul gazului din U,E. nu avem desfacere,cele din Ucraina sau Rusia sunt mai ieftine,datorita pretului gazului si al productivitatii marite.Asa ca in Romania chimia nu mai e de viitor,cozile la polietilena de la Pitesti sau Brazi sau la PVC la Oltchim s-au dus la altii! Pacat de guvernarea mizerabila si fara cap,nu a fost un guvern sau ministru al economiei ca sa aiba cat de cat expertiza si/sau patriotism,inclusiv Tariceanu!

  12. De râsul curcilor… Abia așteptam sa intram in UE ca să plecăm din țară și acum ne mirăm că suntem colonie in toată regula.

  13. Cum sa nu?!
    O sa rezolve dl Dragnea, o a le DEA gratis votantilor PSD, pai de ce NU?
    Unde mergea odata o galeata rosie, va merge si 1 metru cub de gaz!!!!
    Nu se poate?!

  14. „În trei ani, așadar, producția de gaze a Românie ar putea crește cu până la 8 miliarde de metri cubi față de prezent, adică aproape 19 miliarde, față de 11 extrase acum. Țara noastră va fi, la acel moment, al doilea mare producător din UE după Olanda, însă va fi aproape degeaba pentru că tot gazul nu va crește economia României, ci pe a a vecinilor”.NU MAI MINTITI CU PRODUCTIA Romaniei! Romania nu mai este stapana pe zacamintele concesionate! AI CONCESIONAT,PRIMESTI DOAR O FIRIMITURA! Cine sunt cei care au concesionat pe nimic in defavoarea romanilor? Ii gasiti la PSD si nu numai! Intrebati-l si pe Adrian Nastase!Dar si pe Tariceanu! Lichidarea combinatelor petrochimice? Se stiu cine sunt banditii! LA inchisoare toti in frunte cu Nastase! Si averile confiscate!
    Numai o revolutie mai poate salva tara! Ce se mai poate salva!
    PS. O tara bogata a fost jefuita la inceput de sec.XXI ! ROMANIA A AJUNS RUSINEA LUMII INTREGI NU NUMAI A EUROPEI! Actuala guvernare din motive electorale o ingroapa si mai tare prin imprumuturi bancare pentru consum,sa plateasca salarii si mai ales pensii nesimtite! Dupa aceasta guvernare urmeaza colapsul financiar si economic al Romaniei! E pe drumul GRECIEI!

  15. @lili. Este ca aici nu mai ai nimic de zis ?! Doar lozinci cu galeti stiti ? O rezolvati cu csialasz si ludovel Orban care abia asteptati ca Romania sa devina doar un teritoriu de sclavi ai lui corporeits si UEMerkel !

  16. Nimic despre Tariceanu? Oare cine a dat gazul inainte sa fie castigat? Patriotul de la guvernarea PSD?

  17. Eh ! Este absolut normal , pentru o tara -colonie ,ca sa fie obligata , sa-si vanda , pe nimic , bogatiile solului si subsolului altora ( desigur pe spagi cumplite ). Da chiar ! De ce sa nu le dam moca , daca noua nu ne trebuie ! Vindem pana si pamantul tarii la straini , in loc sa-l dam ,cel mult, in arenda pe 10-20 de ani ! Atat ! Pai, bine spune , folclorul romanesc : Munti nostri , aur poarta ,/ Noi cersim din poarta in poarta !

  18. ba tarabostes, lasă cifrele statistice, mai bine ai spune ce salarii au muncitorii de la Electrolux Satu Mare care au încetat joi greva și cei de la Astra Rail Industries Arad care sunt în grevă. Că tot sunt vecini cu ungurii!

  19. Cand Ludovic Orban i-a facut analfabetei-corupte, sefa guvernului de cozi de topor PSD-ALDE plangere pentru tradare de tara ati sarit toti cu partea dorsala in sus. S-a dus analfabeta la Wasinghton, ce ati mai jubilat in prostia voastra deopotriva postaci pesedisti si presa aservita si ne trezim ca gazul Romaniei este dat americanilor! Ne-o spune chiar Badalau, ministru pesedist despre care stim ca ii place sa se unduiasca pe manele in ale caror versuri se urineaza pe o parte din romani. Asta crede PSD despre romani! Prin OUG 114 guvernul pesedist al cozilor de topor a lovit in investitiile romanesti in primul rand, prin jaful Fondului National de Investitii PSDragnea le-a luat banii companiilor de stat, Romgaz, Transgaz au ramas fara bani de investitii! Daca nici acum in al 25-lea ceas nu va treziti, chiar ne meritam soarta de popor aflat pe calea autodistrugerii.

  20. Ar trebui sa incepem o dezbatere publica cu tema ”COZILE DE TOPOR ALE NEAMULUI”.

  21. pai gaz ne trebe noua bre?? sa afectam atmosfera ..si la urma urmei pence mai avem comert cu ungur pretenii nostri tradicionali..ii?? imi amintesc cum in junetea me s o montat conducta di gaza Sibiu catre Moldavia ..cata munca , cate sacrifaice..o mai fi functionand ..cu gazi dila ungufreni, probanbil..

  22. Citeam mai devreme in presa ca deficitul comercial se adîncește creste balanta intre export si import in favoarea importurilor.cum sa fie altfel cand noi doar vom transporta marfa catre marile puteri din vest.cr sa mai produci daca nu esti lasat iar cei de la putere sunt oameni puși acolo da îndeplinească ordine ptr bunăstarea imperiilor .Am ajuns rau si cine mai stie ce va mai fi.acum 30 ani eram conduși de unu cu 4 clase ce a creat o tara acum suntem condusi de oameni cu facultati si doctorate dar care fac jocurile altora

  23. Este usor a scrie versuri(sa dai cu plaiu)…Exxon a prospectat zona.Daca nu gaseste gaz ,paguba lui.Daca gaseste gaz exploatarea se va face in anumite conditii .Exxon sa recupereze investitia pentru prospectare plus in profit.De aici inainte puteti sa dati cu plaiu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.