România-Olanda, în pragul unui scandal diplomatic

Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, a cerut Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen, notează postul Radio Netherlands. Băsescu s-a remarcat deja printr-o serie de atacuri foarte dure la adresa Olandei.

Noul ambasador olandez numit în România, Matthijs van Bonzel, aşteaptă de câteva luni să prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, iar, conform postului Radio Netherlands, şeful statului român nu a găsit timp să îl primească pe diplomatul olandez.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, i-a cerut, luni, explicaţii în legătură cu această situaţie adjunctului ministrului olandez de Externe, Ben Knapen. De asemenea, conform postului de radio citat, preşedintele Camerei de Comerţ româno-olandeze din Bucureşti a discutat despre această problemă cu politicienii olandezi.

Misiunea diplomatică a Olandei la Bucureşti preciza încă din decembrie că ambasadorul îşi exprimă speranţa că va prezenta scrisorile de acreditare cât mai curând posibil preşedintelui României.

Diplomaţii speculează că atitudinea Bucureştiului este legată de refuzul Olandei de a accepta aderarea României la Schengen.

Guvernul de la Haga argumentează că România şi Bulgaria încă nu sunt pregătite să adere la Schengen pentru că nu ar combate eficient corupţia şi infracţionalitatea organizată. O eventuală decizie a Olandei ar putea fi luată în această toamnă, după raportul Comisiei Europene privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România, care va fi dat publicităţii în vară.

În luna martie, preşedintele Traian Băsescu a lansat un atac extrem de dur la adresa Olandei, pe care a acuzat-o că ar face „un abuz fără limite”, amânând încă o dată luarea unei decizii cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.

Şeful statului a mai avut o poziţie asemănătoare faţă de Olanda şi în trecut. În decembrie, la Consiliul European de la Bruxelles, Băsescu spunea că nu România a fost cea care a legalizat prostituţia şi consumul de droguri.

„România are Albiţa. Olanda are Rotterdam-ul. Da? Îmi pare rău, nu Albiţa e poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului, a drogurilor. Şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia, nu România, din neputinţă, a legalizat consumul de droguri”, spunea, atunci, Traian Băsescu.

De altfel, în septembrie anul trecut, Băsescu vorbea despre punctele nevralgice ale Olandei, făcând referire la războiul lalelelor, starea lactatelor, drogurile, evaziunea fiscală şi Schengen.

„Se pare, din datele pe care le am, au depistat trei firme care nu existau şi care erau destinatarii florilor. Şi Olanda trebuie să ştie că România e angajată într-o bătălie necruţătoare, indiferent care sunt costurile, într-o bătălie cu evaziunea fiscală şi mai ales transcomunitară care are originea în statele europene cu finalizare în detrimentul bugetului României. Olanda trebuie să înţeleagă lucrul acesta: nu a fost niciun abuz, s-au urmat toate procedurile europene şi la fel cum am avut perioade când opream în frontieră alte mărfuri, acum a venit rândul florilor”, spunea Băsescu.

Anul trecut, şeful statului era deja gata de un boicot al alimentelor de producţie olandeză. În decembrie, Traian Băsescu a făcut cumpărături într-un supermarket din Bucureşti şi a declarat pentru Agerpres că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze, el adăugând: „Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.