România pierde un nou proces la Paris în fața giganților energetici

Statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a pierdut procesul cu italienii de la Enel de la Curtea de Arbitraj de la Paris într-un dosar prin care cerea recuperarea de prejudicii produse în urma privatizării Electrica Muntenia Sud. Pe lângă faptul că nu a obținut niciun cent, statul român a fost obligat de instanță să plătească şi cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro. Este un nou proces pierdut de SAPE în fața giganților energetici prezenți în România.

Dosarul pentru ca s-a dat verdictul are numărul 19431/MHM/2013 şi, conform informaţiilor din raportul de administrare pe 2015 redactat de SAPE, disputa era în “legătură cu contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud, în care societatea (SAPE) a fost reprezentată de casa de avocatură Mocanu şi Asociaţii (fosta Boştină).
În acest dosar România, prin SAPE, a cerut pentru neplata penalităţilor şi nerespectarea prevederilor contractului de privatizare 834 de milioane de euro la care se adaugă alte 378 de milioane de lei, sumă care reprezintă despăgubiri costând în dividendele aferente anilor 2007 şi 2008, precum şi a dobânzilor aferente acestora. În total, statul le cerea italienilor aproape 920 de milioane de euro.
Suma pretinsă în insanţă reprezenta prejudicii constatate de Curtea de Conturi în urma unor controale realizate în 2012 şi 2013. Italienii nu au plătit atât nici pentru cele trei companii de distribuţie şi furnizare a energie (Banat, Dobrogea, Muntenia Sud) cumpărate de la Electrica, companie de stat.

SAPE a fost înfiinţată în 2014 prin divizarea parţială a Electrica SA şi cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa. SAPE acuză Electrica de neurmărirea îndeplinirii obligaţiilor de post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat fostele Electrica Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Dobrogea şi Banat. La mijlocul anilor 2000 mai multe grupuri energetice străine au achiziţionat pachete majoritare la o serie de filiale ale Electrica. Italienii de la Enel au achiziţionat Electrica Banat, Electrica Dobrogea şi Electrica Muntenia Sud, grupul german E.ON a preluat Electrica Moldova, iar grupul ceh CEZ a preluat Electrica Oltenia. Conform unui raport al Curţii de Conturi din 2012, Enel Dobrogea, Enel Banat, E.ON Moldova, CEZ Oltenia şi Enel Muntenia Sud trebuiau să
investească în perioada 2004-2007 o sumă totală de 673,6 milioane de euro.

Importanţa SAPE derivă din faptul că societatea reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris. Până în prezent, s-au încheiat mai multe procese pe care statul le-a avut un investitorii de la
companii de distribuţie a energiei şi toate trei au avut sentinţe defavorabile pentru România. La finele lui 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj două procese cu Enel în cazul neîndeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2015, în aprilie, statul român reprezentat de SAPE a câştigat în faţa cehilor de la CEZ, în
cazul privatizării Electrica Oltenia, dar suma obţinută ca despăgubiri a fost mai mică decât cea solicitată (5,7 milioane de euro în loc de 81 milioane de euro). La finele anului trecut, SAPE a pierdut în fața nemţilor de la E.ON.

Statul a acuzat E.ON că nu a efectuat investiţiile promise în contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova şi i-a cerut companiei germane să plătască 33 de milioane de euro.
Curtea de Arbitraj a respins solicitarea românilor şi mai mult i-a obligat pe aceştia să plătească 2 milioane de euro cheltuieli de judecată.

Cele mai importante litigii, aflate pe rol, sunt cele cu italienii de la Enel, două
la număr. Într-unul dintre ele partea română solicită daune de peste 800 de milioane
de euro şi dobânzi de peste 400 de milioane de euro, acuzând faptul că Enel nu şi-a
îndeplinit angajamentele referitoare la investiţii, conform contractului de
privatizare a Electrica Muntenia Sud. În celălalt, statul roman cere daune de circa
500 milioane de euro, acuzând nerespectarea clauzelor contractuale care prevad
obligaţia Enel de a cumpara un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica
Muntenia Sud. Probabil la finele acestui an sau la începutul lui 2016 vom şti ce a
decis Curtea de Arbitraj de la Paris în aceste speţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.