România riscă să piardă 60 milioane de euro

Guvernul României riscă să dea cu piciorul la 60 milioane de euro dacă nu prelungește licențele 3G pentru Vodafone și Orange. Date în 2005, aceste licențe expiră în câteva zile. Ca urmare a prelungirii, România ar încasa 60 de milioane de euro! Sunt bani care ne trebuie în această perioadă grea. Invers, fără prelungire, nu vom încasa nimic. Pentru că operatorii au avut în contractul inițial clauză de prelungire cu 10 ani pe gratis”, susține Cătălin Drulă, fost șef al Comisiei pentru tehnologia informației din Camera Deputaților.

Licențele pentru banda 3G au fost date în 2005 pentru Vodafone și Orange cu expirare în 31.03.2020 și în 2007 pentru Telekom și RCS cu expirare în 05.01.2022. Este vorba câte 2 blocuri de 15 MHz și unul de 5 Mhz pentru fiecare operator în banda de 2100 MHz. Potrivit lui Drulă, prelungirea trebuie făcută pentru toți operatorii acum chiar dacă doar pentru doi expiră licențele inițiale luna aceasta. Motivul este simplu și ține de concurență și de egalitate între cei de pe piață.

Perioada de prelungire trebuie să fie de peste 10 ani atât pentru stabilitatea investițiilor pe care le fac operatorii, dar și pentru că pentru prelungire de până la 10 ani era acea opțiune gratuită de prelungire în HG 1113/2002. Prin urmare dacă statul cere o nouă taxă trebuie să ofere mai mult de 10 ani de prelungire.

Taxele propuse pentru prelungire sunt de 30 milioane de euro pentru Vodafone și Orange (60 milioane de euro în total), iar pentru Telekom și Digi taxele sunt de 25 mil euro (perioada de prelungire fiind puțin mai mică). Drulă spune că Executivul are pe masă această Hotărâre de luni de zile cu toate avizele necesare: Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Finanțe etc – trebuie doar decizia premierului pentru adoptare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Serios?!!? In ultimi 30 de ani Romania a pierdut industria demnitatea agricultura flota sanatatea invatamantul. Romania este jefuita saptamanal echivalentul acestei sume. Ce credul era fostul prim- ministrul Radu Vasile care ne spunea in martie 1998 ca in Romania nu prea mai ai ce fura. Tocmai de atunci sa inceput si mai puternic distrugerea economiei nationale. Acum Romania nu mai produce nici macar creioane chibtite hartie igienica. A mai vazut cineva vreau sapun sau o conserva de peste Made in Romania ?!!? Sa speram ca dupa ce trece virusul asta mall-urile sa fie transformate in fabrici sa mai producem si noi cate ceva chiar daca calicii din vest nu ne vor lasa.

  2. Culmea economiei, in criza, UE recomanda statelor membre masurile luate de Grecia ca fiind cele mai bune de urmat.

  3. asta ar fi solutia. Moluri transformate in fabrici. Solutia este simpla dar mai ramane un mic amanunt: cei care stiu meserie, au plecat sau au iesit la pensie.
    Cu absolventii de Spiru Haret sau cu politrucii analfabeti, va fi mai greu. Cine va conduce utilajele, cine ii va indruma?
    Comunistilor, le-a fost mai usor, au preluat inginerii si muncitorii capitalistilor. Si tot a durat 20 de ani!
    Noi ce preluam, manelistii?..

  4. @QED
    Stati linistit domnule. Chiar credeti ca se importa tot, hartie higenica,pasta de dinti,detergenti, chimicale…..
    Nu Domnule. Se produc in tara. Numai ca fabrici ca Nivea-Brasov sau Farmec -Cluj,de exemplu, acum fac parte din multinationale care detin licentele respective.
    Am vazut pe aici multi comentatori care urla imporiva multinationalelor.
    Pai hai sa luam numai Renault si Ford. Cate sute de mii de locuri de munca asigura in industria orizontala. Mii de firme mici romanesti supravietuiesc si se dezvolta numai prin contracte cu acesti doi giganti.
    Aveau Dacia sau Olcit miliarde de dolari sa dezvolte alte platforme? Sa tina pasul cu concurenta.
    Tot aici am vazut multe comentarii despre repatrierea profitului.
    Acesti giganti au actionari ca mine si ca dvs. Au investit in actiuni si primesc dividende la sfarsit de an. Cum ar fi sa-i obligam sa-si reinvesteasca banii in Romania?
    Este ca si cum daca eu as avea o brutarie in Franta sa-mi fie interzis sa-mi cumpar o casa in Romania.
    Drula sau Strula asta comenteaza si el sa se bage in seama.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.