România se îndepărtează tot mai mult de zona euro

conflict, frauda

România nu îndeplinește toate condițiile formale pentru aderarea la zona euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2018 publicat de Comisia Europeană, document care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia aderării la zona euro. În aceeași situație se află și celelalte șase state membre UE dar care sunt în afara zonei euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia. Niciunul dintre acestea nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb, întrucât niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani. „Comisia este dispusă să colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregătească pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic şi financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenţă arată că Bulgaria îndeplineşte deja criteriile nominale de la Maastricht legate de stabilitatea preţurilor, de finanţele publice şi de convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Salutăm eforturile pe care le depun în prezent autorităţile bulgare în vederea participării la mecanismul cursului de schimb (MCS II), pentru a îndeplini şi criteriile de stabilitate a cursului de schimb”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. „Dacă dorim ca ţările să prospere în cadrul zonei euro, convergenţa economică reală este la fel de importantă ca şi convergenţa nominală. De aceea este important ca ţările care doresc să adopte moneda euro să stimuleze productivitatea, să sporească investiţiile, să îmbunătăţească situaţia ocupării forţei de muncă şi să soluţioneze problema inegalităţilor”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Tabloul României este unicat în UE. Avem creșteri la ambele deficite, bugetar și cont curent, în ciuda creșterii economice record de anul trecut. În plus, inflația a trecut de 5% iar investițiile sunt la un nivel minim. România are cel mai scăzut nivel al veniturilor bugetare în PIB, în jur de 25%, în timp ce restul statelor au peste 30%. De asemenea, România e singura țară din UE care a avut stagnare economică în primul trimestru. În aceste condiții suntem pe cale să pierderm patru din cele cinci criterii nominale pentru aderarea la zona euro. Până nu de mult ne calificam la toate cinci.

La capitolul deficit bugetar, riscăm să sărim de 3%, atât cât trebuie să fie maxim, conform Tratatului de guvernanță fiscală. Cheltuielile statului au crescut cu 22% anul acesta, iar veniturile sunt aproape nemișcate. În aceste condiții, bariera de 3% va fi sărită pentru că anul trecut n-am oprit cu deficitul la 2,88%. Inflația este în acest moment de 5,2%. Aceasta ar trebui să fie mai mică sau egală cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanţi trei membri ai UE. Ceea ce este exclus. În ceea ce privește dobânzile pe termen lung, acestea nu pot trece decât cu două puncte procentuale peste media celor mai performanţi trei membri UE. Mai mult ca sigur, este exclus ca acest lucru să se întâmple în prezent. În schimb, la capitolul cursului de schimb vedem un leu tot mai slăbit. În ceea ce privește datoria publică, România se încadrează în limitele de convergență (stabilite la 60% din PIB) însă pe termen lung este o mare problemă pentru că ne împrumutăm tot mai mult.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

12 Comentarii

    • Foarte bine. Sa stam linistiti, oricum UEul s-a transformat in Imperiul German European serving interesele unei singure tari: Germania.

    • Esti foarte fericit si strigi de pe balcon: Traiasca Uniunea Euro-Asiatica! Euro-asiatici din toate tarile uniti-va!

  1. Nu e nicio paguba daca nu aderam la euro!Problema e ca nu stim sa valorificam deloc avantajele faptului ca nu suntem in zona euro!Nu glumesc, am putea depasi, de exemplu , deficitul de 3% pentru a face investitii in infrastructura fara sa mai asteptam degeaba fosndurile UE!

    • Cu asemenea rezultate precis ne calificam pentru Uniunea Euro-Asiatica, in rand cu Kirgazstanul.

  2. Multumim PSD pentru efortul urias de subminare a economiei nationala1e! Se indoieste cineva ca este asa? Rezultatele proaste inregistrate se datoreaza exclusiv celebrului Program de Guvernare si autorilor lui.

    • România crește economic din 2011, coincidență, de când a revenit PSD la guvernare.
      Economia a fost subminată de Securitate care a implementat politica economică a austerității doar pentru că ne-a cerut Germania, via FMI, de dragul experimentelor. Salariile tăiate au fost plătite urmare a hotărârilor judecătorești.

    • Jos PSD-ALDE pentru ca au dublat salariile la medici si n-or sa mai plece din Romania. Ce naiba sa facem noi cu niste medici mai ales ca suntem tineri, frumosi, prosti si nemuritori.

    • @Klaus Woodenhead
      Taci bai rusnacule cu minciunile tale. Cresterea inflatiei nu inseamna cresterea salariilor. Am trait vremuri in care eram multimilionar. Romania creste din cauza terminarii crizei mondiale si a imprumuturilor care culmea, nu sunt luate in calcul cand se vorbeste de crestere economica. Daca iei bani de la altii sigur ca o sa ai bani mai multi pentru o vreme, dar apoi ai sa ai mult mai putini bani cand incepi sa restitui datoria si dobanda.

  3. Slava Domnului ! Cu cat mai departe de Uniunea Sovietica Europeana cu atat mai bine.

  4. Romania dlui Dragnea PREFERA Telormanistanul!
    Strategia Romania 2040 a dlui Dragnea, FIX acolo ne va duce: spre Teleormanistan!!!
    Uitati-va cum arata azi Teleormanul sarac al dlui Dragnea si veti vedea cu ochii vostri VIITORUL Romaniei promisa de dl Dragnea!
    Va place?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.