Iohannis a semnat pe 19 mai 2015 decretul de numire a lui Horodniceanu

Toader este foc și pară! De ce i-a prelungit Lazăr mandatul lui Horodniceanu?

Lazar mandat Horodniceanu
Foto Agerpres

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat miercuri deranjat de faptul că procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu l-a anunțat că îi va prelungi mandatul lui Daniel Horodniceanu la șefia DIICOT pentru încă şase luni.

„Explicația este una de natură funcțională. Evident că am și eu rezervele mele, de ministru al Justiției, vis a vis de faptul că procurorul general i-a prelungit (c.n. mandatul) fără să-mi spună. Dar pe fond există un principiu care reclamă continuitatea funcționării autorităților și atunci probabil că procurorul general și-a luat măsurile necesare pentru asigurarea continuității actului managerial de la DIICOT. (…) CSM-ul urmează să trimită la rândul lui la Ministerul Justiției, apoi la președinte propunerea de numire a procurorului șef DIICOT”, a spus Tudorel Toader, la Antena3.

Ce spunea Horodniceanu despre cursa pentru șefia DIICOT

Actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, cel care a pierdut cursa pentru şefia DIICOT în favoarea lui Felix Bădilă, declara  că nu ştie ce l-a avantajat pe contracandidatul său, menţionând că ar vrea să afle ce a făcut „rău” la conducerea DIICOT.

„Nu am nicio idee ce l-a avantajat. Cu siguranţă, domnul ministru va prezenta care au fost criteriile care au stat la baza alegerii domniei sale şi sunt şi eu foarte curios, şi exprim şi curiozitatea colegilor mei care mă întreabă şi eu nu ştiu ce să le răspund în momentul ăsta, ce am făcut rău la DIICOT pentru că e foarte important să ştiu şi eu şi să ştie şi ceilalţi care vor avea vocaţie să fie procurori şefi o anumită perioadă de timp, să vadă ce nu ar trebui făcut sau ce ar trebui făcut. Ministrul Justiţiei nu mi-a reproşat niciodată nimic, dimpotrivă, am avut o relaţie principială bună, profesional corectă. E o procedură care a fost făcută şi la numirea mea, eu sunt magistrat şi respect legislaţia. Ce trebuie să fac eu, să înţeleg ce a stat la baza alegerii domniei sale. Sunt multe lucruri de reproşat, nu e nimeni niciodată perfect. (…) Nu am vorbit cu domnul ministru deloc. Tot ce am aflat a fost de pe site-ul ministerului Justiţiei”, declara  Daniel Horodniceanu pentru mediafax.ro.

Horodniceanu, numit la șefia DIICOT de Iohannis pe 19 mai 2015

Întrebat ce va face pe viitor, actualul şef al DIICOT a răspuns: „Îmi termin mandatul pe 19, îmi termin treaba, am o delegare deja dată de procurorul general pentru câteva săptămâni, nu ştiu dacă va intra în vigoare, nu va intra în vigoare, urmează să vedem”.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 19 mai 2015  decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu la şefia celei mai importante structuri de lupta împotriva mafiei. Procurorul-şef va avea un mandat de trei ani. Înainte să-şi dea acordul, preşedintele Iohannis a avut o discuţie cu Daniel Horodniceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Este evident ca, ministrul justitiei nu are nicio autoritate asupra procurorilor (contrar constitutiei) intr-un stat mafiot construit de base.

    • Ministrul de justitie are strict atributii administrative, nu juridice. La fel ca la sanatate, unde a fost ministru un economist.

  2. E nurmal sa fie „slugarel” foc si para, cand are ordin clar se la agentu lu’ davai ceas „coco inima zburdalnica” sa-l mature pe Hodoriceanu si sa inchida dosarul „Rompetrol”! Problema este a noatra, ca nu „curatam” putregaiul asta care ne distruge tara!

  3. Conform Constitutiei, procurorii „isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministrului Justitiei”. Conform DEX „AUTORITÁTE, autorități, s. f. 1. Drept, putere, împuternicire de a comanda, de a da dispoziții sau de a impune cuiva ascultare. 2. Organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții cu caracter obligatoriu. ♦ Reprezentant al unui asemenea organ al puterii de stat.” Ce naiba este atat de neclar, de ce sunt raspandite in spatiul public fel si fel de idei, care de care mai inexacte? Mergand mai departe, Presedintele Romaniei nu are niciun fel de autoritate asupra procurorilor, doar participa la numirea lor! Autoritate asupra lor are doar Ministrul. Desigur, Ministrul, la randul sau, nu are dreptul sa se amestece sau sa influenteze in niciun fel anchetele efectuate de procurori. Este clar ca lumina zilei, restul sunt tampenii inventate de Basescu si gasca lui!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.