România se plasează pe locul doi în lume după numărul de taxe plătite de firme

România se plasează pe locul doi în lume în privinţa numărului de taxe care împovărează firmele, potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială.

113 taxe, atât trebuie să plătească firmele din România, scrie raportul „Doing Business 2011”. Doar în Ucraina patronii au de achitat mai multe biruri la stat. La polul opus se află ţări care fac performanţă economică remarcabilă, deşi au taxe puţine, de exemplu Suedia şi Hong Kong, unde se percepe o singura taxă anuală.

Rata totală de impozitare este de aproape 45% în România. Adică statul ia aproape jumătate din veniturile firmelor sub formă de taxe.

Cel mai bine stăm la capitolul creditare, sau cel puţin asta este opinia Băncii Mondiale. În România, firmele obţin credite mai uşor decât în majoritatea ţărilor prezente în clasament, fapt ce ne plasează pe locul 15.

În clasamentul general, România se plasează pe locul 56 în topul celor 183 de economii analizate în raport, cu o poziţie mai jos faţă de ediţia de anul trecut. România este depăşită, în ce priveşte condiţiile de afaceri, printre altele, de Bulgaria, Peru sau Kîrgîstan. Însă situaţia este mai proastă decât la noi în stae precum Cehia, Polonia, Grecia, Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.