România, țara care se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE

România este țara din Uniunea Europeană care se împrumută la cele mai mari dobânzi, depășind Grecia, lidera clasamentului de până la finele anului trecut.

Conform European Central Bank, în aprilie 2018, dobânda pentru bonduri guvernamentale pe termen lung a fost de 4,46% pe an, iar grecii au 4,04% pe an. La distanță considerabilă se află Polonia, cu 3.06%, Ungaria, 2,47%, Cipru, 2,12%, și Croația, cu 2,1%. Celelalte state au sub 2%, cele mai multe plătind dobânzi sub 1%. În urmă cu fix un an, situația era diferită. Grecii plăteau dobânzi de 6,78%, iar România se afla într-un grup de țări care avea dobânzi de peste 3%. Noi plăteam 3,79%, Portugalia 3,77%, Polonia 3,42%, Ungaria 3,28%. Astfel, suntem singura țară din UE care plătește dobânzi mai mari în ultimul an de zile, restul statelor reducându-și costurile. Cauza principală o reprezintă politica guvernamentală de susținere a creșterilor de salarii, pensii și ajutoare. Statul nu are bani să completeze aceste măriri și atunci merge pe piața internă și externă să se împrumute. În felul acesta, datoria publică externă a României pe termen lung a crescut anul trecut cu 1,235 miliarde euro, la 33,53 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La finalul anului 2016, datoria publică externă a României a fost de 32,3 miliarde euro, în creștere cu 629 milioane euro față de finalul lui 2015, arată datele BNR. În perioada ianuarie – decembrie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1,044 miliarde euro, până la 93,954 miliarde euro. Din aceasta, datoria externă pe termen lung a însumat 68,754 miliarde euro la 31 decembrie 2017 (73,2% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,3% față de 31 decembrie 2016. De asemenea, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2017 nivelul de 25,2 miliarde euro (26,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,3% față de 31 decembrie 2016.

În 2018, România trebuie să împrumute în total 74 miliarde de lei. Situația devine îngrijorătoare pentru că Fiscul nu reușește să țină pasul veniturilor cu creșterea cheltuielilor. Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni al anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 6,05 miliarde de lei, respectiv 0,65% din PIB. Anul trecut, după primele patru luni, s-a consemnat un excedent de 1,4 miliarde de lei. Asta înseamnă, după patru luni gaura la buget în 2018 este de 7,4 miliarde de lei comparat cu anul trecut. În paralel, cheltuielile sunt cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent iar veniturile sunt cu 0,2% din PIB mai mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Orlando arunca vina pe Opozitie si pe Johannis pentru Cresterea Dobanzilor, argumentand ca „investitorul se uita la mesajele pe piata interna”!
    NUMAI ca Investitotul se uita la CIFRELE OFICIALE ale Ministerului de Finante, la Avertismentele Comisiei Europene, care se tot repeta de cand PSD-ALDE e la guvernare!
    Iar cand apar Semnale de la Institutiile Europene, de genul celei de mai jos, Dobanzile explodeaza:

    Senatorul liberal Florin Catu publică LUNI un Document prin care susține că Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană intervin și cer o serie întreagă de Modificări la Statutul BNR, care au un singur scop „să întărească independența politicii monetare față de intervenția politicului”.
    Cea mai importantă cerință a CE: „Ministerul Finanțelor Publice trebuie să NU mai participe la ședințele de politică monetară, nici măcar ca observator”.

    „Comisia Europeana si Banca Centrala Europena – verdict devastator pentru Dragnea si guvernele sale!
    Vestile proaste pentru Dragnea si gasca lui nu se opresc aici. CE si BCE cer o serie intreaga de Modificari la statul BNR (90% din Statut!) care au un singur scop : sa intareasca Independenta Politicii monetara fata de Interventia Politicului.
    Lucrurile au devenit foarte serioase.
    Dragnea si PSD trebuie sa inteleaga un lucru foarte clar: chiar daca printr-o minune toate Criteriile de Aderare la Euro sunt indeplinite, Romania NU poate adera la Zona Euro pana cand Statutul BNR nu este modificat, asa cum cer BCE si CE!
    Romania nu poate sa faca modificarile la Statut cu 1 luna inainte de a incerca sa intre in ERM.
    Nu.
    Statutul trebuie modificat cat mai repede, in 2018.
    Atlfel, Romania va ramane multi ani in afara zonei euro si a spatiului Schengen.”, scrie el pe Facebook.
    Obiectivul Comisiei recent infiintate de PSD pentru Aderarea la Euro,(Comisie condusa de Vasilica Dancila!) e Anul 2024!

    • alogenii, strainii, ne gonesc din tara noastra, ne jefuiesc, ne extermina pas cu pas ca un lucru bine facut… cu „valori” occidentale….
      si noi dormim….pana cand ?
      trezeste -te Gheorghe, trezeste -te Ioane !!!

    • @Gheorghe si Ion asupriti de straini: O sa te „trezesti” tu in FALIMENT cu alde Dragnea si Taricenau!
      Mai vorbim!!

  2. Statul paralel, președintele țării, guvernatorul BNR și opoziția nepricepută sunt de vină pentru creșterea dobânzilor, prețurilor și inflației. Cei care comit actul de guvernare, adică cei aflați la putere, n-au nici o vină. În special domnul Liviu Dragnea chiar nu are nici o vină pentru că domnia sa, atunci când se întâmplă ceva rău cu finanțele patriei, fie este plecat din țară, fie nu este anunțat de nimeni. În plus, atât de ocupat este cu binele națiunii că nu are timp nici măcar să citească un ziar sau să se uite la televizor între două selfie-uri pentru ca să afle. Doamna premier este foarte ocupată cu studiul limbii și gramaticii limbii române și cu exercițiile de întărire a memoriei pentru a nu mai fi nevoită să citească tot ce trebuie să spună. Doamna OLguța este ocupată cu astrologia pentru că vrea să știe dinainte ce impact va avea revoluția salariilor și pensiilor, întrucât simulările dau întotdeauna pe dos. Etc. Deci, guvernarea PSD-ALDE n-are nici o vină.

  3. Statul roman se imprumuta in draci pentru a plati „PENSIILE SPECIALE” cetatenilor sai „speciali” si pentru a compensa pierderile imense rezultate din netaxarea, premeditata, a profiturilor reale ale companiilor multinationale(supranationale) ce opereaza pe teritoriul statului asa zis „suveran”, Romania.

  4. Nu conteaza ! Ce, platesc cei care fac imprumuturile ? Nu ! Ei imprumuta , noi platim ! Nimeni nu ne spune unde se duc banii ! Probabil ca nu-i treaba noastra . Asa ca , ciocul mic si nasu’ in perna !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.