Cel mai „prietenos“ sistem de taxare din lume

România, un paradis european al redevențelor

Noul sistem de redevențe pe care statul român îl propune pentru exploatările offshore, din Marea Neagră, este semnificativ mai mic decât cel onshore, avantajând companiile cu concesiuni de perimetre gazeifere precum Exxon – Petrom, Carlyle Group și LukOil – Romgaz.

Propunerea pentru exploatările onshore, de uscat, este ca taxarea să rămână la același nivel ca în 2004. Așa cum a plecat către Parlament, pe 13 noiembrie 2017, propunerea legislativă,  companiile vor fi taxate după cum urmează: 8% plata fixă din producție, la care se adaugă o cotă variabilă cuprinsă între 4,5% și 5,5%, dar nu se precizează dacă valorile variabile sunt variante de taxare pentru care se poate face opțiune sau care se pot utiliza în funcție de vreun element, și cum se stabilește și se aprobă, deci prevederea este confuză. În orice caz, noul sistem de taxare va fi cu cel puțin 1% mai mic decât cel actual, de unde rezultă avantajul comparativ al companiilor care vor extrage gaz din Marea Neagră. Se poate spune chiar discriminatoriu față de firmele care au exploatări de uscat. Pe de altă parte, exploatările gazeifere offshore sunt mai costisitoare decât cele onshore, echipamentele, tehnologia, chiar și salariile plătite fiind toate mai mare decât pe uscat.

Propunerea legislativă a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale scade astfel și mai mult nivelul de taxare pentru companiile care activează în mare, modificând un sistem de redevențe oricum scăzut. Unul dintre cele mai scăzute din lume.

Situația taxelor în lume

Astfel, în România, la momentul de față, redevențele plătite pentru extragerea petrolului sunt între 3,5% și 13,5% la țiței (media de 5,18%), în funcție de producția realizată, și între 3,5% și 13% (media de 8,31%) la gazele naturale din prețul de referință stabilit în funcție de cotațiile internaționale. În combinație cu impozitul pe profit de 16%, ele fac din România una dintre țările unde este cel mai convenabil să extragi petrol. Câteva exemple din lume privind sistemul de taxare din domeniul hidrocarburilor: Turcia – 12,5% atât țiței, cât și gaze, Germania – 10% fix, Ungaria – între 12 și 30%, în funcție de dimensiunea zăcământului, Marea Britanie, Danemarca și Norvegia – 15%, 18%, respectiv 21%. Statele Unite percep o redevență ce poate ajunge la 20 dolari pe baril, iar Rusia, până la 24 dolari pe baril.

În lume există mai multe tipuri de taxare a exploatărilor de țiței și gaze. Ca în cazul statului român se mai află SUA, Canada, Brazilia și Nigeria. Procentajele, în cazul acestor țări, sunt de regulă mai mari decât cele aplicate în România, de la 17% în sus, iar în unele cazuri sunt combinate cu alte modalități de taxare. A doua modalitate este participarea statului la împărțirea rezultatelor. Se poate face prin livrarea directă către stat a unei părți din resursele extrase sau se poate aplica compensarea în bani. În general, acest sistem este aplicat în cazul statelor în curs de dezvoltare, precum cele africane sau cele din regiunea Caspică. O a treia variantă este supraimpozitarea profitului. Se poate calcula ca o diferență între prețul de piață și costul de producție sau de depășire a unei rate de rentabilitate prestabilite, de la o țară la alta. Printre țările care aplică acest sistem sunt Australia, Norvegia sau Marea Britanie. În fine, o a patra variantă, aleasă de țările din Orientul Mijlociu, China sau Algeria, este exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze de către companii de stat sau în parteneriat cu companii de stat.

În România, Marea Neagră, ­niciuna din variantele de mai sus nu va fi aplicată. Dimpotrivă, taxarea companiilor va scădea față de nivelul actual, acestea, spre deosebire de sistemul de uscat, nu vor fi supraimpozitate pe profiturile obținute, iar statul nu are decât o participare marginală, prin Romgaz, care deține 10% din perimetrul Trident.

România colectează anual circa 1,4 miliarde lei din redevențe, din care aproximativ 1 miliard lei reprezintă partea sectorului de hidrocarburi.

Marea Neagră, de hidrocarburi

Marea Neagră va deveni în următorii doi ani unul dintre cele mai fierbinți „puncte“ energetice din Europa. De aici se vor extrage anual până la 6 miliarde metri cubi de gaze, potrivit estimărilor făcute de Sorin Gal, președintele ANRM, care a adăugat că rezervele totale sunt de circa 200 miliarde metri cubi. Astfel, România va ajunge în primele cinci țări din UE ca extracție de hidrocarburi, considerând și perimetrele pe care le mai avem pe uscat. Cele mai mari rezerve sunt în perimetrul Neptun Deep, concesionat de Exxon – Petrom, fiind evaluate la 80-100 miliarde metri cubi.

Primii care vor începe însă producția, peste un an, sunt tot niște americani, Black Sea Oil & Gas, parte a Carlyle Group. Peste 10 miliarde metri cubi sunt rezervele lor estimate. Exxon – Petrom este așteptat să ia decizia finală privind investiția comercială în a doua parte a acestui an. Potrivit lui Gal, în 2024 exportul de gaz din Marea Neagră va atinge cel puțin 6 miliarde metri cubi anual. România nu poate consuma acum gazele care vor veni din mare, pentru că nu mai are industria de îngrășăminte, iar petrochimia este la un nivel foarte jos. Astfel, singura soluție este exportul. Țara noastră consumă acum circa 12 miliarde mc de gaze, din care 11,5 miliarde sunt produse local de Petrom și Romgaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1066 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Romania ar trebui sa se cheme Mamaligaland. Mai ramane sa platim noi redevente alora care ne exploateaza si exporta resursele!

    • La cum știu austriecii și americanii să facă contracte, cu siguranță că vom plăti un purcoi de bani pentru nu știu ce clauză pe care n-a respectat-o statul român. Rămânem și fără gaz, și fără redevențe și cu pantalonii rupți în cur.

  2. ceea ce se intimpla in domeniul resurselor naturale scoate in evidenta faptul ca guvernul nu este in stare sa conduca Romania astfel incit avantajele de care dispune sa fie baza a dezvoltarii natiunii. la fel si parlamentul care legifereaza prosteste. trebuie remarcat faptul ca absolut toate partidele au pastrat linia. asta inseamna ceva…

    • De ce crezi că am fost acceptați în UE? Că suntem frumoși, deștepți și devreme acasă!
      Pentru resurse, colegule! Ăsta este blestemul nostru. Ne-a lăsat Dumnezeu o grămadă de bogății la care râvnesc mântuitorii Europei.

  3. Industrie de ingrasaminte mai exista, dar este in ruina, ca urmare a politicii UE de lichidare a economiei din fostele state socialiste. Iar daca un combinat ,sau doua, de ingrasaminte chimice a intrat pe mana unui patron roman, el trebuie inchis si distrus. Patronul, evident.
    Cat despre petrochimia romaneasca care a intrat pe mana OMV, aceasta a fost rasa de pe fata pamantului iar fierul vechi ( a se citi oteluri inalt aliate !!!)exportate la Viena. Asa a fost la Brazi, si in mare masura la Pitesti. Combinatele cu participare romaneasca au fost imobilizate din lipsa de materii prime : Oltchimm, prin inchiderea Arpechim, CAROM si Chimcomplex prin inchiderea Rafo. Capacitatile existente nu se vor reporni pentru ca orice investitie a Statului este definita in UE ca ajutor de Stat si atrage procedura de infrigement, iar investihotii nu au niciun imbold sa bage bani ca le re-porneasca, dupa ce au reusit cu multa usurinta sa le aduca in coma indusa , de 30 de ani.Ajutorul nerpretuit al medicilor mortii , Don Pedro, Draga Stolo si Isaurescu au fost esentiale le in aceasta operatie.

  4. Problema fundamentala este de ce trebuie neaparat altii sa exploateze resursele noastre si nu noi insine. Noi am inceput sa construim platforme de foraj de la inceputul anilor ’70 si sa dezvoltam tehnologie de explorare submarina chiar de mai inainte, consultant fiind insusi Custeau.

    • Pentru că atunci n-am mai fi colonie și nu mai aveam ce căuta în UE.

    • Cu cine sa exploatezi resursele naturale care apartin Romaniei? Cu hotii, cu absolventii posesori de diplome la „fara frecventa” si „doctorate” cumparate, cu o populatie (ramasa in tara) fara calificare in domeniu, cu un tineret dezorientat care nu mai crede in valorile nationale, cu o intelectualitate corupta de un sistem in care hotia, lipsa de raspundere, eludarea legilor, falsurile, minciunile au ajuns o „calitate” a baietilor „destepti”? Cu propaganda aflata in slujba acelorasi baieti „destepti”, in care gasim cate un „Baron Munchausen” cu „Jurnale” scrise de o „Blonda ca Zapada”, turista prin Costa Rica? Cu o justitie oarba, surda si muta, cand trebuie sa opereze pe viu „cangrena” socetatii romanesti? Probabil populatia onesta nu stie, nu doreste sau poate nu vrea sa opreasca acest mare jaf national! Bartolomeu

    • @Bartolomeu
      Acem securiși competenți. Putem extrage resursele cu ei.

  5. NIVELUL SCAZUT AL REDEVENDELOR APLICATE ARATA CA RO ESTE A MAFIOTILOR, HOTILOR SI BANDITILOR SI NICIDECUM A ROMANILOR.

  6. Se dovedeste inca o data ca cea mai ieftina piata pentru a cumpara influenta e cea din Romania.

  7. Romania paradis al securistilor tortionari care submineaza propria lor tara,asa trebuia sa fie intitulat aceasta scriere!

  8. Astazi, cand TOTI alearga dupa resurse, imbecilii din conducerea statului fixeaza redevente infime celor care vin sa la exploateze. Acestia, pentru favoarea care ni-o fac, platesc impozitele in strainatate caci sunt „investitori strategici”.
    Toate astea pentru ca sunt spertuiti cu o masina sau cu o casa! Consiliul de aparare a tarii, condus de minunatul fiu al poporului germano-roman, ce face in fata acestui sabotaj al avutiei nationale?

    • Însuși Iohanică patronează jaful. Nu înțeleg de ce te miri, că doar este mai mult neamț decât român!

  9. Si dupa aia se mira unii ca suntem privit de straini ca niste prosti. Ca doar aia ce hotarasc astfel de lucruri sunt platiti de noi toti, si alesii din posturi cheie sunt alesi tot de noi toti in acele posturi caldute. Si sa ne miram daca ne judeca strainii dupa cei ce ne reprezinta si intind mina pentru un spaga? Ca aia isi zic, adac cei ce reprezinta România si poporul sunt asa, oare cum sunte oamenii obisnuiti din România? Ori ce om normal isi imagineaza ca „sigur” nu poate fi mare diferenta! Daca nu esti ca aia ce ne reprezinta România nu e mai bine sa pleci oriunde in lume si sa incepi o viata normala intr-o lume normala? Si apoi ce atita secretism ca lumea e nemultumita si sa-i pedepsesti pe cei ce critica si deranjeaza parazintii din fruntea tarii, si ce atita dorinta a parazitilor astia sa-i pedepseasca pe cei ce isi exprima nemultumirea fata de munca prestata de „alesi neamului”?

    • Du-te bă, arianule! După ce te-au păcălit străinii și depinzi de banii lor, crezi că-ți mai permiți să faci pe independentu’?
      Știi de ce polonezii n-au luat plasă intrând în UE? Pentru că au intrat pregătiți, știau la ce să se aștepte de la nemți. N-au mers pe încredere. Când naziștii au invadat Polonia au demontat toate fabricile și le-au relocat în Germania. Au furat tot ce însemna de valoare. În spatele tronului din palatul regal sunt o mulțime de vulturei din argint, simbolul Poloniei. După război, când s-au apucat polonezii să refacă Varsovia bombardată abia au găsit un vulturel original, și ăla în Canada. Nu se uită așa ușor aceste fapte!
      Noi am luat țeapă cu intrarea în UE pentru că am mers pe încredere, credeam că dacă ne închinăm la nemți aceștia, drept recunoștință, o să aibă grijă de noi. De fapt au, dar nu în sensul în care speram noi!

  10. Buna ziua, 1.Concesiunile din M.Neagra s-au facut pe comisioane grase ,nu exista alta explicatie pentru redevente de colonie din sec. 19. 2.Gazele si petrolul nu mai sunt ale Romaniei.Sunt ale companiilor straini. Le-au vandut tradatorii!

  11. Pentru ca excrocii de romani care sunt in fruntea institutiilor statului roman nu au limite!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.