Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat astăzi că va aduce în discuție problema prețurilor mari la energie electrică în regiunea Europei de Sud-Est la următoarea ședință a Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene. Prezent la conferința „South East Europe Green EPC”, Burduja a subliniat necesitatea compensării României pentru diferențele semnificative de preț față de alte regiuni europene, în special din zona central-europeană.
„Sunt câteva luni în care prețul energiei este semnificativ mai mare în regiunea noastră, iar acest lucru se datorează unui cumul de factori: un an secetos, o producție hidro mai mică, problemele de interconexiune cu Ungaria și capacitatea redusă de transport a energiei mai ieftine din Austria”, a explicat ministrul. În plus, Burduja a menționat că sprijinul oferit Ucrainei și Republicii Moldova, deși acordat în condiții comerciale, a creat presiuni suplimentare asupra pieței energetice din România.
În contextul discuțiilor pe tema prețurilor ridicate, ministrul a anunțat că va colabora cu omologii săi din Grecia și Bulgaria pentru a coordona eforturile în vederea unei soluții comune. Grecia, care a făcut deja pași în această direcție, va sprijini demersul României la nivelul Comisiei Europene. „Nu putem accepta la nesfârșit această situație. Nu este corect ca doar anumite țări să suporte povara costurilor, în timp ce altele beneficiază de avantajele prețurilor mai mici”, a subliniat Burduja, adăugând că un mecanism compensatoriu trebuie creat pentru a echilibra situația.
Theodore Skylakakis, ministrul elen al Energiei, a exprimat o poziție similară, afirmând că piața unificată de electricitate din Uniunea Europeană nu funcționează în mod eficient pentru Europa de Sud-Est. Skylakakis a explicat că infrastructura electrică din regiune este insuficientă pentru a transporta energie din Europa Centrală către Sud-Est, ceea ce duce la fluctuații extreme ale prețurilor. „Aceste prețuri extreme nu pot fi acceptate”, a spus oficialul elen într-un interviu pentru un post de radio din Grecia.
În urma acestor declarații, se preconizează că Grecia, România și Bulgaria vor iniția un mecanism permanent de intervenție, care să fie activat în cazul unor prețuri extreme cauzate de izolarea Europei de Sud-Est de restul pieței energetice europene. Un demers comun la nivelul Uniunii Europene ar putea aduce beneficii importante pentru aceste state, oferind o soluție pe termen lung pentru criza energetică din regiune.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Lasă un răspuns
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
O sa primesti cu bolta si foarte de sus de la ue.
„fluctuații extreme ale prețurilor” înseamnă scump de te rupe sau ieftin ca braga. Dacă e numai mai scump decît în alte părți, niciodată mai ieftin de ani buni de zile, atunci citatul este minciună de-ngheață apele.
O să ne dea jumătatea lui cinci…
Ministrul asta pretins botezat cu pedigeee educationala din sua, care mai toti tinereii si smecherasii din RO o au acum,
se face ca uita si de alte cauze reale care ridica pretul energiei in RO:
– abandonarea centralelor pe carbune, reinviate in alte tari
– energia ‘verde’ care este mai scumpa la noi
– neeficienta din sistem si intermediarii baieti destepti inclusi in lantul contabil
doar din ce imi amintesc eu.
Vastițo , în cazul tău banii se cer înainte , nu după . Ai dat MOBILA din casă și șmenarii nu ți-au plătit-o nici acum , decăt pe ”sponci , tot cu bani făcuți pe spinarea puradeilor d-aci . S-au juruit c-o repară și ei au „călărit-o până a crăpat , sau au văndut-o la fer vechi . Bosșimane ȘMENARII ăia sunt Engie ,OMV, Eon , CEZ , Enel , Enel de aur /cu peatră scumpă la miljoc . Ei sunt STRATEGICI adică din Ocțident . ACOLO AU CĂȘI , pe maman și pe papa ( pensionari amărășteni – la care trebuie să le plătim noi pensioara , dar să și plătească corentul la juma de preț față de noi ) Acuma ziceai că bagi 1000 MW în plus pe solare și mori de vânt . TOT CU STRATEJICII – OMV , EON etc. Încai să fim TOTAL la măna CĂMĂTARILOR și cu corentul și cu legumele care nu mai cresc în solarele tale cam 1 secol .
De ce cine produce energie si are si gaze naturale trebuie sa cumpere cel mai scump din UE(Romania),iar cine nu produce nimic cumpara cel mai ieftin din UE(Ungaria)?
Din ’89 încoace România produce în mari proporții: tâlhari, curve, mafioți, interlopi, trădători și cerșetori.
Paraziții cerșesc compensații si fonduri la Bruxelles și apoi se plâng ca UE e cauza tuturor nenorocilor româniei.
…daca nu are explicatii, ii dau eu, sub forma de intrebare: in 89 cociocul producea in banda 24000mwh…acum mai produce in jur de 4000…ce s-a intamplat cu restul?…de ce nu se mai produc?…la nivelul la care se producea si la preturile de-acum si la idiotenia de energie verde nimeni nu mai era nevoit sa munceasca in tarisoara, traiam din vanzarea de energie…
Marea ,,piata” europeana, nu doar la energie si gaze ! Liderii UE au tupeul sa infiereze pretul redus al gazelor rusesti. La salariile lor exorbitante, chiar nu-i intereseaza. Cetateanul cu problemele lui de zi cu zi, nu exista in preocuparile lor. Iarasi este de felicitat Ungaria. Ai nostri de la Bucuresti, ghiocei si….atat.
Multinaționalele EON , CEZ , ENGIE , OMV , ENEL sunt companii de STAT , franceze , germane , italiene etc . Produc , distribuie și comercializează energie în Kolonie , de unde scot CAPITAL cu care STATELE PROPRIETARE plătesc pensii , bugetari în statele respective , unde aceleași companii evident nu fac profit – lume săracă . CREZI CĂ UIE NU ȘTIE ? ȘTIE BĂ , ȘTIE , CREZI TU CĂ NU ȘTIE -( Electrician Petrov) . / Dar pe Uie cine o facturează ?
Da asta i tare da cum se face prețul la Ue si apoi se impart facturile ?… 🤗…
Burduja este un escroc. Politicile demente ale UE combinate cu pungǎșiile „bǎieților deștepți” din țarǎ și strǎinǎtate cu care Burduja e mânǎ în mânǎ fac ca prețul energiei sǎ fie de peste 3 ori mai mare decât ar fi normal. Distrugerea producției interne, nebunia panourilor solare, promovarea microcentralrlor atomice drage lui Burduja etc. Pentru toate astea escrocul ar trebui condamnat pentru înaltǎ trǎdare.
orpiti robinetul la gaze pina ce ungaria face interconectarea. e simplu! ca la astia gura e mare si curu la fel! atunci luati-l al suturi daca nu inteleg altfel.
dar de ce nu finalizati hidrocentralele, CET Iernut si alte CET pe gaze care zac sau s-au distrus nefolosite, Fantanele, Chiscani etc.? Despaguburile pot fi o solutie temporara, pe cand refacerea sistemului energetic este strategic pt siguranta energetica a Romaniei. Tu si PNL -ul este constient ca trebuie sa ajute Romania sau tot ce face e impotriva ei?
Atîta timp cît nu veți vedea că e vorba de plan nu de prostie și nepricepere vă veți învîrti în jurul cozii. Legile cu furăciunea numită liberalizare sînt din 2012. De atunci toți s-au perindat pe la guvernare; încă o dovadă că politica e teatrum, praf în ochii noștri.
Ce partid, candidat, a fost votat făgăduind că ne va scumpi din pix energia?
Ooo, nevinovata UE, nevinovatii globalisti, elitisti, etc.
Oare când pleaca Burduja la el acasa in america si sa ne lase in pace ??? Oare cand nu o sa mai fie oameni in functii importante din tara asta fie ei miniștrii, directori, presedinti etc nepregătiți total….
Oare cand?