Românii din Ungaria, „pe cale de dispariție“

 Românii din Ungaria sunt „pe cale de dispariţie”, susține directorul general al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, prof. univ. dr. Dan Dungaciu. Afirmația a fost făcută la o dezbatere dedicată românilor din Ungaria.

„La 100 de ani de la Trianon, românii din Ungaria sunt pe cale de dispariţie. Sunt o specie, dacă vreţi, muzeală. Românii din Ungaria, şase, şapte, câţi mai folosesc limba română în administraţie, sunt de pus în muzee, ca să trecem pe lângă ei să spunem «uite aşa ar arăta românii din Ungaria», cât mai sunt în viaţă, cei şase, şapte vorbitori de limbă română. După care lucrurile se închid sub ochii noştri, ca să spun aşa”, a spus Dungaciu, moderatorul dezbaterii „La 100 de ani după Trianon, românii din Ungaria au dispărut. Care sunt efectele pentru relaţia Bucureşti – Budapesta?”, desfăşurată, miercuri, la Casa Oamenilor de Ştiinţă.

Apel de la români din Ucraina către Guvernul României

Dan Dungaciu a susţinut că acest fapt „ridică o problemă tulburătoare, care nu ţine doar de relaţia bilaterală”.

„Dacă România nu-şi asumă latinitatea orientală, cum spunea Iorga, cine şi-o mai asumă în această parte a lumii?! Ce se întâmplă cu latinitatea orientală, cu românitatea orientală din Serbia, Ungaria, Bulgaria, mă rog, aromânii din Zona Balcanică, românii din Ucraina?! Dacă România nu se mai interesează de asta, evident că această dimensiune va fi ocultată. N-ar fi fost rău ca un proiect care a fost gândit la un moment dat la Institutul Cultural Român, ‘Limba latină ca limba franca europeană’, să fie fost pus în act. Ideea de latinitate a României ar fi fost un element strategic important. Şi prin această idee de latinitate şi limbă română, accesarea, dacă vreţi, a românilor de pretutindeni ar fi fost, iarăşi, o chestiune care merita făcută”, a spus profesorul.

Ce-au pățit românii din Ucraina

Una dintre consecinţele acestei lipse de interes este, potrivit lui Dungaciu, şi dispariţia românilor din Ungaria.

Ce se va întâmpla peste câţiva ani, dacă nu vom avea o minoritate română în Ungaria, în discuţia bilaterală, minoritatea maghiară fiind prezentă în România, minoritatea română nemaifiind prezentă în Ungaria. Care este efectul acestor evoluţii istorice şi care sunt consecinţele strategice geopolitice?„, s-a întrebat Dan Dungaciu.

În cadrul dezbaterii, prof univ. dr. Gabriel Moisa, de la Universitatea din Oradea, autorul volumului „Românii din Ungaria trianonică (1920-2020)”, a dezvăluit faptul că în Ungaria învăţământul bilingv se reduce la „două – trei ore de limba română săptămânal la cele opt şcoli” din ţară.

„Toate şcolile despre care dumneavoastră şi eu ştiam, până în urmă cu 15 şi 17 ani, că sunt bilingve – şi noi avem o altă înţelegere a cuvântului ‘şcoală bilingvă’ în România – Îîn Ungaria, ‘şcoală bilingvă’ înseamnă totul în limba maghiară, mai puţin cele două, respectiv trei ore de limba română săptămânală la cel opt şcoli. Deci, celebrul liceu românesc ‘Nicolae Bălcescu’ din Gyula, Jula, cum îi zic românii din Ungaria, are două ore, cel mult trei ore la clasa a XII-a, respectiv totul, exclusiv, se desfăşoară în limba maghiară. Asta înseamnă bilingvism. Poate fi la fel de bine numit Liceul englez ‘Nicolae Bălcescu’, Liceul german ‘Nicolae Bălcescu’, Liceul francez ‘Nicolae Bălcescu’. Acesta este marele favor făcut comunităţii româneşti din Ungaria în ceea ce înseamnă învăţământul bilingv”, a spus Moisa.

(VIDEO/FOTO) Preşedinta Ungariei, primită cu aplauze la Şumuleu Ciuc

Profesorul orădean a arătat că în ţara vecină „s-a construit la nivel naţional un păienjeniş de autoguvernări locale, astfel încât cele 11 autoguvernări locale îşi pierd votul”.

„Cantitatea votului este mult diminuată, de-asta nu au niciodată şansa să-şi impună un lider real al comunităţii, pentru că 11 voturi, câte sunt până la 74, nu ai nicio şansă şi să-ţi impui omul care, teoretic, ipotetic, ar promova interesele comunităţii româneşti. Deci, în mod democratic, s-a rezolvat problema. A înfiinţat de şapte ori mai multe guvernări astfel încât cele reale îşi pierd, de fapt, importanţa”, a susţinut Moisa.

Legat de numărul românilor din Ungaria, Gabriel Moisa a afirmat că, dacă în recensământul din 2001 se consemna faptul că „mai erau 7.995 de români declaraţi”, cel din 2011 spune că sunt aproape 36.000. „Acolo a fost o manipulare în ceea ce înseamnă recensământul”, a mai susţinut Gabriel Moisa.

(VIDEO/FOTO) Preşedinta Ungariei, primită cu aplauze la Şumuleu Ciuc

La eveniment, organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române şi Universitatea din Oradea, au mai participat Petrişor Peiu, directorul Departamentului de Analize Economice din cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), conf. univ. Darie Cristea, prodecan al Facultăţii de Sociologie, directorul Laboratorului de Cercetări Sociologice – LARICS, şi Cristian Barna, profesor la Universitatea din Bucureşti, masterul de studii de securitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

26 de Comentarii

 1. Revista Ramuri din Craiova, numara 300 000 de romani in Ungaria. Acum, se spune ca mai sunt 28 000! Sii in Romania au scazut ungurii de 10 ori domnule Orban? Ca toata ziua miorlai pe la inaltele porti, de grija ungurasilor din toata lumea!

 2. Oricum romanitatea nu exista fiind o creatie masonica a elitelor societatii din secolul 18. Frantei cu precadere ii placea mult spargerea imperiului Austro Ungar pe care il vedea in mod dreptatit ca un pericol asupra hegemonului pe care il avea. Nu vi se pare ciudata ca pana in sec. 18 nu exista nicio scriere cu caractere latine in niciun document ci doar slavone sau in alte alfabete?

 3. Poate li s-a facut lehamite sa se mai considere romani. Dreptul lor, vine o data la 4 sau cinci ani, cand sunt alegeri, in rest, nu-i baga nimeni in seama

 4. Asta.i noua,pai stai,românii din Ungaria nu au drepturi la fel că ungurii din Romania?????????,ba nesimtitilor cu care curaj,fiv.ar drepturile,iredentismul și inima aia ,,creștină,,plina de rahat până deasupra capului,al dracu,veniți voi să cereți drepturi când de cealaltă parte nu dați nimic din ce cereți.Fiv.ar rasa,de îndrăciți,nelegiuiți cu pretenții de superiori,pai superioritatea și forța voastră etica nu exista,santeti niste paraziti pe cale de dispariție ,bate.v.ar Dumnezeu cu justă măsură.Aveti o inima și un creier mic de tot,sa pupați picioarele lui Dumnezeu că aveți privilegiul să trăiți și să aveți vecini romanii,ba,limitatilor.

  • Asta e! Când prim ministrul României generalul Nicolae Ciucă afirmă ferm că ori ce fac ungurii UDMR-iști din România, sau statul Ungaria prin acțiunile conducătorii lor iredentiști în România este OK, dacă “respectă valorile euro-atlantice” nu este nici o speranță. Aceștia sunt aleșii românilor de la președintele Iohannis la Ciolacu, Ghorghiu, Drulă, Clotilde Armand, Domninic Fritz și păzitorii Constituției, a suveranității, SRI-Helvig, STS, SIE, SPP, păzitorii și promovatorii romanității și a românismului de la Nistru pân’ la Tisa și din Cenăuți pànă la Balcani Parlamentul României, Armata, Institutul cultural Român, Academia Română, învățâmântul de toate gradele și nu în ultimul rând TVR și celealte televiziuni libere păstorite de CNA.

 5. Scuzati,am gresit prima tipăritură în limba română cu alfabet latin este Codicele Todorescu, care este o Carte de cântece, din anii 1570-1573

 6. Nici șvabi/germani nu mai prea sunt-cel puțin aceștia au fost expulzați rapid în primele ore ale regimului „de democrație populară”-restul s-au magiarizat rapid,la fel ca șvabii din Maramureș(cred că ați observat câte nume cu rezonanță germană sunt pe la udmr și nu numai);despre frumoasele relații dintre unguri și germani a scris Johann Weidlein,care amintește și despre maghiarizarea „cu ciomagul” care a făcut ca Budapesta,unde la 1840,80% erau germani,în scurt timp să devină predominat unguresc

  • Da, așa e, precum scrie în așazisă a vostră istorie, cârpită în bodegi.

 7. E interesant ce zice profesorul Dungaciu dar abordarea asta nu mai tine, dupa cum recunoaste si dumnealui. In timp ce ungurii vin in Transilvania cu strategii integrate – geoeconomice, academice, cultural-politice -, noi ne gandim tot la ,,poduri de flori”. Cand or s-apara corporatii romanesti – publice sau private – care sa investeasca in Ungaria in energie, sport, infrastructura etc.? Poate in mileniul patru …

 8. Victor Orban este de un sovinism puternic,a terminat el cu G Soros ,dar cu citevea sute de mii de romani ,romani pe care ii uraste funciar in descrierarea sa nationalist-sovina.
  El si slugile sale la fel de nationalist-sovine,terorizeaza toate statele vecine care dupa Trianon si-au stabilit granitele cf.tratatului,dezmembrarea Austro-Ungariei,alaturi de Imperiul Rus tarist si Imp.Otoman fiind profund respinse de catre acestia,semanind mereu saminta discordiei,relei credinte,persecutia romanilor ca minoritate in Ungaria fiind pt.ei floare la ureche.
  Invatamintul in limba materna este inexistent,nu admis ca in Romania unde plingeau ca lacrimi amare pt.”limba materna”si au factu cu „cultura si inv”sa se urce pina in virful muntleui si sa ne scuipe in cap!Scoli peste scoli,universitati si planuri de concurenta al inv.romanesc,dispret fata de limba romana,un miliona si ceva de minoritari sunt in stare sa ne dea afara din tara!Sprijiniti de diversi binevoitori .
  Dl DAn Dungaciu,Dl.Moisa au pirghii pt.a revigora si sprijini pe etnicii romani din Ungaria,poate este demn de aflat ce fel de paine maninca sub regimul ce i-a deznationalizat cum are prostul obicei dl.Orbanica.Sa aiba si el mai multi unguri la numar,pt.ca sufera rau de tot de mania inferioritatii numerice !
  Urmare actiunilor intreprinse,diplomatia ns.sa ia masuri pt.a stavili apetitul sau provocator,oprind accesul sau si al dnei Novac in Romania.

 9. Se remarca faptul ca dl Dan Dungaciu a profesat in MAE, ce a facut?Aceiasi pozitiei de ghiocel fata de tulburarile provocate in Romania de catre extremistii UDMR?Posibil daca insasi Guv.Romaniei ii cultiva istoric in politica de atitea decenii, ce ar putea face dl.Dungaciu?
  La fel vb.depsre ratatul proiect al ICR ,fapt care nu ne mira prea mult avind in vedere cu ce ocupa sau nu se ocupa oficina platita gras a MAE, cu consum de bani,imobile si finantare din care nu razbate nimic facut in sensul promovarii culturii romanesti peste hotare-
  Proiectul merita revigorat,facut tot ce se poate pt.minoritarii romani din tara vecina, reclamagioaca neobosita imp.Romaniei,colportoare de miciuni ,desi ea nu respecta reguli elementare,maghiariziand aici in Romania,dar la ea acasa .

 10. Cu tot respectul pentru Dn-ul Dungaciu , e binevenită discuția despre românii din Ungaria, aștept cu interes aceiași dezbatere despre românii din Serbia și Ucraina.

 11. Asta-i un fel de „Mircea, fă-te că lucrezi!” Ce să facă și acest Dungaciu, o dă și el cotita. Credeam că e vorba de românii din Ucraina, dar, când colo, ce să vezi: e vorba de românii din Ungaria. Kati, dragă, vino mai des pe la noi, că așa-și mai aduc aminte și laricsii noștri de românii din Ungaria. Numai Zelenski să nu vină, că ăsta atrage trăsnete. Apropo, îmi spune și mie cineva unde se pot vedea rezultatele recensământului de acum doi ani ținut anul trecut?

 12. Mult mai grav este că românii dispar din … România !

 13. Actualmente „latinitatea limbii române” se traduce prin împrumuturi (într-o vreme, unii zîși ‘telectuali respectați le ziceau BARBARISME!) masive dîn limba inglează. Împrumuturi ce DUBLEAZĂ alte împrumuturi („experiență”, fra. — „expertiză”, eng.), și care – multe – au fost împrumutate de engleză DIN FRANCEZĂ! Cam ăsta e nivelu’ dobitocilor de la Bukale, urmașii ălora care ne luau pe noi în derîdere cu „gîtlegău”. Acum 150 de ani jurnaliștii dă Bukale impuneau în articolele lor agramate și frivole neologismele franțozăști, acum gurnalijdii „sportivi” simbriași de cioban pușcăriaș aduc și impun în limba scrisă și vorovită IE$$PIERTIZA șParlamentară…
  Brătianul nemernic a fost un TRĂDĂTOR ORDINAR, și-a urmărit „dăcît” (să folosim patriotik șî o ye$$presie tradițională valahă gheneralizată, bre, p’întră atîtea neo~ ! pînă și ‘la Pricopie, garanmamă androneasca garantată van Gheliye, acum rektor la SeNeSPA, o folosea!) enteresu’ persoanal, el e cel care i-a cedat lu’ Beneš, în 1919, Maramureșul de Nord, ca să-l aibă pe ceh „fraged” pentru alianța „Mica Înțelegere”, împotriva Ungariei, ca astfel el, brătianul, să fie mai important decît Maniu, în ecuația politică regală a impotentului urecheat Ferdi’. De-aia, acum, Maramureșul de Nord e la Ukraina! Dungaciu de la Sighii știe foarte bine astea, da’ nu vrea să-și ridice-‘n-cap miticii balkanici, lași mizerabili de aceeași speță ca și brătianul.

 14. Trăim într-o epocă a rentabilității-„rentează” să fii român în Ungaria,Ucraina,R.Moldova,Serbia etc?în Ucraina,de exemplu,ungurii-dacă vor să rămână așa-au înființat școli finanțate din Ungaria;în România,școlile/clasele maghiare sunt stipenate de Ungaria(pe lângă statul român);alocă statul român măcar un leuț pentru aspirațiile culturale ale românilor din jurul granițelor(afară de susținerea Moldovei,care suge de la multe oi pe care le mulțumește evitând să se recunoască români);ia faceți din România o țară prosperă și respectată,să vedeți cum se „deșteaptă”toți,și încep să-și amintească de bunicii români;puteți să le tot dați gaze,curent,bani,burse moldovenilor…ei sunt „europeni” și în această calitate nu au nevoie de „neamuri”amărâte,cerșetoare pe la ușile Europei și a altora(se zice că ministrul de externe moldovean e școlit pe la Moscova și… Budapesta,iar oficialii maghiari foșgăie permanent pe la Chișinău;vor fi știind moldovenii ceva ce noi nu știm-frații ucrainieni
  îi luminează)…

 15. analizati recensamintele UNGURILOR, romanii au ajuns la 1/3 fata de numarul inregistrat in anul 1920. Deci, 2/3 au fost maghiarizati!
  In Transilvania ereau la anul unirii 1 milion de unguri, cam cat sunt si acum….

 16. Dispar romanii si din Harcovstan , dar cine sa se ocupe de problema ?

 17. Revista Ramura din Craiova vorbeste prostii, retorica dacilor liberi si cu tuneluri energetice din Bucegi pana-n Albania natala. La fel si ultradesteptul Dungaciu. Statul ungar cheltuie mai multi bani pe cap de roman decat Romania pe cap de maghiar, evidenta de nediscutat. Romanii din Ungaria nu sunt discriminati, isi pot trai viata dupa cum doresc. Ramane ca si guvernul dambovitean sa-i ajute, ca e liber s-o faca. Doar ca prefera sa nu o faca, sa nu ajute comunitatile romanesti din afara granitelor, din considerente de politica interna, prefera sa-i sacrifice. Doar bla-bla gaunos si extremist, doar asta stie. Articol de 2 lei. Se apropie alegerile si multi s-au trezit cu procente in minus.

 18. In mod sigur romanii din Ungaria au avut drepturi identice cu cele ale ungurilor de la noi, De-aia au disparut.

 19. Au fost dezrădăcinați, numai de pe teritoriul de azi al Ungariei, cel puțin 865.000 de români doar de la sfîrșitul secolul XVIII încoace!
  1787 – recensămînt Ungaria, cu tot cu Transilvania, date culese de David Zoltan: 1.550.000 români sau 18,5% din ce era atunci Ungaria.
  1771-1784 – raport comandantul militar al Ardealului între 1771 §i 1784, Feldmarchallieutenant Johann Franz Baron v. Preiss: 677.308 români în Transilvania sau 63,54%.
  1.550.000-677.308=872692 români în Ungaria granițelor de azi la sfărșit de secol XVIII din care mai sînt azi declarați nici opt mii.
  Am scris „cel puțin 865.000” în prima frază deoarece statisticile maghiare erau lucrate.

 20. Să continuăm cu un citat: Tot conform statisticilor maghiare, populaţia românească din Transilvania a ajuns, în 1910, la 2.821.720 suflete, înregistrând în 138 ani, o creştere de 4,166 ori, subnormală pentru secolul trecut. Dacă aplicăm un coeficient de creştere mai mic, de 3,7, populaţiei româneşti din Ungaria, se ajunge, în 1910, la o populaţie românească în teritoriul actual al Ungariei de 3.228.960 persoane. Împreună cu populaţia românească din Ardeal, pe teritoriul întregii Ungarii locuiau, în 1910, 6.050.680 români, adică 28,97% din populaţia Ungariei, care era de 20.886.000 locuitori.
  Din cei 3.228.960 români, se recunosc după recensământul din 1910 numai 126.446 (!). Ce s-a întîmplat cu cei 3.102.494 români de pe teritoriul actual al Ungariei? Este o întrebare la care istoriografia este datoare să răspundă. (Gabriel Gheorghe, Lingvistica, Istoria…defilee de erori)

 21. …o slabiciune a statului roman, de secole!…va fi corectata mintenas, pe criteriul reciprocitatii si pe cel al fortei-inclusiv militare, cea mai usoara cale,,, in prezent este doar o situatie de conjunctura, va fi corectata in primele saptamani de dupa alegeri…trolii fara patrie sa-si faca pasapoarte din timp si sa plece si mai din timp…vor fi cautati, cantariti, masurati!…nimic nu va fi lasat la voia intamplarii!…adevar va spun voua!…de la cel cu tata-n gura, pan’la cel cu barba sura vor plati!…culmea, vor avea ce si-au dorit…

 22. Pai sa facem si noi la fel cu ungurii. Nu cu secuii ! Ungurii din Cluj, Satu Mare, Arad…. Secuii este alceva. Trebuie hotarat facuta delimitarea secui versus unguri !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.