Romgaz are acordul acţionarilor pentru achiziţia Exxon

Acţionarii Romgaz (simbol bursier SNG), au aprobat vineri tranzacţia de achiziţie a participației Exxon la perimetrul Neptun, pentru 1 miliard de dolari.

Acordul privește acţiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Totodată, a fost aprobată încheierea contractului de vânzare-cumpărare care urmează a fi încheiat de Romgaz în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Califar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production Romania (Nard) Limited, în calitate de vânzători.
Aprobarea acţionarilor a venit la a doua convocare, întrucât la prima convocare, cea din 9 decembrie, nu au fost îndeplinite cerinţele de cvorum de prezenţă. Acest lucru înseamnă că Ministerul Energiei, acţionar cu 70% din capitalul social al Romgaz, nu a fost prezent la prima întrunire a acţionarilor.

Compania este aşteptată să plătească 1,06 mld. dolari pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania, sumă ce ar putea fi ajustată cu 10 mil. dolari.

Romgaz a anunţat la finele lunii octombrie că a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon pentru preluarea participaţiei de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, devenind astfel partener cu OMV Petrom în cel mai mare proiect energetic offshore local.

ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.

Pe de altă parte, acţionarii au aprobat contractarea unui împrumut de 325 mil. euro de la una sau mai multe bănci pentru finanţarea unei părţi din preţul tranzacţiei.

Romgaz are 14,3 mld. lei capitalizare, în contextul în care acţiunile SNG înregistrează o creştere de 31,5% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 551,3 mil. lei, arată datele BVB.

Compania de stat a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 1,16 mld. lei, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, la afaceri de 3,5 mld. lei, plus 20%, potrivit datelor din raportul trimestrial.

Pe baza datelor financiare la nouă luni şi în contextul majorării semnificative a veniturilor din valorificarea gazului achiziţionat de pe piaţa internă pentru revânzare (304,1 milioane lei faţă de 12,3 milioane lei în nouă luni din 2020), ca urmare a cererii mai mari de gaze faţă de capacitatea de producţie, ZF estimează rezultate record pentru Romgaz în 2021.

Astfel, producătorul şi furnizorul de gaze naturale ar putea încheia 2021 cu venituri record, respectiv 6-6,5 mld. lei, şi un profit net de 1,5-1,7 mld. lei. Spre comparaţie, în 2020, Romgaz a raportat o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de lei, în scădere cu 20% faţă de 2019, conform datelor din raportul financiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Romgaz parca e companie romaneasca! De ce nu strange latul afaceristilor care umilesc consumatorii cu preturile uriase? Nu spuneti nu are nicio legatura! Ba da, porneste de la ei si poate face ce vrea!

  2. donat petrolul si gazele, acum ne dati voie sa le cumparam? Norvegia are redevente 80%, la noi parandaratul este 80%!

  3. Am vandut drepturile de exploatare pe doi lei si rascumparam acum doar o parte din ele cu un miliard de dolari. Buna treaba pentru tradatorii care au vandut pe nimic bogatiile tarii! ?

  4. Care acționari că e de stat?
    Nimic nu-i întîmplător, ne pregătesc pt înstrăinarea cu acte a Transgaz.
    Oricum de stat nu înseamnă a noastră, a romănilor. Nu se vorbeşte oficial de statul paralel? Numai că acest stat nu este nici măcar în mâna unor tîlhari români.

  5. Romgaz este listata la Bursa de ani de zile, din ea ”s-a dat” N procente asa zisului Fond Proprietatea si restul pe Bursa, de aceea statul are 70%. Cele mai mari dezechilibre economice sunt generate de doi ani de zile de „eternul” ministrul Popescu si de interesele PNL sustinut si sustinatorul ”baietilor destepti” promovati de Basescu poate si Tariceanu si protejati de actualii ei erau si atunci cand s-au oferit zonele maritime. Este posibil sa fie o fata Morgana tot acest joc de dute-vino din cauza adancimii si altele. Ca si pe vremuri cand boierii alergau la Poarta promiteau si unelteau impotriva tarii de a crescut tributul la 3000 de galbeni. Numai ca atunci unii mai erau scurtati de Sultan, azi orice fac sunt premiati. S-ar putea sa fie o himera…

  6. Mai vindeti-le o data ,dobitocilor,tot pe doi lei si rascumparati-le pe miliarde de dolores!Ce ati invatat din „afacerea Bechtel”ca tot de „partenerul strategic”yankeu este vorba?Ma,da proasta foaita!Mai adaugati aici si „invirteala”cu avioane ruginiteF-16(depasite fizic si molral)ale acestui „Lica Samadau”(vezi Moara cu noroc a lui Slavici)pe nume Vasile Dincu din fruntea Ministerului de Razboi sa ne aparam ca ne ataca DRACII!Ride lumea si cu c..ru !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.