Roșia Montană: RMGC suspendă întreținerea galeriei Cătălina-Monulești

Compania minieră Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat autoritățile locale că nu va mai efectua lucrări de întreținere a galeriei Cătălina-Monulești, un important sit istoric cu rădăcini romane. Decizia vine pe fondul neprelungirii licenței de exploatare de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța infrastructurii miniere și la potențialele prăbușiri cauzate de acumularea apelor în galeria subterană.

ANRM a decis în acestă vară să nu prelungească licența de exploatare de la Roșia Montană, a companiei Roșia Montană Gold Corporation, în care firma Gabriel Resources este acționar majoritar. „Urmare a evaluării documentațiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roșia Montană Gold Corporation SA și a corespondenței purtate în aceasta perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale hotărăște să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană”, transmite ANRM.

Comunicatul postat de Agenție pe site-ul instituției a venit exact în ziua în care licența de exploatare a aurului și argintul de la Roșia Montană expira, adică în 20 iunie.

Situația actuală

Galeria Cătălina-Monulești, care se întinde pe câțiva kilometri și are o vechime de aproape 2000 de ani, a fost decolmatată de RMGC pentru a fi deschisă publicului în perspectiva unor investiții. Totuși, notificarea recentă a companiei a generat îngrijorări legate de deteriorarea structurii, având în vedere că activitatea principală de întreținere a galeriei include evacuarea apelor de mină. Absența pompelor ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni din galerie, punând în pericol atât moștenirea culturală, cât și siguranța comunității locale.

Joi, 3 octombrie 2024, la Secretariatul General al Guvernului, va avea loc o întâlnire de lucru dedicată căutării unor soluții pentru continuarea execuției lucrărilor de pompare a apei. Primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, și ing. dr. Clement Negruț, reprezentantul Consiliului Județean Alba, vor participa la discuții care vizează nu doar galeria Cătălina-Monulești, ci întreaga rețea de galerii din zonă.

Măsuri urgente necesare

„Am primit o comunicare din partea Secretariatului General al Guvernului privind luarea măsurilor ce se impun în contextul expirării de drept a licenței companiei Gabriel Resources. Se vor căuta soluții pentru tot perimetrul rețelei de galerii, nu doar pentru zona galeriei Cătălina-Monulești”, a declarat Eugen Furdui pentru ziarulunirea.ro.

Clement Negruț, consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, a subliniat importanța protecției mediului în această situație: „Legea minelor prevede clar că o companie nu se poate retrage dintr-un proiect minier fără a asigura respectarea tuturor condițiilor de protecție a mediului. Este esențial ca RMGC să ia măsuri pentru a preveni un accident ecologic.”

Negruț a adăugat că, fiind sit UNESCO, Roșia Montană are nevoie de o atenție suplimentară în ceea ce privește conservarea patrimoniului său cultural.

Moștenire culturală sub amenințare

Rețeaua minieră Cătălina-Monulești este celebră pentru descoperirea a 12 tăblițe cerate, dintre cele 28 identificate în cadrul sitului „Alburnus Maior” (Roșia Montană), ce reprezintă primele acte juridice din România, echivalente cu contractele de muncă din vremea romanilor. În cadrul planurilor de dezvoltare ale RMGC, s-au efectuat cercetări pe șapte kilometri din cele peste 140 de kilometri de galerii, datând din diverse epoci istorice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4840 Articole
Author

1 Comentariu

  1. ce să comentezi ? DOAR ÎNTREB CA ION LA ȘEDINȚA DE PCR(!)SUPRAVEGHEATĂ LA „SANGRE” DE DE ATOTPUTĂTOAREA SIGSTATII:NO, DA UNDE-S MINERII???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.