Roubini: Urmează deceniul deznădejdii

După criza financiară din 2001-2009, dezechilibrele și riscurile din economia globală au fost exacerbate de greșeli de politică. În loc să abordeze problemele structurale pe care le-au revelat colapsul financiar și recesiunea ce a urmat, guvernele au rostogolit bulgărele mai departe, generând riscuri ce au făcut inevitabilă o nouă criză. Acum criza a venit, iar riscurile sunt și mai acute. Din păcate, chiar dacă recesiunea de acum va duce la o recuperare fără vlagă în formă de U, în acest deceniu va urma o mare criză în formă de L, o criză care este anunțată de zece tendințe de rău augur”, scrie pentru Project Syndicate  Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University.

Prima tendință privește deficitele și corolarul lor: datoriile și falimentele. Răsupusnul la criza covid-19 presupune o creștere masivă a deficitelor fiscale – de ordinul a 10% din PIB sau mai mult – într-un moment în care nivelul datoriilor este deja mare în multe țări, daca nu chiar nesustenabil.

Mai rău, pierderea surselor de venit ale multor angajați și firme va face ca nivelul datoriei sectorului privat să devină și el nesustenabil, putând să ducă la falimente în masa. Împreună cu creșterea datoriei publice, aceasta va duce la o refacere mai anemică a economiei decât cea de după Marea Recesiune din urmă cu un deceniu.

Un al doilea fractor este bomba cu ceas demografică din țările avansate. Criza covid-19 arată cât de mulți bani publici trebuie alocați pentru sistemele de sănătate și mai arată că asistența medicală universală este o necesitate, nu un lux. Însă, pentru că cele mai dezvoltate țări au o societate îmbătrânită, finanțarea acestor sisteme va duce la o îndatorare și mai mare, având în vedere că ele sunt subfinanțate la acest moment.

Un al treilea aspect este riscul tot mai mare al deflației. Dincolo de faptul că provoacă recesiune, criza duce și la o tragere pe dreapta a capacităților de producție, a pieței muncii (prin șomajul in masa), la o prăbușire a prețului unor produse precum petrolul sau metalele. Toate acestea fac foarte probabilă deflația și sporesc riscul insolvenței.

Un al patrulea factor va fi devalorizarea monedei. Pe măsură ce băncile centrale vor încerca să se lupte cu deflația și să împiedice riscul creșterii dobânzii (urmare a acumulării mari de datorii), politicile monetare vor deveni tot mai neconvenționale. Pe termen scurt, guvernele vor avea deficite fiscale monetizate, pentru a evita deflația. Însă ulterior, șocul negativ al ruperii lanțurilor de aprovizionare, ca urmare a reducerii globălizarii și a protecționismului, va face inevitabilă creșterea inflației și a șomajului (stagflație).

Al cincilea aspect ține de perturbările economice produse de automatizare. Cum milioane de oameni își vor pierde slujbele sau vor munci mai puțin și vor câștiga mai puțin, prăpastia dintre venituri și averi se va adânci și mai mult. Pentru a evita amintitele socuri ale ruperii lanțurilor de aprovizionare, companiile din țările avansate își vor muta unitățile de producție din regiunile cu costuri mici ale forței de muncă și le vor aduce acasă, în regiuni cu un cost mare al forței de muncă. Însă asta nu-i va ajuta pe muncitorii de acasă, ci va accelera ritmul automatizării, punând din nou presiune pe salarii și alimentând focul populismului, naționalismului și xenofobiei.

Asta duce la al șaselea aspect: deglobalizarea. Pandemia accelerează o tendință a balcanizării și fragmentării care era deja observabilă. SUA și China se vor decupla mai repede, iar majoritatea țărilor vor reacționa la asta adoptând măsuri mai protecționiste, care să le apere companiile și angajații de prăbușirea globală. Lumea post-pandemie va fi marcată de restricționarea libertății de mișcare a bunurilor, serviciilor, capitalului, forței de muncă, tehnologiei, informațiilor. Asta se întâmplă deja în sectoarele farmaceutic, alimentar și al echipamentului medical, unde guvernele impun restricții pentru export și alte măsuri protecționiste.

Loviturile împotriva democrației vor accentua această tendință. Liderii populiști profită deseori de vulnerabilitățile economice, de șomaj, de creșterea inegalităților. În condițiile creșterii insecurității economice, va apărea tendința de a-i găsi țapi ispășitori pe străini. Clasa de jos și mulți dintre cei din clasa de mijloc vor fi vulnerabili la retorica populistă, în special la propunerea de a restricționa migrația și comerțul.

Asta duce la optulea factor: disputa strategică dintre SUA și China. Administrația Trump va face orice pentru a acuza China de aceasta pandemie, iar regimul lui Xi Jinping va susține că SUA conspiră pentru a împiedica ascensiunea pașnică a Chinei. Se va intensifica decuplarea sino-americană în comerț, tehmologie și aranjamente financiare.

Mai rău, această ruptură diplomatică va crea condițiile unui război rece între SUA și rivalii lor – nu doar China, însă și Rusia, Iran, Coreea de Nord. Având în vedere că se apropie alegerile prezidențiale din SUA, este de așteptat să se întețească războiul cibernetic clandestin, cu posibilitatea de a se ajunge și la ciocniri militare convenționale. Pentru că tehnologia este o armă esențială în războiul pentru controlul asupra industriilor viitorului și pentru combaterea pandemiilor, sectorul tech din SUA va fi tot mai mult integrat în complexul național industrialo-securitar.

Un ultim risc ce nu poate fi trecut cu vederea este problema mediului, care, așa cum a arătat criza covid-19, poate provoca dezastre mai mari decât o criză financiară. Epidemiile repetate (HIV, începând din 1980, SARS în 2003, H1N1 în 2009, MERS în 2011, Ebola în 2014-2016) sunt, ca și schimbările climatice, dezastre produse de om, generate de condițiile sanitare precare, de abuzul asupra sistemelșor naturale și de lumea globalizată. Pandemiile și multe alte morbidități aduse de schimbările climatice vor fi mai frecvente, mai grave și cu pagube tot mai mari în anii ce vor veni.

Aceste zece riscuri puteau fi întrevăzute înainte ca covid-19 să lovească. Acum, ele amenință să alimenteze o furtună care aruncă întreaga lume globală într-un deceniu al deznădejedii. În jurul anului 2030 , s-ar putea ca tehnologia și niște lideri politici mai competenți să reducă sau să rezolve multe dintre aceste probleme, iar asta va duce la o ordine internațională mai incluzivă, mai stabilă și mai înclinată spre cooperare. Însa pentru a ajunge la acest final fericit trebuie să trecem peste următoare Mare Criză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

20 de Comentarii

  1. Nimic nou. Toate acestea se vedeau cu ochiul liber de ceva vreme, nu trebuie să fii Nouriel Roubini!

  2. Nimic nou. Toate acestea se vedeau cu ochiul liber de ceva vreme, nu trebuie să fii Nouriel Roubini! Mi se pare o caracteristică a secolului al XXI-lea (începută la sfârşitul secolului al XX-lea) ca marile voci publice, mediul academic-ştiinţific, mass-media cea mai „serioasă” să „prevadă” problemele după ce se cam întâmplă. Nu ştiu dacă este o problemă de competenţă şi/sau una de corupţie tipică perioadei dominate de globalizarea şi mondializarea neoliberal-reacţionară lacomă.

  3. Ce rău o sa fie pentru Roubini,daca nu o sa mai fie globalizare . Toți oamenii de pe planeta asta ,sunt atît de prosti … Noroc cu tine ,că ne spui tu cum sta treaba

  4. Balcanizarea este o frumoasa UTOPIE. Privind harta si eu visez uneori la deglobalizare, la o Uniune Balcanica de la Nistru pana la Mediterana,la Tracia , leaganul civilizatiei antice europene…Democraţia neoliberala XXI propagata de vectorii globalismului este o farsa ideologica exercitata sub lupa unui grup select de miliardari si corporatii. Democraţia ar trebui să funcţioneze pe baza puterii reprezentative şi a controlului Poporului. Dar această formă de  „democraţie clasica ateniana” nu mai există, fiind înlocuită cu un  formula hibrida – „democraţia globala”- unde rolul Demos-ului a dispărut total. Globaliştii şi aserviţii lor, agentii trădătorii de Patrie, conduc România şi pe români, pentru ca aceştia din urmă sunt lipsiti de Kratos, dar plini de iluzii.

  5. Pentru România o să fie mai mult de un deceniu…
    Și mulți își vor aminti lăcrimând ce bună era viața în 2019, sub Ciuma Roșie 🙂
    Istoria îi ia nemulțumitului darul.

  6. Roubini este un „insider” al Ocultei, el facand parte din „poporul ales”. Asa-zisele lui profetii economice sunt in realitate doar dezvaluiri ale planului Elitelor de a impune Dictatura Virtuala Globala Antihristica. Scenariul este previzibil: dupa globalizare urmeaza suveranismul, care va duce la izbucnirea celui De-al Treilea Razboi Mondial, faza armata, ceea ce va crea premisele aparitiei Salvatorului, a lui Messiah, Antihristul, caruia i se pregateste Imparatia. Atentie! Papa Francis I este inainte-mergatorul Antihristului.

  7. Mecanismul dupa care functioneaza „sistemul”, organizarea societatii de acum nu are legatura cu caracteristica principala a homo-sapiens, anume de a prevedea ce se poate intampla in viitor, sacrificiul pentru ceva nelegat de prezent, asta a dus la aparitia civilizatiilor.
    Cei bogati pot face orice, pentru ca politicienii si aproape toti oamenii de pe planeta au inoculat ceva mizerabil in modul de gandire! Cred ca va intrebati ce ar putea fi)). ESTE ILUZIA, zaharelul promis, felul in care pot fi controlate masele, este colivia in care suntem tinuti fara sa o vedem, cea legata de instinctul de conservare, ESTEEE EGOISMUL lipsa de uman, animalul agresiv ramas din timpuri preistorice, ascuns in fiecare.
    Unde poate duce o iluzie intr-un desert cu turma bulucita?
    Spre asta ne indreptam, cu creierii incinsi de schimbarile climatice evidente, de murdarirea ireversibila a planetei, de inmultirea unei fiinte „inteligente”, ca si cum asta ar fi strategia ei de supravietuire!
    Se mai poate face ceva pentru salvare?

    Schimbarea sistemului numai daca credem in CEVA fara nici cea mai mica indoiala, asta ne putea uni inainte sa vina dezastrul numit coronavirus in prezent si cine stie cum in viitor.

  8. Ce trebuie sau ce putem intelege cand un jurnalist nu emite niciun cuvant dintr-un material bazat exclusiv pe declaratiile
    unui alt individ care-si da cu parerea?Eu inteleg ca e perfect de acord cu respectivul care in insailarea sa analitica gen
    „decalog” vine cu o noua „previziune” apocaliptica, atat de necesara descreieratilor ce decid in implementarea planurilor lor genocidare. Culmea tupeului acestui asimilat legendat „profesor” sa compare recesiunile din trecut cu situatia de azi
    care nu are legatura cu mecanismele „virusate” ale capitalismului, ci cu VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ. Restul e apa de ploaie marxista, gargara pretioasa bazata pe „greselile” decidentilor si nu pe premeditarea unor masuri de agravare a crizelor pe care tot ei le-au provocat la ordin. Cu incepere de la 1848 Planeta a fost transformata intr-un LABORATOR de experimente genocidare si daca stam bine sa ne gandim nici nu conteaza pana la un punct cine e autorul,important fiind sa se inteleaga
    aceasta realitate cumplita. Daca il veti face ati avansat cum nici nu va puteti inchipui si mai departe nu trebuie decat sa cantariti care dintre cele doua sisteme ideologice este mai criminal, cel capitalist sau cel bolsevic? Si nimeni nu ma poate contrazice ca dupa 1989 „capitalismul” a scapat total de sub control si aceasta pentru si-a inglobat TUMORA MALIGNA BOLSEVICA jubiland victorios…

  9. O soluție ar fi liberalizarea mai accentuată a comerțului prin eliminarea de restricții vamale inter țări sau o globalizare mai agresivă impusă de organizația ONU şi coordonatorul ei principal Sua. Dar dacă se ivesc probleme ca apariția Antihristului salvatorul sau chiar Christosul mântuitorul, prevestiți de prostia îngroapă Pomania, vom suna la urgențe şi aceşti antihrişti sau salvatori vor fi internați sau închişi pt disturbarea liniştii publice.シ

  10. Prostii.Unii suferă de scenarită.Din dorinţa de a ieşi în evidenţă cu ceva debitează tot felul de scenarii izvorâte din minţi bolnave.

  11. Dupa sfarsitul razboiului rece am asistat la agresiunea si triumful egoistilor. Aproape toate bogatiile de pe Pamant au ajuns in mana unui grup din ce in ce mai restrans de egoisti si hrapareti. In mana acestui grup se afla si toate instrumentele, mijloacele, institutiile de manipulare, de diversiune, de constrangere si de reprimare. Acest nou virus cu coroana ne dezvaluie ca drumul pe care merge omenirea este gresit si ca lumea a fost condusa prost si rau intentionat. Coronavirusul ne face sa privim mai atent si sa vedem ca pana acum oamenii au consumat cu mult mai multe resurse pentru a se omori intre ei, decat au consumat pentru viata si educatie. Aceasta este amara mea concluzie.

  12. Oricum ne va lua Aghiuta cu ta-su si ma-sa impreuna. Asa ca, eu zic sa traiti clipa. Lasati prostii sa-si faca griji despre crize si razboaie. Oricum, ce trebuie sa se intample, se va intampla!

  13. Asta face previziuni? Pe ce se bazeaza? Deja suntem si traim in planul distrugerii tarilor si anihilarea natiunilor cam de vreo 2-3 ani! Se da previzionar dar evita proiectul si planul obligatoriu pentru orice natiune:”decimarea a cel putin 1/2 din bipezii de pe planeta” si arunca alte teme de care noi suntem satui: ura, dezbinarea, rautatea, violenta de orice fel plus destule! El nu da sfaturi, ci, concluzioneaza superficial ce crede el! Sfatul meu pentru cei constienti ca „viata si familia este baza bucuriilor”: nu va indepartati de ai vostri, nu ii urati indiferent ce probleme au! Bucurati-va de voi impreuna cu bune si grele, altele sunt pe langa sau la completare diar daca credeti ca merita!

  14. Exact asta este ,cum ați scris mai sus . Povestea cu suprapopularea este asta : O TARA MICA ,VREA SA REDUCA POPULATIILE CELORLALTE TARI ,PT A DEVENI O RASA DOMINANTA. ATIT SI NIMIC MAI MULT

  15. „Urmează deceniul deznădejdii” Pentru cine? Mereu a fost o perioada a deznădejdii pentru unii

  16. „Concluzie Amara”, concluzia ta e schioapa si ciunga, deasemenea OARBA si demonstrand SURZENIA. Despre ce oameni vorbesti, nefericitule? Ai condus tu Lumea sau familia ta sau prietenii sau eu si toti cei apropiati mie? Au condus Lumea popoarele sau organizatiile teroriste? V-am spus de nenumarate ori caposi nevindecabili: Capitalismul ca sistem functional are nevoie de PACE si LINISTE SOCIALA, nu de razboaie!!! Capitalismul autentic desfasoara activitati de productie si livrare intr-un cadru stabil putand astfel sa se „planifice” pe termen lung. Manipularea, diversiunea, constrangerea si reprimarea in ce sistem ideologic reprezinta instrumentele garante ale supravietuirii lor? Chiar ne iei de prosti cu „hraparetii” si „egoistii”? Cei mai salbatici miliardari NEBOLSEVICI vor sa traiasca intr-o Lume normala, nu intr-un IAD, iar miliardarii
    bolsevici nu vad decat transformarea Planetei intr-una a MAIMUTELOR cand ne vom primi tainuri de 800 kalorii/zi, 2 ore de plimbare in afara custilor, dar fara contacte si cateva ore de invatamant ideologic al Junglei. Cei mai supusi dintre noi se vor putea urca din nou in copaci…

  17. totul e fals , se manipuleaza cu jumatati de adevaruri. 1. este continuarea crizei din 2008 care a fost ca urmare a delapidarii de catre banci a fondurilor de pensii( 85 % din banii bancilor sunt din fondurile de pensii/depuneri directe si indirecte)aig….) s-au luat bani din bugetul pubic( tiparire , imprumuturi, suventii, etc) si acum cand au ajuns la scadenta au oprit global productia ca sa creeze stagflatie si sa-si pastreze valoarea banii bancilor. restul sunt efecte colaterale si personale ale conditiilor personale si statale.in plus au folosit criza medicala ca sa delapideze si fondurile de sanatate ale populatiei.

  18. China, India, Pakistan, Nigeria și alte vreo cincizeci și ceva de țări au populatii mult mai mari decat noi, cred ca ăia s-ar tăvăli de râs daca ar citi comentarile alor noștri.

  19. Se poate muri de ras cand un indian face o gramada maron in mijlocul drumului si daca faci la fel se poate muri de plans mult mai reoede … o sa fie distractiv ai rabdare.

  20. @ Charlie
    Mai prea-înteleptule, tu cu aerele tale condescendente debitezi niste prostii care n-au de egal decât imensul tau orgoliu.
    Cacacios cum esti, ai fi capabil sa citezi un singur exemplu de PACE pe pamântul asta, care a durat mai mult de trei saptamâni ? Razboaie si conflicte au existat dintotdeauna si vor exista pe veci, ceea ce face impossibila conditia pt. dezvoltarea capitalismului tau drag.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.