Ruleta rusească în Oceanul Indian

Un film despre piraţi adevăraţi în secolul XXI.

Thrillerul danez al lui Tobia Lindholm, “A Hijacking” (Deturnarea), urmăreşte echipajul unei nave capturate de piraţi în Oceanul Indian şi pe negociatorii din Copenhaga. Filmul propune un fel de deturnare a misticii curajului, relevând riscurile şi beneficiile sale, mai mult decât promite un film de acţiune, în care soarta echipajului de pe navă depinde de nişte supereroi.

Piraţii au fost întotdeauna o sursă de inspiraţie pentru cinema. Dar astăzi timpurile s-au schimbat. Corsarului negru i s-au substituit prădătorii dotaţi cu kalaşnikov şi telefoane prin satelit. Astăzi ei lovesc în diferite zone mai nesigure ale planetei, mai ales în Golful Aden. Aceste evenimente captează interesul regizorilor, fie pentru realizarea unor filme de acţiune, fie pentru posibilitatea de a interveni în profilul psihologic al personajelor.

Regizorul Tobias Lindholm exclude aspectul social al Somaliei, concentrându-se pe elementul psihologic al protagoniştilor. Povestea e simplă. Cargobotul sub pavilion danez “Rozen” este deturnat de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Răscumpărarea iniţială cerută de aceştia autorităţilor daneze se ridică la 15 milioane de dolari. Începe o negociere dură, după regulile bazarelor orientale, negociere care se întinde pe circa 4 luni de zile şi care are ca miză vieţile membrilor echipajului.

Actorul Pilou Asbaek în rolul Mikkel

Între timp, viaţa pe navă începe să degenereze. Negocierile se termină, vasul este eliberat, din păcate cu consecinţe dureroase pentru marinari. Pe ambarcaţiune totul este liniştit. Bucătarul Mikkel este anxios din cauza dorinţei de a-şi revedea soţia şi fiica, fiind profund îndrăgostit.

Peter se oferă ca mediator cu piraţii. O muncă grea şi stresantă. La sfârşit, nervii lui sunt ca o coardă gata oricând să plesnească.

Pe de altă parte, este arătată existenţa de pe navă, în condiţii igienice animalice. În timpul tratativelor se creează totuşi momente de unitate între marinari şi piraţii somalezi, ca în scena în care toţi sărută un imens peşte pe care l-au prins.

Regia şi scenariul sunt semnate de Tobias Lindholm, cunoscutul scenarist de la “The Hunt” (Vânătoarea, 2012) şi “Submarino” (2010). Personajele principale sunt interpretate de Pilou Asbæk (din serialul tv “Familia Borgia”) şi Søren Malling (“A Royal Affair”).

Un film cu piraţi reali ai secolului XXI

Filmul urmăreşte îndeaproape traseele a două personaje. Primul este captivul Mikkel (interpretat de Pilou Asbæk), bucătarul vasului, cel folosit de piraţi pentru negocierile cu baza. De partea cealaltă se află CEO-ul companiei de shipping (actorul Søren Malling), din Copenhaga, cel care decide să ia în propriile mâini sarcina dificilă a negocierilor cu piraţii.

Regizorul Tobias Lindholm s-a născut în Danemarca şi are doar 36 de ani. A absolvit Şcoala de Film în 2007. Scrie scenariul câtorva episoade ale unor seriale tv daneze, “Summer” (2008) şi “Borgen” (2009-2010) – drama politică a unui prim-ministru aflat în luptă pentru putere – acesta din urmă fiind câştigătorul mai multor premii internaţionale, printre care şi BAFTA.

Colaborează cu deja celebrul Thomas Vinterberg (“Festen / The Celebration” şi “Jagten / The Hunt”) la scenariul “Submarino” (2010), film selectat în acelaşi an la competiţia Festivalului de Film de la Berlin, nominalizat la Ursul de Aur şi câştigătorul a cinci premii “Robert” (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca). Tot împreună cu Vinterberg scrie şi scenariul pentru “The Hunt”, de asemenea un film premiat şi apreciat pe plan internaţional.

Scenă din film

Debutul regizoral al lui Tobias Lindholm are loc în 2010, odată cu filmul “R”, povestea unui tânăr violent care ajunge în spatele gratiilor, acolo unde supravieţuirea depinde de reguli cărora trebuie să înveţe să li se supună. Personajul principal este jucat de acelaşi Pilou Asbæk din recentul “A Hijacking” (Deturnarea), al doilea lungmetraj regizat de Lindholm.

Pe numele complet Johan Philip Asbæk, „Pilou” are 31 de ani şi este un actor danez absolvent al şcolii de teatru în 2008. A debutat în “World’s Apart” (2008). A devenit mai cunoscut publicului după rolul principal din “R” (2010), film regizat de Tobias Lindholm şi Michael Noer. A urmat rolul de psiholog din serialul tv “Familia Borgia”. Rolul care l-a consacrat recent şi pe plan internaţional a fost personajul “Paolo Orsini” din saga tv “The Borgias / Familia Borgia”, serial difuzat şi la noi.

Regizorul Tobias Lindholm

Pilou Asbæk a fost selectat ca “Shooting Star” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, iar în acelaşi an a primit un premiu “Robert” şi un premiu “Bodil” pentru “Cel mai bun actor în rol principal”, pentru filmul “R”.

Pelicula a participat în competiţiile oficiale ale Festivalurilor de Film de la Veneţia şi de la Toronto, în 2012 şi a obţinut Premiul “FIPRESCI” şi “Golden Alexander” la Festivalul Internaţional de la Salonic (Competiţia oficială) pentru regizorul Tobias Lindholm, precum şi Marele Premiu la Festivalul Internaţional de la Tokyo.

În 2013, filmul a câştigat trofeul “Directors to Watch” la Festivalul de la Palm Spring (California), pentru regizorul Tobias Lindholm şi premiul “Cel mai bun film”, la Bodil Awards. Tot în acest an a obţinut cinci premii “Robert”: “Cel mai bun actor” – Søren Malling, “Cel mai bun montaj”, “Cel mai bun film”, “Cel mai bun scenariu“, “Cel mai bun sunet“. De asemenea, a avut şapte nominalizări la acelaşi eveniment: “Cea mai bună imagine”, “Cele mai bune costume”, “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun machiaj”, “Cea mai bună muzică”, “Cea mai bună scenografie”, “Cel mai bun actor în rol secundar” – Pilou Asbæk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.