Rușii ar putea lăsa Transnistria fără gaze. Primesc, însă, moldovenii

Republica Moldova va primi din luna octombrie a acestui an gaz din Rusia pe o rută care trece prin România și care ocolește Ucraina, conform directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia, Serghei Pikin. În felul acesta există riscul scăderii sau opririi complete a aprovizionării cu gaze naturale a Transnistriei, teritoriu controlat de forțele separatiste fidele Moscovei. Practic, ce se va întâmpla? Rusia a construit TurkishStream, un gazoduct care traversează Marea Neagră, pe diagonală, până în Turcia. De aici, prin rețeaua existentă, gazul poate fi transportat înspre Bulgaria și România și chiar spre Europa Centrală. Cu această investiție, rușii au lovit în interesele Ucrainei, țară puternic dependentă de gazul livrat de Moscova.

România nu este afectată de disputa ruso-ucraineană însă gazul de import nu mai intră în țară pe la Isaccea, din Ucraina, ci pe la Negru Vodă, din Bulgaria, țară conectată la Turkish Stream. Segmentul Isaccea-Negru Vodă face parte din gazoductul Prietenia, care vine din Rusia, prin Ucraina, traversează Dobrogea și se duce în Bulgaria. Acesta va fi mai degrabă gol pe zona din Ucraina, ceea ce va afecta și Transnistria.

Pikin a fost întrebat dacă nu cumva Transnistria ar putea rămâne fără gaz, în condițiile în care livrările nu se vor mai face prin Ucraina, ci prin România. „Linia Ucrainei nimeni nu o demontează. Asta nu înseamnă că ea nu poate fi folosită, ci doar că volumul principal va fi transportat prin Turkish Stream, prin conducta transbalcanică etc. Nimic nu ne-ar împiedica să utilizăm această linie pentru Transnistria, dacă vor fi anumite impedimente în procesul de tranzitare prin Moldova”, a mai spus Pikin, citat de Sputnik.

Expertul este convins că tranzitul prin Ucraina nu va fi suspendat complet, ci doar parțial. „Eu cred că tranzitul prin Ucraina va fi păstrat, pentru că va exista o mare cerere. În plus, va trebui să existe rezerve pentru perioada în care sunt reparate alte conducte. Dacă va fi reparat Nord Stream, volumul se va mări. În plus, rezervoarele de gaze ale Ucrainei pot fi folosite pentru comercializarea gazelor, adică pot reacționa rapid în perioadele de cerere sporită. Trebuie să înțelegem că însăși Ucraina consumă gaz rusesc, chiar dacă el este european din punct de vedere juridic. Dar, trecând prin Ucraina, el se întoarce înapoi în regim revers”, a mai declarat pentru Sputnik Moldova directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia.

Rpublica Moldova aduce gaz pe noul gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. În România, gazul intră pe conducta Szeged-Arad, în vestul
țării, pe conducta Medieșul Aurit, în nord, și pe la Negru Vodă, în sudul Dobrogei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Domnule Pam Matei , titlul este în total dezacord cu conținutul știrii . Aceasta este o manipulare tip , pentru că se cunoaște faptul că marea majoritate citesc doar titlul , eventual o poză asemănătoare care denaturează grav realitatea pe care chiar dvs. o descrieți în conținut . Păcat ! Vă știam om serios la un jurnal pe măsură : Cotidianul !

  2. ROMANII DUSI DIN DEZASTRU IN DEZASTRU DE NISTE INCOMPETENTI SI TRADATORI ZISI GUVERNANTI !.
    Sa vinzi resursele de GAZE SI PETROL !,sa ai gaze in M Neagra si tu sa importi gaze !,CE ESTI ??,TAMPIT !,IDIOT ! ,TRADATOR !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.