S-a accelerat tăierea pădurilor. Cine oprește jaful?

Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021, potrivit unui nou raport, informează marţi DPA.
Agricultura, construcţia de drumuri, incendiile şi exploatarea forestieră în scopuri comerciale se numără printre principalii factori de distrugere a pădurilor, potrivit acestui document.

În total, 6,6 milioane de hectare de pădure au fost pierdute în 2022 – o suprafaţă de peste o dată şi jumătate mai mare decât cea a Elveţiei, potrivit Forest Declaration Assessment.

Raportul, dat publicităţii marţi la Washington de către organizaţii ştiinţifice şi asociaţii civile, printre care fundaţia dedicată protecţiei mediului WWF, a juxtapus distrugerea globală a pădurilor cu promisiunile publice ale ţărilor, companiilor şi investitorilor de a depune eforturi pentru a pune capăt acestui fenomen.

Ţările, companiile şi investitorii au promis public să depună eforturi pentru a pune capăt distrugerii globale a pădurilor şi pentru refacerea a până la 350 de milioane de hectare de terenuri distruse până la sfârşitul anului 2030.

Raportul susţine, însă, că lumea era foarte departe de acest obiectiv în 2022.  „Pădurile lumii sunt în criză”, a declarat Erin Matson, de la firma de consultanţă Climate Focus şi coautoare a raportului.

„Toate aceste promisiuni au fost făcute pentru a stopa defrişările, pentru a finanţa protecţia pădurilor. Dar oportunitatea de a face progrese trece pe lângă noi an de an”, a subliniat aceasta.

Potrivit lui Matson, defrişările ar trebui reduse cu 27,8% până la sfârşitul acestui an pentru a respecta promisiunile actuale. Există, însă, evoluţii pozitive, se arată în raport. Spre exemplu, 50 de ţări sunt pe cale să pună capăt defrişărilor.

Brazilia, Indonezia şi Malaysia, care găzduiesc păduri tropicale de mari dimensiuni, considerate rezervoare importante de CO2 şi cu un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, au înregistrat, de asemenea, progrese în ceea ce priveşte combaterea pierderilor. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Nu stiu de ce cred ca liliana vornicu este AI . Cit despre paduri , e grele gramatica !

  2. Golănimea PSD PNL ne cer nouă sa fim ECO in timp ce ei in cârdășie cu austriecii jefuiesc pădurile ,chiar ne cred proști

  3. Asta înseamnă „eco”. Încălzirea cu lemne.
    La nivel mondial se taie tot mai mulți copaci ca să suplinească din economia de cărbune, petrol şi gaz. Iar pomii ăia transformau CO2 în oxigen.

  4. Nu va agitati atit de mult pt. ca toate nenorocirile din tara noastra sint facute cu contracte legale si aprobate de guvernantii nostrii iubiti.Poporul nu are nici-o putere sa faca nimic, atita timp cit exista ceva legal facut de guvernanti.Tot acesti guvernanti au jefuit si vindut totul din tara si tot ei au indatorat Romania la Bancile straine ,asa ca nici copii copiilor nostrii ,nu vor putea platii aceste datorii.Daca vom continua sa fim indiferenti cu acesti politicieni ,o sa vina timpul cind vom fi si noi vinduti la straini.

  5. este extrem de simplu,pe romania costa 3miliarde de euro care vin de la certif de carbon,de la poluatori,bani ce se vor da proprietarilor de paduri.inseamna cite 1000euro/ha padure/an date proprietarilor de padure din romania si nu mai taiem nimic.sau sa taiem 6m3lem pe ha pe an,atit creste padurea pe an sau sa taiem toate padurile,respirati de la 10mil automobile,de la tevile de gaz sau cine e mai jmecher,de la tevile de tir,e aer mai „bun”.trebuie paza gratuita a padurilor,ar costa,statul doar 80mil e pe an,amenajamentul silvic gratuit ar insemna doar 3mil e pe an pentru toti proprietarii de padure.animalele din padure sa,fie ale proprietarilor de padure,la fel si subsolul cu diamante,aur,bogatii.iisus a spus ca subsolul este al proprietarului de teren care gaseste conoara dedesubt.banditii comunisti furasera subsolul sa l foloseasca ei.ar fi bine sa se dea fonduri de 100000e sau mai mult sa facem o fabrica de prelucrare a lemnului.cum ne ajuta,statul,stind cu.mina in buzunarul nostru?emigram in honolulu sau in manamana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.