S-a întors roata: Miliardarul Niculae pus să plătească cele mai scumpe gaze

Din prima lună de iarnă, fabricile din România sunt obligate să se aprovizioneze cu gaze în proporţie de 40% din import, mai scumpe de trei ori decât cele locale. În urmă cu doi ani combinatele chimice primeau doar gaze de la Romgaz, de două ori mai ieftine decât cele ruseşti.

Fabricile vor plăti, în această iarnă, o factură la gaze de două ori mai mare decît populaţia, ca preț pe metrul cub. Statul a hotărât ca ele să foloseasca, încă din decembrie, 40% gaze din import, în mare parte ruseşti, în timp ce populaţia va consuma doar 9% din import. Gazele ruseşti costă 545 de dolari mia de metri cubi de peste trei ori mai mult decât cele produse local – 160 de dolari mia de metri cubi. La această situaţie s-a ajuns după ce Ministerul Economiei şi Agenţia de Reglementare în Energie au hotărât să se constituie două coşuri de gaze, unul pentru gospodării şi altul pentru consumatorii industriali. În cel pentru gospodării s-au introdus, în mare parte, gaze din intern în timp ce non-casnicii au fost lăsaţi să se descurce cu cel rusesc. Motivul a fost protejarea populaţiei de o creştere semnficativă a facturii la gaze în sezonul rece. Acest sistem al celor două coşuri este valabil până în aprilie 2012 iar preţul gazelor pentru gospodării este „îngheţat” tot până atunci.

Pentru că au fost lăsate cu gazele ruseşti, o bună parte dintre firme s-au îngrămădit să importe gaze prin noua conductă Arad-Szeged pe unde se aduc gaze din Vest, ceva mai ieftine(495 dolari/1.000 m³) decât cele ruseşti. Numai că nu ajung cantităţile. Aşa că a fost nevoie să se scoată gaze din depozite, mult mai devreme decât în mod obişnuit aşa că acum nu se ştie dacă vom mai avea gaze pentru tot sezonul rece, după cum puteţi citi aici.

Cel mai mare consumator non – casnic este sectorul chimic care consumă anual circa 2,5 miliarde de metri cubi, tot atât cât şi populaţia. Grupul InterAgro al miliardarului Ioan Niculae consumă, singur, 2 miliarde de metri cubi în cele şase combinate de îngrăşăminte pe care le exploatează. Timp de 16 luni, din vara lui 2009 până la sfârşitul toamnei lui 2010, fabricile lui Niculae au beneficiat de gaze doar din producţia internă care erau, în acea perioadă, de două ori mai ieftine decât cele de import. Această facilitate dată pe vremea ministrului Economiei Adriean Videanu a dus la o distorsiune a pieţei care a făcut să crească foarte mult importurile de gaze întrucât gazele din intern luau, preponderent, calea combinatelor chimice.

Situaţia din prezent este tocmai inversă celei de acum doi ani: acum fabricile sunt obligate să plătească cele mai scumpe gaze. Pentru Niculae este chiar mai dificil. Romgaz nu mai are contracte de furnizare cu el iar Petrom îi dă gaze doar cu plata înainte. De altfel, miliardarul a mai spus, pentru MONEY.RO, că este nevoit să aducă din import gazele care-i sunt necesare. El are la îndemână şi o altă variantă: să-şi închidă, chiar şi temporar, combinatele ceea ce, de altfel, a mai facut în repetate rânduri.

Niculae nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta situația nou-creată.

Din aprilie, este de aşteptat să se înregistreze o creştere semnificativă a facturii la gaze şi pentru populaţie întrucât distribuitorii au costuri nerecunoscute de mai bine de doi ani. De altfel, cei doi „mari” GDF Suez şi E.ON au precizat, în repetate rânduri că înregistrează pierderi constante din cauză că ANRE nu le recunoaşte costul importurilor. Ba chiar surse din piaţă au afirmat că E.ON este gata să plece din România pe acest motiv, fapt negat de oficiali ai companiei germane.

Pentru luna decembrie ANRE a avizat un coş de consum pentru utilizatorii non-casnici cu 40% procent de import. Pentru casnici procentul este de 8,5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.