Să nu ne îmbătăm cu apă rece: „Sponsorii politici” tremură și nu prea

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat miercuri, pe înțelesul tuturor, semnificația deciziilor CCR vizând adoptarea bugetului de stat și modificările la ordonanța lăcomiei.

Avocatul atrage atenția în acest context asupra unei alte manevre politice a Guvernului.

„Deciziile de azi (miercuri – nr.) ale CCR demonstreaza ca PSD trebuia sa depuna motiune de cenzura atunci cand guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe legea bugetului pe anul 2020. PSD a ales, in schimb, varianta moale si pierzatoare din start a sesizarii CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala intre guvern si parlament. CCR a decis ca nu exista conflict. Indirect, s-a creat un extrem de periculos precedent – de acum incolo, orice guvern isi va putea asuma raspunderea pe legea anuala a bugetului, daca va simti ca il tin muschii. Este important, totusi, de retinut ca decizia CCR referitoare la (in)existenta conflictului intre guvern sau parlament nu inseamna ca legea bugetului, adoptata prin asumarea raspunderii, este constitutionala – oricine, intr-un litigiu, plus Avocatul Poporului, vor putea ataca respectiva lege la CCR cu exceptie de neconstitutionalitate.
In alta ordine de idei, actul normativ care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat, a fost considerat neconstitutional. Manole Isarescu si toti pensionarii BNR pot cumula, in continuare, pensia cu salariul de la stat.
Mult mai interesant este ca actul normativ care abroga o serie de dispozitii din OUG nr.114/2018 (ordonanța lăcomiei – nr.) a fost delcarat neconstitutional in intregime. Asta inseamna ca, cel putin temporar, pana la eventuala abrogare a OUG nr.114/2018 prin lege emisa de parlament, taxa pe activele bancare, taxa pe cifra de afaceri a intreprinderilor din energie, taza pentru licenta de 5G, plafonarea pretului la gaze pentru populatie si obligatia administratorilor privati de fonduri publice de pensii de a-si majora capitalul social (pentru a evita falimentul) sunt, din nou, in vigoare. La fel si IIRC, indicele de dobanda care a inlocuit Robor cat a fost in vigoare OUG nr.114/2018.
Sunt curios ce solutie va gasi demisul guvern Orban pentru a da curs solicitarilor sponsorilor sai politici de neutralizare a OUG nr.114/2018. Ca de imaginatie pentru farse nu duce lipsa,  a scris Piperea pe Facebook.

Avocatul a revenit însă cu un Up-date important: „Up-date: am realizat, intre timp, ca guvernul Orban a abrogat partile referitoare la taxa pe lacomie si celelalte aspecte deranjante pentru sponsorii sai politici de doua ori, odata printr-o lege pe care si-a asumat raspunderea in parlament, si o data printr-o ordonanta de urgenta, prima pe 2020, ca sa evite surprize de la CCR (ca cea de azi, cand a declarat neconstitutionala legea de modificare/abrogare a cca 25 de alte acte normative, printre care si parti din OUG nr. 114/2018, lege pe care guvernul Orban si-a asumat neconstitutional raspunderea). OUG 1/2020 a fost emisa imediat ce s-a anuntat ca PSD a atacat la CCR legea de abrogare. Asta ca sa fie siguri lobby-istii bancari si ai administratorilor de fonduri de pensii ca nu baga mana in buzunar pentru taxe si capital social minimal. Asadar, pana la respingerea in parlament a OUG 1/2020, nu se revine la forma initiala a OUG 114/2018. Taxa pe lacomie si celelalte taxe si obligatii puse in sarcina corporatiilor care au cerut imperativ abrogarea lor raman abrogate, pana la noi ordine, in parlamebt. Trebuia facuta aceasta precizare, ca sa nu ne imbatam cu apa rece”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Ca dreapta este in ofensiva impotriva tari si cetatenilor (pentru cine a uitat perioada basista isi merita soarta), in speta de fata, „contraatacul” fals al PSD-ului este grav daca este din nestiinta de carte (chiar nu ar fi prima data), iar daca este blat meschin (intelegere pe sub masa) pentru joc electoral si manipularea votantilor, este de netolerat – celelalte partide (care au mai ramas neafiliate si in afara jocului) nu-s decat glugi de coceni.

  2. Oligarhii sprijina interesele noastre, noi sprijinim interesle oligarhilor. Interesele poolimii sunt sustinute de PSD, dar ei nu sunt la putere. Ghinion.

  3. Cine stie daca tremura si nu prea sponsorii politici,cum zice parerologul Piperea !Noi suntem prea mici sa deslusim…

  4. Vad ca lili are in continuare neuronii defecti. Ba baiete un control neuro nu ar strica. Fraier cel care intra in contradictie de idei cu un idiot ca tine. 😛 Interesele cetatenilor nu interesele p……mii ma tuta infecta ce esti. Ma intreb cu de nu te banează cei de la filtrul de comentarii. Este prea prost, prea troglodit, prea varza. Ghinion! 😛

  5. Si de am avea unul, noi stam linistiti cand serviciile il inghesuie. Am remarcat ca toti cei care au guvernat si au incercat sa faca ceva pentru cetateni, au sfarsit prost, sau era cat pe ce. Pe Ponta l-au fortat sa isi de demisia. Era periculos, era prima data de la revolutie cand aveam deflatie si crestere economica 7, pe Dragnea l-au mazilit cu 2 dosare ieftine ca s-a luat de banci, BNR, Pilonul 2, energie, servicii etc etc. Aratati-mi ca s-a legat cineva de BOC, BLaga, Videanu, Anastase, Basescu etc. Daca sunt cozi de topor si lucreaza pentru binele celor putini, treaba e perfecta.

  6. Interpretarea legilor.,asa.cum face aceasta curte,( mai mult camarila celor speciali)este oingradire adrepturilor si libertatilor.celor multi,Daca e neconstitutional ca numai unii alesi sa primeasca pensii speciale.de.ce nu si pentrucei normali n,ar fi acelasi lucru,un referendum ar tranti argumentele false si partizane ale acestei caste ,care conform legii n,ar avea dreptul sa.se pronunte pentru ca ar fi un caz flagrant ,de conflict de interese.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.