Ce înseamnă de fapt liberalizarea pieței gazelor

La 1 iulie 2020, piața internă de gaze naturale se va liberaliza complet iar furnizorii actuali sunt obligați să pună la dispoziţia clienţilor casnici mijloacele de informare în legătură cu opţiunile pe care le au în procesul trecerii lor de pe piaţa reglementată pe piaţa concurenţială. De asemenea, furnuzorii, sunt obligați să asigure continuitatea în furnizarea gazelor naturale pentru acei clienţi casnici care nu au încheiat la momentul liberalizării un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.
În plus, trebuie să asigure continuitatea în furnizarea gazelor naturale după terminarea perioadei de tranziţie pentru acei clienţi casnici care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial. Aceste obligații sunt prevăzute într-un proiect de ordin ANRE pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în persepectiva eliminării preţurilor reglementate. Documentul nu menționează prețurile care vor fi după 1 iulie pe motiv că acestea se stabilesc de piață. Până acum, Engie și Romgaz au spus că nu le vor mări. Conform Profit.ro, cea mai ieftină ofertă de furnizare concurențială pentru clienții casnici din localitățile unde distribuitor este Delgaz Grid din grupul E.ON, cum ar fi Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca, este în prezent de 131,09 lei/MWh, cu 3,95% sub prețul reglementat al E.ON Furnizare. Cei de la E.ON Furnizare au în prezent, pe piața concurențială, o ofertă de preț similar cu cel reglementat practicat tot de ei, de 136,49 lei/MWh. Pentru populația racordată la rețele de distribuție operate de Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, cum ar fi cele din București, Constanța sau Craiova, cel mai mic preț concurențial disponibil pe piață în acest moment este de 132,31 lei/MWh, cu 5,7% peste cel reglementat al Engie, mai scrie Profit.ro.

Proiectul de ordin propune informarea lunară a clienţilor casnici de pe piaţa reglementată de către furnizorii acestora, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2020, cu privire la încetarea aplicabilităţii preţurilor reglementate începând cu data de 1 iulie 2020 şi necesitatea încheierii până la data de 30 iunie 2020 a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, oferta
cu prețul propus pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, precum şi informaţii privind opţiunile clientului casnic în situaţia neacceptării ofertei propuse de furnizorul actual. De asemenea, se propune introducerea unei perioadei de tranziție de 12 luni, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în care clienţilor casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepţia prevederilor privind preţul final reglementat, iar preţul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021.

ANRE susține că preţul de furnizare a gazelor naturale aferent ofertei comunicate clientului casnic trebuie să fie transparent şi rezonabil, iar pentru a fi comparabil cu preţul de furnizare reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei până la data de 30 iunie 2020, acesta trebuie să fie exprimat în (lei/MWh) şi trebuie să cuprindă toate costurile
aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu servicii reglementate incluse; în cazul în care furnizorul de gaze naturale şi-a rezervat dreptul de a ajusta, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, prețul de furnizare aferent ofertei comunicate
clientului casnic trebuie să se indice în mod transparent motivele care pot conduce la variaţia preţului și trebuie descrisă în mod explicit metoda prin care preţul respectiv variază.

Ordinul mai stipulează introducerea obligaţiei furnizorilor care au în portofoliul clienţi casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate de a afişa, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 iunie 2021, la punctul unic de contact şi pe pagina principală a propriului site, la un loc vizibil, a informării privind eliminarea preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici, precum şi a propunerii de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial. Totodată, va fi introdusă obligaţia furnizorilor care au în portofoliul clienţi casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate de a afişa în perioada de tranziţie 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, la punctul unic de contact şi pe pagina principală a propriului site, la un loc vizibil, preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.

Furnizorii au obligația ca, în perioada 1 – 31 mai 2021, să transmită o notificare clienţilor casnici din portofoliu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate cu privire la terminarea perioadei de tranziţie la data de 30 iunie 2021 şi care va avea atașată o ofertă cu prețul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2021, precum şi o referinţă clară şi explicită cu privire la locul unde poate fi consultat propunerea de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim
concurenţial. Astfel, clientul casnic care nu şi-a exercitat dreptul de eligibilitate până la data notificării va fi informat pe de-o parte cu privire la modalităţile prin care poate fi încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu furnizorul actual sau cu orice alt furnizor ales de client, iar pe de altă parte va primi informaţii cu privire la modalitatea în care se vor derula raporturile contractuale cu furnizorul actual, în situaţia în care nu va face, până la data de 30 iunie 2021, niciun demers în vederea exercitării dreptului de eligibilitate şi încheierii cu un furnizor a unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.

Prin acest proiect de ordin este propusă o modalitate tacită de încheiere a contractului aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial de către clientul casnic, dacă acesta nu-și exercită dreptul de eligibilitate până la data de 31 iunie 2021 sau nu îşi exprimă, până la această dată, refuzul de semnare a contractului propus de furnizorul actual, respectiv nu comunică o propunere de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, după caz. Astfel, clientului casnic care nu-și exercită dreptul de eligibilitate până la terminarea perioadei de tranziţie i se va asigura furnizarea, începând cu data de 1 iulie 2021, de către furnizorul actual la preţul din oferta propusă şi în baza contractului aferent acestei oferte transmise împreună cu notificarea în luna mai 2021. În cazul în care clientul casnic doreşte să-şi schimbe furnizorul, acesta îşi poate exercita în orice moment acest drept, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Totodată, se prevede expres că orice modificare/completare a contractului de furnizare care se consideră acceptat tacit şi, în consecinţă, încheiat începând cu data de 1 iulie 2021, se poate face de furnizor doar prin act adiţional, cu notificarea prealabilă a clientului, acesta având la dispoziţie un termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării pentru a comunica opţiunea sa cu privire la noile condiţii propuse.

În vederea informării corecte, complete și precise a clienților casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, proiectul de ordin instituie obligația furnizorilor care au în portofoliul propriu acest tip de client de a respecta modelul de informare şi modelul de notificare prevăzute în anexele 1 şi 2 ale acestui proiect de ordin.

ANRE susține că nu vor fi înregistrate distorsiuni în derularea raporturilor contractuale dintre furnizori şi clienţii casnici care nu şi-au exercitat eligibilitatea şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial. De asemenea, se va asigura predictibilitatea acțiunilor pentru toți participanții la piață implicați în procesul trecerii clienţilor casnici de pe piaţa reglementată pe piaţa concurenţială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Uraaa!! Victorie, ne reglementeaza piata! Gata cu comunismul, trecem pe taramul bunastarii si fericirii vesnice! Onorata, stimabila, preacinstita, preacurata piata ne va reglementa pe toti naivii. Piata se va bate ea cu ea, adica un fel de razboi civil, asa cum este in Orientul Mijlociu sau poate va organiza un maidan pentru binele nelimitat al nostru. Noi vom sta acasa sau la carciuma cu paharul in fata si cu ochii in televizor, admirand si comentand jertfa, eroismul pietei. Vom ridica un monument in memoria pietei, asa dupa cum am ridicat monumentul eroilor aviatori care au bombardat Bucurestiul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.