Chifle vechi la Secretariatul de Stat pentru Culte

Salariile a mii de preoți, în aer

Mare tărăboi în surdină. Dincolo de cortina bîlciului din politică, se derulează o operațiune care afectează cea mai mare parte a clerului din România. Totul se desfășoară în tăcere, pentru a nu tulbura viața Bisericii și pe a principalilor beneficiari ai acesteia.

În România există un personal clerical ortodox alcătuit din 15.000 de oameni și 3.000 pentru celelalte culte recunoscute legal. Conform legilor, statul român acoperă parțial cheltuielile cu salariile acestora. De cînd există și pînă în 2016, Curtea de Conturi a României nu a făcut un control amănunțit al modului în care au fost calculate acestea. Explicația este simplă. Relația dintre doi oameni de nădejde ai PSD-ului, Nicolae Văcăroiu și Victor Opaschi, nu se putea deteriora de la salariile preoților, ale dascălilor și ale clopotarilor. Abia în Raportul încheiat pe anul 2016 apar primele concluzii ale Curții de Conturi a României privitoare la salariile preoților și ale personalului neclerical. Este vorba despre salariile eronate. Secretariatul de Stat pentru Culte n-a reacționat în nici un fel, astfel încît acestea au rămas tot greșite pînă în ziua de astăzi, cînd secretarul de stat, sesizat de Curtea de Conturi că n-a întreprins nimic pentru îndreptarea greșelilor semnalate de Raport, a decis înființarea unei comisii care să repare situația. Adică să pună la cale recalcularea salariilor. Abia de aici începe marea aiureală. Este vorba despre o comisie formată sub semnătura    secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi. Prin Ordinul nr. 32 din data de 22 ianuarie 2018, a decis înființarea unei comisii responsabile cu reevaluarea încadrării întregului personal clerical. Cu alte cuvinte, salariile tuturor preoților din România sunt în aer. Ba prea mici, ba prea mari, ba de dat, ba de luat.

Ce înseamnă asta? Că o mare parte dintre preoți au avut salariile geșite în minus (adică au pierdut bani în mod nejustificat la salariu), iar o altă parte, mult mai mică, au beneficiat de salarii umflate nejustificat. Legea le numește „sume necuvenite“.

Cine să ia cu polonicul din salariile prea mari ale unor preoți? Curtea de Conturi? Patriarhia? Sinodul? Nu! Comisia înființată de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Cine este și ce face comisia de frezat salarii preoțești?

Ordinul nr. 32 din 22 ianuarie 2018, semnat de Victor Opaschi, prin care acelaşi secretar de stat Opaschi a înființat comisia, include tot personalul Secretariatului de Stat. Nu lipsesc decît fochistul, femeia de serviciu și onorabila de la registratură. Cei mai mulţi din cei 18 oameni incluși în comisie nu au nici o competență legală și profesională pentru o asemenea evaluare. Operațiunea, dincolo de caracterul cîrpit al acesteia, ascunde totuși o intenție. Responsabilizează toți angajații instituției cu o eroare care aparține în aceeași măsură personalului de specialitate din instituție și conducătorului acesteia, Victor Opaschi. Surpriză! Personalul, în loc să ridice din umeri și să refuze ca fiind nelegală această sarcină de serviciu, a acceptat și a purces la calcule de stabilire a noilor salarii. Echipaje de cîte 3 angajați ai departamentului au muncit de zor la micșorarea lefurilor preoțești. Atenție, o ilegalitate mare fiind și faptul că bieții preoți păgubiți prin salariile calculate greșit în minus nu vor primi nici un drept în plus rezultat din îndreptare.

Mai trebuie precizat un lucru. Înțelepții comisiei Opaschi au stabilit că persoanele care au încasat mai mult decît li se cuvine trebuie să restituie banii. Numai că legile românești nu prevăd un asemenea lucru și nu obligă restituirea sumelor.

Cum preoții nu pot fi obligați să restituie banii, a apărut la orizont un alt șiretlic. În aceste zile se negociază cu centrele eparhiale (mitropolii, episcopii) să achite ele sumele care ar trebui restituite la buget. Nu același lucru ar urma să se întîmple pentru cei care au de primit bani. Și care sunt mai mulți decît cei care au de restituit. În paralel cu această tîrguială, Victor Opaschi încearcă să creeze un post de director pentru o persoană care a fost responsabilă cu activitatea economică a instituției și pe mîna căreia s-a produs toată această aiureală salarială.

Preafericitului Părinte Daniel

Preafericirea Voastră,

Ca urmare a finalizării misiunii de audit, s-a stabilit ca măsură reanalizarea documentelor aferente acordării sprijinului salarial destinat personalului clerical, finanțat prin programul cod 229 „Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult“, începând cu data de 1.08.2016 până la zi (având la bază informații corecte și suficiente referitoare la îndeplinirea de către personalul clerical a criteriilor și condițiilor de asimilare cu personalul din învățământul preuniversitar, potrivit legislației specifice), și aplicarea tuturor măsurilor legale care se impun, inclusiv recuperarea eventualelor sume acordate nelegal, după caz.

Cu deosebită consideraţie,

Secretar de Stat,

Victor Opaschi

Observaţiile Curţii de Conturi

Examinarea situaţiilor financiare întocmite de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru exerciţiul bugetar al anului 2016 a relevat existenţa în continuare a unor deficienţe privind modul de operaţionalizare a componenței „Sprijin financiar acordat pentru salarizarea personalului clerical din ţară“, în sensul că, în procesul de acordare/justificare a sprijinului financiar, SSC nu s-a asigurat, în toate cazurile, că datele transmise de unităţile de cult sunt suficiente şi complete, astfel încât să ofere o bază exactă, clară, actualizată în conformitate cu noile reglementări legale, pentru a determina corect cuantumul sumelor alocate beneficiarilor.

Spre exemplu, unele decizii de încadrare a personalului, întocmite şi transmise de unele unităţi de cult către SSC, conțin informaţii insuficiente referitoare la duratbsolvite de personalul clerical angajat sau date insuficiente cu privire la studiile superioare, la condiţiile de încadrare: grad, gradaţie, vechime în specialitate etc., în contextul în care HG nr. 582/2016 prevede niveluri diferite de salarizare, în funcţie de durata studiilor absolvite.

Curtea de Conturi a recomandat reanalizarea documentelor aferente acordării şi justificării sprijinului salarial destinat personalului clerical, finanţat prin Programul „Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult“, începând cu data de 1.08.2016 până la zi, şi aplicarea măsurilor legale privind recuperarea eventualelor sume acordate nelegal beneficiarilor acestei forme de sprijin financiar.

Opinia de audit

Pe baza concluziilor formulate în urma misiunii de audit financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate de SSC pentru exerciţiul bugetar 2016, a fost exprimată o opinie cu rezerve, cu paragraf de evidenţiere a anumitor aspecte.

Follow-up

Pentru neregulile constatate în activitatea economico-financiară aferentă anului 2015, a fost emisă o decizie, impactul măsurilor dispuse prin această decizie, implementate integral sau parţial de către SSC, concretizându-se în:

– iniţierea analizei deconturilor de cheltuieli transmise de unităţile de cult privind justificarea sprijinului financiar alocat din bugetul SSC în anii 2014 și 2015, stabilirea diferenţelor de restituit şi aplicarea tuturor măsurilor legale de recuperare şi virare la bugetul de stat a acestora, în termenul legal de prescriere;

– efectuarea corecţiilor şi/sau înregistrărilor contabile, tehnico-operative şi de evidenţiere în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, astfel încât datele şi informaţiile raportate prin situaţiile financiare referitoare la patrimoniul instituţiei să fie corecte, reale, exacte şi, implicit, corelate între ele sub aspect tehnic şi valoric;

– elaborarea şi implementarea procedurilor operaţionale privind recuperarea creanţelor bugetare de la unităţile de cult, inclusiv cele care vizează recuperarea pe calea instanţelor de judecată. (p. 59) (Fragment din Raportul curții de Conturi a României pe anul 2017)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

  1. Nici un cuvant despre faptul ca Romania este stat laic si nu religios si plata salariilor dar nu numai de la bugetul de stat, este neconstitutionala. Scandalos, biserica este organizatie privata si in comunism a fost unica organizatie privata, si salariile plus restul capitalului trebuie sa survina din succesul sau insuccesul sau pe scena credintei, din contributiile VOLUNTARE INDIVIDUALE si nu cu forta legii neconstitutionale, aplicata pe tot poporul contribuabil. Scandalos si nu se spune un cuvant caci Romania este stat inapoiat ortodox religios si nu laic. Stat inapoiat.

  2. asadar, devine clar ca angajatoru’ ‘al mare si de sus i-a cam dat deoparte de la suflet pe popii, dascalii si clopotarii inregistrati … atunci ne asteptam ca pe toamna s-apara chiar satan cu gasca de recuperatori pe la sediile pacatoase intr-ale impozitelor …

  3. Băieții ăștia cu barbă și pelerine negre asigură liniștea în colonie să le fie bine vătafilor și stăpânilor. Căci sclavi așteaptă moartea drept răsplată datorită lor…

    • Vezi Imparat si proletar de Eminescu ce spune despre religie si implicit despre popimea cu fuste, barbi si plete de oameni de pestera.

  4. In afara de faptul ca statul e despartit de biserica, deci nu ar trebui sa se dea de la buget pentru salarii, am constatat ca, desi populatia ortodoxa este de aproape 90%, cum avem preoti de alte confesiuni doar de 5 ori mai putini, in loc de 7 ori! Si acolo sunt „discriminati” pozitiv?

    • Securistii s-au dus preponderent pastori pe cultele neoprotestante, aveau acces in vest si in SUA nelimitat,in ortodoxie daca sunt cativa..

  5. Victor Opaschi si ortodoxia ? Pai asta e agent dublu KGB-Mossad,cum scrie la manual!ma mir ca se mai zbenguie liber prin Romania !

  6. Pentru Victor: atunci când statul român a naționalizat averile bisericii, în timpul lui CUZA, si-a luat angajamentul ca va plăti salariile preoților. De la CUZA se trage, acum du-te si ia-l de mânecă.

  7. Biserica va dăinui mai departe cu toate răutățile ce se abat asupra ei. Nu au putut să o distrugă secole întregi de prigoane, milioane de dinți scrâșniți asupra ei; cu atât mai puțin un Victor Opaschi și gașca lui sau comentariile de mai sus pline de venin si cei care nu o suportă. Să înțelegeți că Biserica nu a dăinuit datorită acelor contribuții infime primite de la statul român și care am putea spune că sunt chiar jignitoare. Oricum CAS-urile celor din Biserică depășesc cam de trei ori contribuția pe care o primesc de la stat. Să nu uitați un lucru – cine se luptă cu Biserica,se luptă cu Hristos. Nu zic că să nu sunt și exemple negative pe acolo dar in general sunt cazuri rare care nu pot afecta biserica in esența ei. De toate lucrurile acestea ne vom convinge toți când vom fi în fața dreptului judecător. Atunci …e atunci. Pa.

  8. Dar salariile nesintite ale tortionarilor(sistemul securist de dupa 1989) cit si pensiile special sunt in siguranta?!

  9. La loc comanda:BISERICA suntem noi toti crestinii care avem nevoie de PREOTI de cand ne nastem si pana murim,asa ca sa faca bine STATUL(ca si STATUL suntem tot NOI POPORUL!)sa-si faca datoria si sa dea salarii decente preotilor nostri!Ia sa vedem,este cineva nebotezat sau neingropat?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.