Săptămână dificilă pe piețele de capital din lume

Piețele de capital au avut parte de o săptămână foarte dificilă, cu scăderi ample pe întreg intervalul. Factorul declanșator continuă să fie problemele financiare ale statelor membre UE care au impulsionat investitorii să scape cât mai repede de moneda europeană, valoarea acesteia depreciindu-se față de dolarul american până la minimul ultimilor 4 ani.

Majoritatea indicilor au rămas deja fără câștigurile din 2010 iar indicii de la București se îndreaptă deja către nivelul de la începutul anului. Randamentul indicelui celor 5 Societăți de Investiții Financiare este deja în teritoriu negativ, fiind cu 12% mai jos față de începutul anului, se arată într-un raport al SSIF Confident Invest.

După ce Germania a negociat foarte dur ajutorul acordat Greciei iar populația a taxat compromisurile partidelor politice, Angela Merkel a pornit într-o cruciadă împotriva speculatorilor piețelor financiare. Pe scurt, Germania a interzis brusc operațiunile de vânzări în lipsă fără acoperire în active (naked short selling) a obligațiunilor emise de statele europene până la 31.03.2011. Nemții consideră că speculațiile pe intrarea în faliment a unui stat pot creea o presiune puternică, artificială, și că acesta a fost și motivul pentru care Grecia a ajuns să solicite un împrumut record (110 mld euro).

Măsura a surprins neplăcut investitorii mai ales pentru că Germania nu pare a-și găsi susținători nici măcar printre membrii UE. Decizia, pripită poate a Germaniei, a deranjat alți membrii care ar fi dorit să fie consultați și a atras și mai multe critici la adresa Uniunii care lasă impresia că nu funcționează chiar ca o uniune. Orice neînțelegere dintre aceștia este aspru criticată de către investitori care își arată din ce în ce mai mult neîncrederea în viitorul UE.

Și în Statele Unite Senatul american încearcă să reformeze sistemul financiar pentru ca o criză similară să nu se mai repete. Acesta a aprobat joi, cu 59 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă” un proiect legislativ referitor la înăsprirea reglementărilor sistemului bancar și a pieței de capital. Printre propuneri se numără interzicerea instituțtiilor financiare de a efectua tranzacții cu anumite produse financiare derivate sau interzicerea utilizării banilor contribuabililor pentru salvarea unor bănci „prea mari”. Pasul următor este trimiterea acestui proiect legislativ pentru a fi dezbătut în cadrul Camerei Reprezentanților, unde se anunță negocieri strânse.

Deși reforma se vrea a fi una istorică, piețele financiare nu au părut că iau foarte în serios potențialul impact negativ asupra sistemului bancar, concentrându-se în continuare pe problemele Europei. Pentru moment nu considerăm că Wall-Street va avea foarte mult de suferit, iar proiectul ar putea fi până la urmă realizat doar pentru a crește încrederea populației că banii acesteia nu au fost aruncați pe fereastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.