Săptămâna începe pe scenă

Arad

TEATRU. Festivalul de Teatru Clasic continuă cu spectacolul Teatrului Naţional din Pecs, „Metoda Gronholm” de Jordi Galceran. De la ora 19.00 la Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, artiştii maghiari prezintă această piesă despre joacă şi cruzime.

Baia Mare

LANSARE. De la ora 13.00 în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” este programată lansarea noii ediţii a volumului „Între lumi. Convorbiri cu Nicolae Steinhardt”, de Nicolae Băciuţ. În continuare, autorul volumului va susţine recitalul „Pe unde umbli, poezie?”.

Bistriţa

FESTIVAL. Sinagoga are pe scenă de la ora 19.00 spectacolul La Muse et Le Poete, concert care preia numele compoziţiei semnate de Camille Saint-Saëns. Din program mai fac parte lucrări de Gabriel Fauré (Cvartet cu pian nr.1 in do minor, op. 15), Darius Milhaud (La Creation du Monde, op. 81a, pentru cvintet cu pian) şi George Enescu (Rapsodia Română nr. 1).

Bucureşti

MUZICĂ. Zucchero vine la Sala Palatului pentru un spectacol din turneul său mondial Black Cat. Biletele au preţuri cuprinse între 78 şi 348 de lei.

CLASIC. În cadrul Festivalului de Muzică Veche are loc spectacolul „Baroq’Emotion”, o reprezetaţie de dans contemporan pe piese preclasice. De la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, Csilla Juhasz este specialistul în dans istoric şi contemporan, iar Ralca Enea oferă interpretări ale pieselor la clavecin.

MUZICĂ. Mike Parker din New York şi percuţionistul Frank Parker din Chicago formează Trio Theory împreună cu polonezul Slawek Pezda. Toţi trei îşi fac numărul diseară de la 20.00 în Green Hours.

MUZICĂ. Tartan este un trio compus din Offir Benjaminov (bas), Tamuz Dekel (chitară) şi Dan Mayo (tobe). Au lansat primul abum cu numai doi ani în urmă dar au adunat deja turnee prin Statele Unite, Canada, Africa de Sud şi prin ţările Europei. Diseară, de la 20.30 sunt la Control Club (str.Constantin Mille nr.4) din Bucureşti. Biletele sunt 30 lei.

Cluj Napoca

MUZICĂ. Opera Naţională prezintă montarea „Otello” de Giuseppe Verdi în regia lui Mihai Măniuţiu. De la ora 18.00, spectacolul este prezentat încadrul campaniei „Ia-ţi papionul şi vino la Operă!”.

FESTIVAL. Serile filmului gay debutează astăzi la Urania (str.Horea nr.4) cu proiecţia peliculei „How to Be Alone” din 2015 la ora 19.00, urmată de un atelier privind Drepturile persoanelor LGBTQ. La toate evenimentele din Festival intrarea este liberă.

FESTIVAL. Până miercuri, Cinema Victoria programează proiecţii cu peliculele finaliste din competiţia pentru premiul LUX. Evenimentul este inaugurat azi la ora 20.00 cu „Ma vie de Courgette” (Viaţa mea de Dovlecel), regia Claude Barras, producţie Elveţia-Franţa (66 min.). Mâine, clujenii pot vedea de la 20.30 „À peine j’ouvre les yeux” (Când am deschis ochii) în regia Leyla Bouzid, producţie Franţa – Tunisia – Belgia – Emiratele Arabe Unite (102 min.) iar de la 22.20 este organizată o dezbatere live cu regizoarea Leyla Bouzid (prin web streaming de la Bruxelles). Miercuri, în ultima zi de proiecţii, rulează de la 19.30 pelicula „Toni Erdmann”, regia Maren Ade, producţie Germania – Austria – România (162 min.) iar în final, Irina Nistor şi invitaţii săi dezbat „Premiul LUX pentru film al Parlamentului European: în dialog cu publicul”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Filmele sunt subtitrate în limba română.

FESTIVAL. Azi şi mâine se petrece în Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga 1-3 Festivalul Naţional Studenţesc de Pictură, Grafică şi Fotografie. Evenimentul ajuns la a doua ediţie programează între 15.30 şi 20.00 expoziţii, ateliere şi conferinţe dedicate artelor vizuale.

Focşani

CLASIC. Orchestra de cameră Unirea susţine un concert la Sala mare a Ateneului popular „Gh.Pastia”. În prima parte a concertului orchestra va interpreta două lucrări de factură romantică: “prima, deşi compusă în perioada barocului italian de celebrul Tomaso Albinoni, a fost refăcută după manuscris de către muzicologul Remo Giazotto care i-a conferit trăsăturile melancolice ce o fac bine cunoscută; cea de-a doua, o Serenadă pentru orchestră de coarde aparţine compozitorului Josef Suk, un discipol al lui Antonin Dvorak, ce a scris această lucrare în perioada studenţiei (1893) dar care i-a adus faima, câştigându-şi chiar şi simpatia lui Johannes Brahms”, arată organizatorii. A doua parte programează Suita Holberg op.40 de Edvard Grieg şi o lucrare a compozitorului britanic Edward Elgar intitulată Introducere şi Allegro op.47, la care muzicienii din cvartetul Consonanţe (Stefan Epuran, Ioana Pecingina, Iulian Bolog, Alexandra Elefterescu) sunt solişti. Orchestra va evolua sub bagheta dirijorului Vincent Grűger. Biletele costă 25 lei şi 15 lei (redus).

Iaşi

MUZICĂ. Sorin Zlat la pian şi vocalista Mihaela Alexa tocmai s-au întors din turneul de promovare al albumului „Endurance” în SUA, Anglia, Franţa, Belgia şi Germania. De la ora 21.00 vor fi în RocknRolla (Grigore Ghiva Vodă nr. 14) pentru a aduce un omagiu muzicii interpretate de Natalie Cole.

Râmnicu Vâlcea

CLASIC. Orchestra simfonică a filarmonicii „Ion Dumitrescu” dirijată de Liviu Condriuc prezintă de la ora 19.00 în Sala Lahovari un program din care fac parte Uvertura „Signor Bruschino” de Gioachino Rossini, Concertul nr.3 pt. corn şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 45 („Simfonia Despărţirii”) de Joseph Haydn. Solist este Mihai Sîrbu la corn.

Sibiu

TEATRU. Ioana Crăciunescu este protagonista montării „O femeie singură” după un text de Dario Fo şi Franca Rame. Piesa, în regia lui Veronique Widock, se joacă la Biblioteca Astra în sala Festivă de la etajul II de la ora 19.00.

TEATRU. „Șarpele în iarbă/ Falsche schlange” este la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Producţie a secţiei germane a instituţie. Spectacolul începe la ora 19.00 iar biletele au preţuri de 10 le şi 5 lei (preţ redus).

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.