Şapte mii de români au „surclasat” Italia

12” a fost cel mai bun. Cum arată urnele pentru „Euro 2016”. Care este grupa ideală şi care este grupa de coşmar pentru România. Ultimele calificate după baraj. Civilizaţie vs intoleranţă.

Italia – România 2-2 (0-1)

Românii au avut două şuturi la poartă şi au înscris”; „Per total însă, am jucat cam 15 minute la începutul meciului şi vreo 10 minute în final”. Cele două declaraţii spun totul despre evoluţia „tricolorilor” pe Stadio Renato Dall’Ara din Bologna şi aparţin, antrenorului Italiei, Antonio Conte, prima, şi expertului Dolce Sport, Basarab Panduru, a doua. Două amendamente: am tras 3 şuturi la poartă, şi din cele 25 de minute „bune” ale băieţilor noştri trebuie să scădem vreo 5 sau 6. După acest ultim meci din 2015, se impune o întrebare: ne-a ajutat sau nu, acest 2-2 în deplasare cu Italia? Să contabilizăm. Un egal în deplasare cu Italia, fie şi într-un meci amical este un rezultat pozitiv. Bun spre aproape foarte bun. Dar dacă ne uităm cum a fost obţinut, atunci entuziasmul trebuie să dispară. Am înscris două goluri din două uriaşe greşeli personale ale lui Barzagli, respectiv portarul Sirigu. Gazdele au avut un penalty clar în minutul 41, dar arbitrul a închis ochii, deşi era aproape de fază. Am făcut un egal cu o Italie lipsită de Daniele De Rossi, De Sciglio, Sebastian Giovinco, Marco Verratti şi chiar de veteranul Andrea Pirlo, în schimb în teren cu un Okaka (credem, cel mai penibil international italian din 1910 până în prezent) şi cu alţi jucători din noul val – în special în liniile din faţă – care sunt foarte departe de brandul numit „Squadra Azzurra”. În plus nu trebuie omis faptul că într-un fel joacă Italia în meciurile oficiale şi mult mai relaxată este în cele amicale în care nu întâlneşte adversare din elita fotbalului mondial. Asta explică şi de ce, în Gazzetta dello sport, deschiderea este ţinută de evenimentele de la Hanovra, iar articolul secund este legat de meciul Anglia-Franţa, şi abia după aia, urmează titlul „2-2 în amical”. Să trecem la echipa noastră: exista posibilitatea ca la acest meci să fie testaţi o serie de jucători din afara ariei permanente de selecţie. Nu într-un amical cu Moldova sau Letonia se poate vedea dacă unii dintre jucătorii „fără tricouri” merită sau nu, să fie selecţionaţi. Introducerea lui Steliano Filip în minutul 83, şi a olteanului Ivan în minutul 88, nu a rezolvat nimic.

Radiografia tricolorilor”

În cele 45 de minute cât a jucat, crainicii Pro TV nu au pronunţat deloc numele lui Keseru. Atenţie, niciunul dintre ei nu este la PRM sau la mai noul Partidul România Unită. Torje a arătat „live” de ce nu a fost ţinut de Udinese şi joacă la o echipă obscură din Turcia. Despre Hoban, Pintilii şi Raţ s-a pronunţat Cornel Dinu înainte de meci: „Hoban şi Pintilii sînt mai limitați şi gîndesc doar defensiv. Acolo trebuie o complexitate mai mare și un plus de calitate. La fel, Raț e demult depășit în ce privește jocul unui fundaș lateral”. Cei trei nu l-au contrazis deloc pe fostul mare fotbalist român. Chiricheş a dovedit că a uitat ce înseamnă plasament şi marcajul făcut în propriul careu. A avut mare noroc că italienii din avanposturi, au fost în proastă, altfel… Şi, să ne mai mirăm de ce la Tottenham şi la Napoli (a fost) este folosit doar în garniturile secunde care joacă în meciurile de cupă şi în Europa League. Dragoş Grigore celălalt stoper a fost stâlpul apărării pe centru în prima repriză, dar în partea secundă s-a stins şi el. Săpunaru ar putea fi o soluţie pentru postul de fundaş dreata, dar nu are jocuri în picioare şi asta s-a văzut. „Faraonul” El Shaarawy a făcut ce a vrut pe partea lui, noroc că nici el nu a fost în zi bună. Budescu în prima repriză nu a făcut altceva decât să se plimbe pe teren şi este regretabil că nu a fost schimbat după primele 25 de minute. Bogdan Stancu a arătat clar că este un vârf doi, dar ca să fie eficient, trebuie să fie lăsat să joace pe acest post. Dintre cei intraţi în partea a doua, Sânmărtean a început bine, dar a continuat să care mingea până la exasperare, Maxim s-a mişcat surprinzător de bine, Prepeliţă a fost inexistent, iar Florin Andone a arătat la golul egalizator că este jucător de gura porţii. Dar dacă nu are cine să-l joace…În sfârşit, Tătăruşanu a demonstrat că nu întâmplător este titularul porţii liderului din Serie A.

O galerie de excepţie

Nu putem trece peste „12”. Din cei 22.511 spectatori plătitori din tribunele Stadio Renato Dall’Ara (reţeta s-a ridicat la 227.990 de euro), aproape 7.000 au fost români. Dintre cei care sunt rezidenţi în Italia. Ei bine, cei 7.000 de români – cei mai mulţi utilaţi cu steaguri şi eşarfe tricolore, pictaţi pe faţă sau cu căciuliţe şi fulare în trei culori – au creat o atmosferă pe care nici 35.000 de români nu au reuşit să facă la meciurile de pa Naţional Arena. Timp de 90+4 minute, românii au surclasat galeria italiană. De mai multe ori pe parcursul meciului românii din tribune au scandat „Colectiv”, un nume care se pare că a devenit un strigăt de luptă. Măcar pentru românii din tribune, scorul de 2-2 a fost unul care să-i răsplătească pentru excelenta lor prestaţie. Tovarăşii din conducerea FRF ar face foarte bine să se gândească şi la românii din Italia, Franţa şi Spania, atunci când vor distribui biletele pentru meciurile din grupă. Trăgând linie, se poate spune că marele (şi singurul) câştig al meciului de la Bologna a fost galeria românească.

Suedia şi Ucraina – ultimele calificate la „Euro 2016”

Ultimele meciuri de baraj pentru „Euro 2016” s-au încheiat marţi noaptea cu următoarele rezultate: Danemarca – Suedia 2-2 (0-1) – general 3-4; Slovenia – Ukraina 1-1 (1-0) – general 1 – 3. Pe Telia Parken din Kopenhaga, gazdele aveau nevoie de un 1-0 pentru a se califica. Nu a fost de acord cu această opţiune Zlatan Ibrahimovic, care în minutul 19 a deschis scorul pentru oaspeţi, obligând acum pe danezi să înscrie 2 goluri pentru a împinge meciul în prelungiri. Deşi au dominat copios, gazdele s-au văzut scoase din cursa calificării în minutul 76, când acelaşi Ibrahimovic a făcut ca tabela de marcaj 0-2. Golurile din minutele 82 şi 90+1 ale danezilor nu au mai contat, decât eventual pentru palmares. Foarte încinsă a fost partida de pe stadionul Ljudski din Maribor. Mai ales după ce în minutul 11, Cesar a deschis scorul pentru gazde, şi slovenii mai aveau la dispoziţie 80 de minute pentru a recupera deficitul de două goluri de la Kiev şi să împinge meciul în prelungiri. Primind gol foarte repede, naţionala Ukrainei a renunţat la jocul de aşteptare şi şi-a trimis liniile în faţă. Slovenii nu au luat în calcul că vor fi atacaţi la ei acasă şi acest lucru le-a fost fatal. Pentru că nu au mai avut luciditate când reuşeau să se apropie de poarta adversă. Pe final au cedat şi nervii gazdelor, în minutul 90+3 fiind eliminat direct Brecko. Slovenii au asediat careul advers în ultimele minute după principiul „ori la bal, ori la spital”, şi în minutul 90+7, pe contraatac, ukrainienii au egalat, reuşind după ce au ratat de 5 ori, să se califice la al 6-lea baraj jucat în ultimii 15 ani. Reamintim, în celelalte „duble”, Ungaria a eliminat Norvegia, iar Irlanda a trecut de Bosnia&Herţegovina.

La ce ne putem aştepta

Pe 12 decembrie a.c., în Palatul Congreselor din Paris va avea loc tragerea la sorţi a celor 6 grupe ale Turneului final al Campionatului European de fotbal care se va desfăşura între 10 iunie şi 10 iulie 2016 în Franţa. Din cele 6 grupe, se califică în optimile de finală primele două clasate, şi cele mai bine 4 echipe dintr-un clasament ad-hoc al locurilor 3. Cele 4 urna valorice sunt următoarele:

  • Urna 1: Franţa, Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Belgia

  • Urna 2: Italia, Rusia, Elveţia, Austria, Croaţia, Ukraina

  • Urna 3: Cehia, Suedia, Polonia, România, Slovacia, Ungaria

  • Urna 4: Turcia, Irlanda, Islanda, Ţara Galilor, Albania, Irlanda de Nord

Cea mai simplă grupă pentru România:

  • Portugalia, Croaţia, România, Albania

Cea mai dificilă grupă pentru România:

  • Germania, Rusia, România, Turcia

Civilizaţie vs intoleranţă

Trei momente deosebite s-au întâmplat luni şi marţi pe stadioane din Europa.

  • La meciul Irlanda – Bosnia&Herţegovina, contând pentru returul barajului de calificare la Euro 2016, momentul de reculegere pentru victimile de la Paris a fost perturbat de suporterii musulmani ai oaspeţilor care au fluiert şi huiduit.

  • În timpul momentului de reculegere ţinut la Istanbul, înaintea meciului amical, Turcia – Grecia, spectatorii au huiduit şi fluierat şi din tribune s-a scandat „Allah u akbar”.

  • Înainte de începerea, dar şi pe parcursul meciului Anglia – Franţa, disputat pe stadionul Wembley din Londra, 90.000 de spectatori au cântat Marseieza.

Rezultatele meciurilor amicale de marţi seara

  • Anglia – Franţa 2-0 (1-0)

  • Polonia – Cehia 3-1 (2-1)

  • Slovacia – Islanda 3-1 (0-1)

  • Austria – Elveţia 1-2 (1-2)

  • Luxemburg – Portugalia 0-2 (0-1)

  • Rusia – Croaţia 1-3 (1-0)

  • Azerbaijan – Moldova 2-1 (1-1)

  • Macedonia – Liban 0-1 (0-0)

  • Estonia – Saint Kitts and Nevis 3-0 (1-0)

  • Turcia – Grecia 0-0

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.