Scad preţurile în industrie. Minus 0,2% în august faţă de iulie

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,2% în august faţă de iulie, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dar au fost mai mari cu 8,7% faţă de august 2010.

Scăderea lunară a preţurilor producţiei industriale a fost cauzată de evoluţia de pe piaţa internă, unde declinul a fost de 0,4%. În acelaşi timp, preţurile pentru piaţa externă au continuat să crească: cu 0,2% în august faţă de iulie. Industria prelucrătoare este la originea acestei scăderi. Preţurile din acest segment s-au redus cu 0,4%.

În schimb, în celelalte sectoare der activitate sunt creşteri de preţuri: în distribuţia apei şi salubritate, de 2,8%, în industria extractivă, cu 0,6%, iar în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă, de 0,2%. Comparativ cu august 2010, datele INS arată o creştere de 8,7% a preţurilor producţiei industriale.

Cel mai mult s-au scumpit într-un an distribuţia apei şi salubritatea cu 11,7%. În industria prelucrătoare avansul a fost de 9,6% iar în industria extractivă, de 4,9%. Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică, de 12% şi în industria bunurilor intermediare, 9,8%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.