Scădere drastică a populaţiei din Bulgaria

Populaţia Bulgariei a scăzut cu 11,5% în ultimul deceniu, potrivit primelor rezultate de la recensământul din 2021. Institutul Naţional de Statistică a spus că populaţia ţării s-a micşorat cu 844.000 de oameni, de la aproximativ 7,3 milioane în 2011 la 6,5 ​​milioane în prezent.

Experţii atribuie situaţia ratei scăzute a natalităţii, mortalității ridicate şi a unui flux migraţional constant care a făcut ca persoanele active să plece pentru a căuta locuri de muncă şi perspective mai bune de educaţie în Europa de Vest şi nu numai, potrivit AP.

„Aceasta este cea mai drastică scădere înregistrată până acum”, a declarat Magdalena Kostova de la institutul de statistică. „Îmbătrânirea populaţiei este o altă tendinţă de durată.”

Bulgaria a fost de ani de zile pe radarele ONU ca una dintre naţiunile cu cea mai rapidă scădere a populaţiei din lume. De când naţiunea balcanică a trecut de la un sistem totalitar la o economie de piaţă liberă în urmă cu trei decenii, populaţia sa a scăzut cu aproape un sfert, de la aproape 9 milioane la 6,5 ​​milioane în prezent.

Experţii ONU estimează că, dacă aceste tendinţe vor continua, Bulgaria se va contracta în continuare la aproximativ 5,4 milioane de oameni până în 2050.

Şi România se află într-o situaţie asemănătoare.

Chiar dacă Institutul Naţional de Statistică încă nu a publicat datele recensământului din 2021, conform unor proiecţii ale Eurostat din 2020, populaţia României va scădea constant în următoarele decenii ajungând 15,5 milioane de locuitori până în 2050, în scădere cu 20% de la 19,2 milioane de persoane în 2020, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Ramanem noi esentialii cu pensii speciale.
    De abia mai scade traficul rutier.

  2. Asta va fi soarta tuturor statelor balcanice!!..românia va ajunge nu în 2050 la 15 milioane ci peste 10 ani!!..dar in scriptele miliției suntem tot 20 de milioane !!..oare pe cine mai prosteste Bode?…practic moldova ,valahia si oltenia vor fi depopulate…ajungem la vorba lui angela!!…întrebați-l pe băsescu…

  3. Tot Estul cel vestit suntem în situația asta nu numai ei. Despre Polonia de curînd ati pus un articol.

  4. Tinerii și mai puțin tineri, care cel puțin pot îngri copii, pleacă nu se mai întorc și în Bulgaria, România și state din spațiul fostei Iugoslavii. Migranții economici de nu sunt interesați de sărăcia din est vor continus drumul spre centrul si vestul Europei. Moldovenii din nu rămân în România, din Ucraina rar rămân în Bulgaria. Cine va mai munci pe viitor să cotizeze buget banii de pensii speciale. Peste 10-20 de ani o să facă împrumuturi la FMI aibă de unde pensii speciale.

  5. @ Pa si pusi

    Bradare, o fi ceva cheltuiala cu pensiile asa zis speciale, nu zic nu, orice intelegi tu prin pensii speciale, dar drenajul de bani din Romania nu de acolo rezulta.E o tema misto si electorala, progresista chiar, asta cu pensiile speciale, si e adevarat ca sunt multe pensii cu valori enorme raportate la un salariu/pensie minima/medie, dar totusi sa analizam pe bune cum si (de) pe unde se scurg banii Romaniei.De bine de rau pensiile astea speciale sunt bani dati in Romania, ceilalti banisori(in numar indestulator) scurgandu-se in strainataturi.

    Oare am putea reconstrui taratul vlaho-bulgar la un moment dat ? Pentru a pastra crestinatatea regiunii ? Pasnic bineinteles.

  6. Drenajul de bani nu este din pensiile speciale. Dar si asa tot nu merita sa fie platiti unii care folosesc au avut atata putere in general. Puterea judecatoreasca, executiva si care o mai fi ea cu salarii si pensiole speciale nu le merita.

    Anormalitatea de la puterile statului pleaca, după de la cetățenii de rând. Nu cetățebii de rând decid să fie cumpărate F-16 sau pedepse cu suspendare pentru hoți, interlopi și mari granguri. Sau dacă vreo multinațională este urmărită penal și numai firmele românești răspund penal. Unul fură case de la stat „din meditații” e făcut scăpat de pretendenții la pensii speciale că ghinion. Pensii speciale legea răspunderii magistriaților în acest scop nu a fost dată. Ghinion.

  7. La unguri cum o fi ? La noi:
    1.Trebuie crescut urgent salariul minim la 3500 lei (700 euro)…luati bani de la servicii, presedintie, impozite corecte la firmele straine si banci ;
    2. Program urias de crese si gradinite;
    3. Data jos militaria din pod la scoli adica crescuta exigenta. Se dau note de 9 si 10 intr-o veselie iar profesorii se complac intr-o viata usoara cu metode sanchi, cica moderne. Trebuiesc reinfiintate Institutele Pedagogice sa-i califice .

  8. La noi se vede cu ochiul liber că mai suntem vreo max 15 mil, iar după alianța mafiei matoagei albe vreo 12 mil

  9. Pensiile speciale sunt coloana vertebrala a tarii.
    Fara pensiile speciale Romania s-ar prabusi.
    Cine ar mai face afaceri daca nu ar fi beneficiarii de pensii speciale.
    La 47 de ani te plictisesti asteptand pensia speciala.
    Asa ca mai te angajezi din nou sef la stat, mai faci o afacere cu statul, nai pui la munca niste saraci care n-au pensii speciale si carora le place sa munceasca pana mor.
    Asa ca fara pensiile speciale, n-ar avea nici politrucii cu ce sa va abureasca la alegeri.
    Ca o sa ne-o taie.
    Pensia, nu va ganditi la altceva
    Oricum, anul asta se majoreaza numai cu 20%. Rusinos, cand trebuie platite gazele pentru casutele noastre.
    Inca sunt destui care pot munci pentru pensiile noastre speciale, pe care le facem placerea sa le incasam.
    Doar pentru ei.

  10. nemtii migreaza masiv in slovacia, cehia si bulgaria pentru a scapa de n a z ism ul instalat in nemtzurialand. curand si in serbia. tot raul spre bine.

  11. Ce recensământ in 2021 ?? Nu a fost realizat din cauza pandemiei. Oricum formularele de interviu sunt in așa fel făcute, încât să nu reflecte crunta realitate : o scădere demografica dramatică. Rezultatele sunt false. Se vede că cifrele sunt măsluite, fiindcă așa ne convine- să avem un Nr de europarlamentari mai mare, să fim pe locul 7 în UE, să contam mai mult în statistici, etc ( cred că fiecare poate evalua ). Așa și cu vcc :s-a trecut de 50%, dar nu putem recunoaște. Iar Nr de vacc ce ne revine în UE e pt cei mulți din statistici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.