Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, joi, că ar putea avea loc restructurări „semnificative” de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va pune în practică o reformă fiscală „consistentă”.
„Dacă nu facem o reformă consistentă în plan fiscal şi rămânem ancoraţi în acelaşi scenariu, singurul drum de urmat pentru cei din sectorul public este acela al unor restructurări semnificative de personal. Avem această problemă, a unor angajamente clar asumate pe relaţia cu Comisia Europeană”, a spus Dumitru Costin, la lansarea studiului „Salarizarea în sectorul public din România. Reforme pe fondul marilor aşteptări”
Potrivit studiului BNS, realizat şi prezentat de Radu Soviani, jurnalist şi consultant financiar, şi de Laura Braşoveanu, profesor universitar la ASE Bucureşti, Pilonul III (noua lege a salarizării Reforma 7 din Planul Bugetar Naţional) ar avea ca rezultat reducerea cheltuielilor cu personalul de la 9,3% din PIB la 8,9% din PIB în 2025 şi la 8,3% din PIB în 2031. De asemenea, se va avea în vedere revizuirea coeficienţilor de ierarhizare pentru familiile ocupaţionale, reintroducerea grilelor salariale pentru administraţia locală, limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază (în prezent 30%, aplicat când la salariul de bază, când la fondul întreg de salarii al instituţiei publice).
Preşedintele BNS a mai afirmat că „s-a ajuns la cel mai înalt nivel de angajare de persoane ocupate în administraţia publică” şi că există o mare problemă în ceea ce priveşte „structura lucrătorilor”.
„În ultima lună şi jumătate am avut ocazia să interacţionez cu una dintre cele mai bogate administraţii publice din România. Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg dintr-o clădire venea la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top, care costă o mulţime de bani şi am văzut un număr impresionant de oameni care veneau la muncă şi probabil că nu făceau aproape nimic. Acolo va trebui să existe o analiză temeinică”, a arătat Dumitru Costin.
El a menţionat că în zona administraţiei publice sunt excese „atât în ocupare, cât şi în salarizare”. Conform liderului sindical, există în sistemul bugetar deficite cronice de forţă de muncă, acesta oferind ca exemplu administraţia penitenciarelor.
„Am identificat în structura salariilor în plată nişte inadvertenţe în care, pentru corectarea lor, vor trebui luate nişte decizii. În schimb, rămânem deficitari investiţiilor în modernizarea administraţiei publice. Sistemul care administrează pensiile din România este, în continuare, rudimentar, cu un software care nu funcţionează, cu volume uriaşe de muncă de 12-14 ore/zi, cu oameni care nu sunt plătiţi pentru efortul suplimentar”, a spus Costin.
El a menţionat că noul guvern trebuie să facă o analiză împreună cu sindicatele şi „să taie de acolo de unde trebuie tăiat”.
Potrivit liderului BNS, trebuie implementată o reformă fiscală pentru că, altfel, „banii care ar trebui să ajungă ca şi venituri bugetare se duc în alte buzunare şi vom rămâne impasibili la această problemă cronică a economiei româneşti”.
Dumitru Costin a mai afirmat că sunt „probleme cu salariile în plată, încadrarea unor salariaţi din sectorul public”. „Proiectul de lege al salarizării există. Este finalizat, dar n-a fost băgat în coaliţie. Această lege ar trebui în primul rând să facă unele corecţii pentru un număr semnificativ de persoane, dar care ar însemna creşteri de anvelopă salarială. Pe lângă aceasta, ar trebui făcute corecţii în interiorul macro sistemului, pentru că au apărut din haosul generat de ultima lege de salarizare în sectorul public, şi alte dezechilibre care au dus la zeci de mii de procese. Nu trebuie uitat că Guvernul a blocat, cu multă vreme în urmă, printr-o ordonanţă, o multitudine de procese în instanţele de judecată”, a precizat Costin.
Blocul Naţional Sindical a lansat joi studiul „Salarizarea în sectorul public din România. Reforme pe fondul marilor aşteptări”. Reforma salarizării, introdusă în PNRR ca obiectiv strategic, urmăreşte să elimine discrepanţele salariale, să restabilească ierarhiile funcţiilor şi să asigure o politică salarială echitabilă şi sustenabilă, conform BNS.
Sa nu va puna dracu sa va luati de locurile noastre de munca, ca iesim in strada si dam cu voi de pamant. Mai bine taiati de la paduchii privati.
Huuo! Până nu reduceți de la 1.300.000 la 800.000 tăietorii de frunze la câini din primării,prefecturi,agenturi,deconcentrate și ministere nu se va face nicio reducere de cheltuieli. Toate amantele rujate și cu ochii cat cepele să trăiască pe spinarea sclavilor care muncesc din noapte in noapte. Na,stat mafiot și corupt pana in măduva oaselor! O sa va ia prostii care s-au deșteptat cu pietre,jefuitorilor!
Ha, ha! Reduceță-ne-ț’ salar’le ș’ dicăt cu un leuț’ ș’ vi-ț’ vidia voi luna-n fântână! Călin Jiorjescu va scrie pi voi!…
Confiscăm (a se citi recuperăm) bunurile/întreprinderile/proprietățile acaparate de Soros și ai lui si iată că vom avea bani ca prin minune.
A cum? Soros și-ai lui n-au așa ceva în România? Așa e, uitasem. El e doar un bătrânel inofensiv și filantrop care-și donează averea muncită est europenilor ca să le fie bine.
Serios? Acum ați obeservat ce huzureală este în sectorul bugetar? Trebuia de mult tăiat numărul lipitorilor de la stat care încasează salarii nesimțite ( ca să nu spunem că sunt mulți tinerei pensionați la 50 ani și imediat reangajați la stat). Sunt familii întregi angajați la stat pe bănet greu…Faceți reforme serioase nu tăiați funcțiile vacante și gata altfel nu se va rezolva nimic.
linistiti la locurili voastre, nu raman bolsevicii fata votanti.
Vor da afara femeile de serviciu, vor externaliza paza si vor scoate la pensie ultimii specialisti.
Apoi, vor suna goarna ca au facut economie 10%.
Cunoastem reteta.
Maaare economist si sifonarul asta!
Abia aștept ca, rujateje cu ochii cat cepele de la buget sa iasă în stradă sa ne spună că li s-au tăiat sporul de calculator/ ecran Qled/ Oled, de praf,de antena și de venirea din concediu! Niste jefuitori smecheri cot la cot cu cei din vârful statului și prostii muncesc pe plantație!
Daca muscalii nu mișcă nimic, vor veni suveranistii și îi vor trage in teapa pe bugetarii care trag targa pe uscat! Nu se mai poate cu 200 de secretari de stat care halesc bugetul pe pâine!
„s-a ajuns la cel mai înalt nivel de angajare de persoane ocupate în administraţia publică” – însă în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională există un deficit de personal. Motivul? Păi să citim ziarele, să urmărim posturile tv despre ‘impresia’ politicienilor și civililor la adresa militarilor. NATO ne spune, printre rânduri, să ne pregătim de răzbel…
Prima pe care as dao afara ar fi mita rollbaston.Cata prostie in capul ei.
@ Domnii lideri sindicali ”Muse”, pe care sindicaliștii i-au făcut bogați și îi iubesc mai ceva ca în Coreea de Nord ?
Sa vina la CN APMC sa vadă cati pilosi sunt si câți incompetenți sunt în posturi cheie angajați pe funcții și puși acolo de către PSD, cel mai mare partid din țară. Si pe ce salarii. Sa vina sa vadă la ce ora ajung angajații la serviciu și ce fac zi de zi și cum se uita la 3.30 la ceas ca sa „rupă ușa „.
sindicatele au de foarte mult timp aceiasi tovarasi conducatori… care mesteca aceleasi cuvinte. mai sint multi care cred ca cei 2 lideri, care nu se lasa dusi, mai ceva ca isarescu, le reprezinta interesele? un alt tip de burghezie…
Pătură asta foarte groasa (că obrazul lor) de bugetari s-au bugetosi , a fost creata pentru 2 lucruri sigure 1 – o masa de manevra a politicului pro Sorosist și 2 – un mod curvesc de a cheltui banii din datoriile cu dobânzi cămătărești, luate de politicieni in numele României cu care să plătească importurile autodistructive ale țării. Da oare chiar atât de simplu este ?! Om mai vedea !
Întotdeauna sunt vinovați pensionarii și bugetarii. Ar mai fi și o altă soluție, una simplă , normală și evidentă: statul să taxeze multinaționalele și să crească redevențele…
@ Ce au mai zis bă ăștia, ”că investitorii care vor să obțină profit să le dea și lor salarii de milionari că sunt lideri sindicali” ?
@ Ăștia trebuie să negocieze cu Niculescu cu Corîci să le dea ”salarii de milonari” la liderii sindicali ?
Gargara pentru creduli. Sistemul se regrupeaza si are nevoie de mamut sa-l „voteze”. Dictatura in forta, piesele dominoului tin strans una de alta. Pica una, vin toate gramada.
@ Ce caută ăștia să-și ”exercite” influențele la guvern, la partidele politice, când majorările de salarii și deciziile economice sunt la patroni, la patronate ?
@ Ce se pare că nu au înțeles liderii sindicali este că sectorul public nu produce profit pe care să îl distribuie, deciziile economice fiind la patroni, după privatizări, folosirea sindicatelor pentru negocieri de voturi și de funcții fiind o activitate nerentabilă pentru patroni, investitori ?
Reforma va fi asa: dam afara cu tam-tam 500.000 de angajati care nu au sustinerea comasatilor vechi (psd+pnl=love) si angajam noaptea ca hotii, in liniste, 700.000 din tabara noii coalitii pro-mafie (psd+pnl+usr+udmr+minoritati>love).
Nu mai scapam de tutele sindicaliste
Bai guvernanți !! Sa nu îndrăzniți sa vă luați de bugetari de la care aveți 1.400.000 voturi asigurate.Puneți biruri pe e sectorul privat că ăștia au de unde.Să plătească …să platească…să platească.
@ Deci, tovarășii sindicaliști probabil că nu au înțeles că nu mai este orânduirea socialistă a lui Ceaușescu și nici aceea a lui Ion Iliescu, ca să le negocieze guvernul interesele , cu capitalul privat ?
@ Deci, guvernul poate face medieri între sindicate și capitalul privat și poate solicita, dispune, pentru necesitățile de funcționare a guvernării ?