Schauble: Dacă cineva mă va forţa să acţionez împotriva voinţei, voi demisiona

Ministrul Finanţelor al Germaniei, Wolfgang Schauble, cunoscut pentru poziţiile intransigente în negocierile cu Grecia, a admis, într-un interviu acordat pentru Der Spiegel, că are „divergenţe de opinie” cu Angela Merkel „de câteva săptămâni”, în contextul negocierilor cu Guvernul premierului grec de extremă-stânga Alexis Tsipras, potrivit Bursa.

Schauble a declarat că dacă cineva „ar încerca să exercite constrângere” asupra opiniilor sale, poate merge la preşedintele german Joachim Gauck pentru a-i cere eliberarea din funcţia de ministru.

„Existenţa divergenţelor de opinie este parte a sistemului democratic”, a declarat Schauble.

„Depunem împreună eforturi pentru găsirea unor soluţii. Fiecare are rolul lui. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de Finanţe. Politicienii au responsabilităţile funcţiilor proprii. Nimeni nu îi poate constrânge”, a mai explicat Schauble.

Întrebat de reporterul Der Spiegel dacă se gândeşte să demisioneze, ministrul german al Finanţelor a adăugat: „Nu, de ce credeţi asta? Doamna Merkel şi cu mine avem o constantă: ştim că putem conta unul pe celălalt”.

Ministrul german al Finanţelor susţine o ieşire temporară a Greciei din Zona Euro, însă state precum Franţa şi Italia nu sunt deloc de acord cu această măsură. Nici cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu implementarea unui Grexit temporar.

Wolfgang Schäuble, considerat foarte serios în gestionarea bugetului Germaniei, se bucură de o mare popularitate, având o rată de încredere de 72%.
Camera inferioară a Parlamentului Germaniei a aprobat, vineri, noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei. Bundestagul, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat planul destinat Greciei cu 439 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 40 de abţineri. Cancelarul german, Angela Merkel, ceruse Parlamentului să se pronunţe în favoarea negocierilor pentru ajungerea la un nou program de asistenţă financiară destinat Greciei. Bundestagul a convocat o şedinţă extraordinară pe această temă, în pofida vacanţei parlamentare. Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani că Grecia este dispusă să colaboreze cu creditorii europeni şi că a demonstrat angajamentul de a continua reformele. „Întrebarea este – pe baza a ce v-am spus – dacă pot cere Bundestagului să ofere Guvernului un mandat de negocieri pentru programul de asistenţă financiară destinat Greciei. Răspunsul meu este afirmativ”, afirmase Merkel.

Parlamentul de la Atena a aprobat în cursul nopţii de miercuri spre joi, după dezbateri tensionate, principalele condiţii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului. În favoarea condiţiilor convenite cu Eurogrup au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronunţat împotrivă. Şase deputaţi s-au abţinut de la vot, iar unul a absentat.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. „Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară şi de prăbuşire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reuşit să obţinem restructurarea datoriilor”, a afirmat premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.