Schemă de ajutoare de 149 de mil € pentru România

Comisia Europeană a aprobat, luni, o schemă de ajutoare de stat pentru România în valoare de 149 de milioane de euro pusă la dispoziție prin intermediul „MRR” pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile.

Scopul măsurii este să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru hidrogen și cu Pactul verde al UE.

Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele planului REPowerEU de a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia și de a accelera tranziția verde.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Această schemă în valoare de 149 de milioane EUR permite României să își consolideze capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibile denaturări ale concurenței. Măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen și a ambițiilor Pactului verde european. Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul din industriile greu de decarbonizat și din transporturi și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu planul REPowerEU.”

Schema notificată de România, care se va desfășura până la 31 decembrie 2023, va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, în urma evaluării pozitive de către Comisie a
Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema va sprijini construcția de noi instalații pentru producția de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacități de producție a hidrogenului din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care să producă cel puțin 10 000 de tone de hidrogen pe an.

Schema este deschisă întreprinderilor de toate dimensiunile care își desfășoară activitatea în domeniul producției de hidrogen sau de energie electrică, unităților administrativ-teritoriale sau institutelor naționale de cercetare și dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociațiilor sau parteneriatelor formate de actorii respectivi. În cadrul schemei, sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat fiecărui proiect nu va depăși 50 de milioane de euro.

Proiectele vor fi selectate printr-o procedură de ofertare transparentă și nediscriminatorie, în cadrul căreia beneficiarii vor concura pentru cea mai mică valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliză instalată. Prima cerere de proiecte a fost lansată în luna iunie 2022.

Reacția prim- ministrului

Premierul Nicolae Ciucă spune că, prin aprobarea schemei de ajutoare de stat în valoare de 149 de milioane de euro pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile, România este mai aproape de materializarea obiectivelor propuse prin PNRR în materie de energie verde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Cele 12 locomotive cu hidrogen care urmează a fi achiziționate trebuie alimentate, nu-i așa ?! Off-topic : vorba lui Piperea, stingeți becurile de cățiva wați dar cumpărați automobile electice care necesită kilowați.

  2. Eu nu știu de ce 149 de milioane că puteați să spuneți ca Werner care după 4 zile a luat 90 de miliarde de Euro …. puneți domne titluri frumoase 5000 de miliarde de EURO că nu vă doare tastatura să tastați ….. să vorbim pe la colțuri că suntem țară bogată ne dă UE milioane de miliarde …ce mai contează avem banii baaaa

  3. 149 milioane de euro? pentru proiecte de energie? exagerand putin… nici studiile de fezabilitate nu le platesc din banii aia. Acum vreo 2 luni ziceau ca doar sa refaca (in realitate sa scoata de la arhiva proiectele de tehnologizare de la reactoarele de la Cernavoda) dosarul de investitie ii costa vreo 110 milioane.

  4. Ba (editat) știe izmană în jur ce-i ăla hidrogen?..
    Ăsta nu pricepe ce-i aia energie verde,darămite hidrogen!!..exact ca t(editat) de severin cu toxicitatea apei potabile, 66% are hidrogen!!..e grav fraților….

  5. Deci noi donam Moldovei 100 milioane de euro trimestrial si asteptam de la neica nimeni niste euroi pentru cativa smecheri!
    De ce johanis, dai de la tine din leafa?
    Uitam de energia electrica si gaze mocca date tot yrimestrial.

  6. Cei 149 milioane de euro, sunt deja programati sa plece, sa scandalizeze cetatenii impotriva clasei politice din tara si sa se intoarca la expeditorul care a aprobat fondurile! Nu uitati, suveranitatea financiara e predata total u.e. prin pnrr, fiecare banut e doar in trecere prin Romania.

  7. Iar se ingrasa firmele securiste. Sa vedem cine va distribui banii si cui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.