Schulz: Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui război în Europa

Criza declanşată de alipirea Crimeii la Rusia face să reapară ameninţarea şi frica unui război în Europa, a apreciat joi preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.

„Ceva s-a schimbat” odată cu această criză, a declarat Schulz în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la începutul summitului european, dominat de criza ucraineană.

„Unii credeau că războiul şi riscul războiului nu mai sunt teme de discuţie”, dar „suntem pe cale să vorbim despre riscul unui conflict armat”, a spus el.

Într-un moment în care Europa comemorează centenarul Primului Război Mondial, războiul devine „din nou o ameninţare reală într-o ţară vecină a Uniunii Europene”, a avertizat preşedintele PE în faţa liderilor celor 28 de state membre, potrivit textului discursului său.

„Criza din Ucraina reprezintă o mare ameninţare pentru sistemul nostru de securitate european introdus după Războiul Rece”, a adăugat el, îndemnând Uniunea Europeană (UE) „să dezvolte în cele din urmă o strategie coerentă” faţă de Rusia.

Totodată, el a făcut apel la şefii de stat şi de guvern să răspundă „fricii populaţiei europene (…), o frică reală, provocată de escaladarea declaraţiilor din ultimele săptămâni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.