Scutul antirachetă din Europa, ameninţat de reducerile bugetare din SUA

Un impas în negocierile deosebit de importante privind bugetul, ce au loc în Congresul american, ar putea ameninţa planurile de desfăşurare a unui scut antirachetă în Europa, scrie Associated Press.

Deşi nu se ştie ce cheltuieli militare vor fi reduse, un program costisitor destinat în primul rând apărării Europei este puţin probabil să fie cruţat, apreciază Associated Press.

Statele Unite consideră sistemul de apărare antirachetă, care vizează contracararea unei ameninţări din partea Iranului, drept o parte din contribuţia sa la Alianţa militară a NATO. În condiţiile în care Statele Unite se plâng adesea că au o contribuţie disproporţionat de mare la NATO, apărarea antirachetă ar putea fi în mod special vulnerabilă la reducerile bugetare.

În afară de apărarea antirachetă, necesitatea reducerilor bugetare ar putea determina SUA să salveze bani prin retragerea unor nave de război din Europa, ceea ce probabil nu va conduce la reducerea numărului de militari de pe acest continent. Statele Unite şi-au redus deja prezenţa în Europa de la peste 200.000 de trupe în 1989 la puţin peste 40.000 în prezent. Există planuri pentru continuarea retragerii până în 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.