Se dau bani de la stat pentru înlocuirea sobelor vechi. Cine are prioritate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat miercuri un program de finanţare de înlocuire a sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi. Bugetul propus pentru programul-pilot ”Rabla pentru sobe” se ridică la valoarea de 500 de milioane de lei.

„Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%. Aşteptăm cu mare interes contribuţia comercianţilor, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din ţară şi a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat. Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui. Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a declarat Fechet.

Ministrul de resort a adăugat că estimarea este de a finanţa prin noul program un număr de 50.000 de sobe.

„Noi sperăm să reuşim ca, în fiecare din cele aproximativ o mie de primării pe care le-am identificat ca fiind eligibile, să avem astfel de solicitanţi. Ne propunem, dacă am considera că finanţăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanţăm 50.000 de sobe, fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete. Există o legislaţie specifică care defineşte toate aceste tipuri de încălzire, însă pretenţia principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directive eco-design. Asta presupune că randamentul este de minimum 80% şi asta presupune că emisiile de particule sunt sub 40 de grame pentru fiecare metru cub de combustibil solid, emisiile de compuşi organici volatili sunt sub 120 de grame pe aceeaşi unitate de măsură, monoxid de carbon sub 1.500 mg şi emisii de oxizi de azot sub 300 mg pe metru cub. Amintesc că o problemă principală a României este legată de depăşirile la oxizi de azot şi la particule. Oricine va fi interesat de acest program va obţine o singură dată finanţare, de maximum 10.000 lei”, a menţionat demnitarul.

Conform datelor tehnice prezentate de către ministrul Mediului, sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul, „dar trebuie să fie de minimum opt kilowaţi şi de maximum 35 de kilowaţi”.

„Asta înseamnă că putem încălzi o locuinţă de cel puţin 60 mp, până la 140, chiar 200 mp˛ în funcţie de cât de bine este izolată casa respectivă. Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat „Rabla local”. Vom implica şi primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu. Cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei. Ne dorim ca oamenii să nu fie puşi pe drumuri inutil. Ne dorim ca acest program să fie unul care se va desfăşura într-un spaţiu digital, se va desfăşura online, vom avea o platformă informatică dedicată. Condiţiile pe care cetăţenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program sunt foarte simple, în opinia mea, respectiv să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea, să fie proprietarul respectivei locuinţe şi să nu aibă datorii la stat”, a completat Mircea Fechet.

Oficialul a subliniat, totodată, că, dintre cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc.

„De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece. Şi problema nu e reprezentată de tipul de încălzire în sine, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă. Lemnul de foc este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente, aflate în vecinătatea pădurilor. Însă lucrul la care vreau să mă refer în primul rând este legat de randamentul extrem de scăzut al acestora. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% şi 40%. Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv, există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion diesel de generaţie foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane metri pătraţi de lemn ajung anual pe foc. Asta înseamnă, aşa cum am spus şi mai devreme, o presiune inclusiv pe fondul forestier”, a explicat Fechet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

  1. Vă dați seama că iar vor binele…binele lor desigur, nu al nostru; dacă nu execută vin șatrapii și-i mazilesc; altfel, trai pe vătrai.
    Se estimează că putrezirea lemnelor și frunzelor din pădurile lumii fac într-un an mai mult codoi decît se face din arderea tuturor hidrocarburilor (cînd ne zic „combustibil fosil” ne spală pe creier, ne mint) în lume tot într-un an! Pt cei ce nu s-au prins, arzi nu arzi lemne se face codoi la fel de mult de mult!
    Aceiași suprafață cu fâneață, face mai mult O2 decît face o pădure pe aceiași suprafață. Nu zic că nu trebuie păduri, vreau numai să vă scap de scutece.

  2. Ministrul spune că dacă soba are randamentul de 30%, restil.de 70% se transformă în fum şi poluare. 😂😂😂 Pe bune? Randamentul unei sobe este într-adevăr destul de prost, dar aşa se calculează? Acest ministru a făcut vreo şcoală, măcar ajutătoare?
    Afară, impostori nemernici!!!

  3. In sectoarele 2 si 3 exista sute de case locuite de rromi care se incalzesc cu resturi de lemne si mobilier, alte deseuri si polueaza mult aerul. Numai in cartierul Tei sunt zeci de case. Face ceva primaria sect 2 caci multi sunt fara carte!!! De asemenea programe pe hartie ne am saturat.

  4. sobele vechi sunt foarte eficiente si rezistente in timp. NU BUNETI BOTNITZA LA PROSTEALA! TOT CE SE FACE ACUM ESTE PENTRU A NETEZI DRUMUL PARAZITILOR LA ABONAMENTE IN BUZUNARELE VOASTRE! MANIPULARE, MINCIUNA SI IPOCRIZIE!

  5. In buzunarul dedicat, al cui va ajunge recomandarea strict „doar de la firma…poți cumpăra”?

  6. minciunile globaliste si #poluarea creierilor celor care casca gura in loc sa-si foloseasca GANDIREA. omul se naste ignorant. propaganda si „educatia” il prostesc. pam-pam.

  7. …deci, ce avem noi aici?…cu materialul clientului sa lucram, zic: ne spune onor ministrul ca avem peste 3,5 meleoane de gospodarii care folosesc sobe…daca punem doua sobe per gospodarie rezulta un total de peste 7 meleoane…ei vor sa salveze planeta cu 50000 de bucati…daca impartim 7 meleoane la 50000 concluzionam ca onor ministrul salveaza planeta in 140 de ani…bun program!…partea tehnica: exista sisteme de sobe cu acest randament dar la noi in tara nu stiu sa existe mai mult de cinci sau sase meseriasi in stare sa le faca…asta este un aspect…al doilea: chiar si o soba clasica, din materiale mai bune-o componenta esentiala daca te astepti la randament- te costa mai mult de 10000 lei…iar maxim este faptul ca au identificat ei comunele care sa participe la proiect!…cumva primarii sa gestioneze situatia?…unde mai pui ca parca se renunta la incalzirea pe lemne, v-ati razgandit?…

  8. Abureli. O teracota bine facuta are acelasi randament ca o soba moderna. arderea e completa, fumul iese aproape rece.

  9. Alt tun de la bugetul de stat pentru clientela politică.Îi doare pe ei fix in bască de sobele românilor !

  10. Programele rabla, autovehicule, electrocasnice, etc. nu sun altceva decat subventii mascate cu para indarat.

  11. „poluează mai mult decât o face un camion diesel”

    -fals,
    Diesel polueaza prin NOx.e
    prin oxizii de azot,nu e ardere ci combustie;
    pt. rolul oxizilor de azot in circulatie,in aparatul circulator controleaza tensiunea/diametru vaselor de sange
    s-a luat 1 nobel in Medicina,
    ca rezultat secundar a fost Viagra:
    exact acolo se duc NOx.ele
    SI FAC RAVAGII!!!!!!!!!
    (la femei,fiinte mai firave,
    oxizii de azot se duc direct in creier,la vasele din creier;
    apropos,uite ceva interessant:
    https://www.thegatewaypundit.com/2024/01/racial-preferences-treating-kidney-disease/
    )

  12. alta afacere de partid si de stat…pe bani de buget..implicit pe datorie…
    ia apucat-va si fabricati singuri aceste sobe…
    copiati la inceput daca e nevoie…ca nu e greu…
    da…au randament foarte bun…dar modificarile de constructie costa
    nu se pot folosi inserturi sau retrofit…ca nu prea e standardizat nimic la romanica
    de exemplu dimensiunea shemineelor…

  13. De unde graba aceasta de a DISTRUGE trecutul glorios ? Probabil daca te cheama Sebastian Burduja, invingatorul din Piata Infragerii. Cum sa pui sa aiba grija de oameni unul a carui fetita a murit inecata in piscina casei, va riscati ?

  14. Nu-i Vorba de Soba ci este Vorba de ce Lemn Bagi in Soba ! Lemnul Bun este Lemn de Fag ! Tzine multe ore Cald !

  15. Eu mi-am pus la țară centrală, fiindcă e mai comod: apeşi pe buton, țac-pac, pui termostatul şi se face cald. Dar am lăsat şi sobele de teracotă, deşi nu le-am mai folosit, de dragul păstrării tradiției, dar şi ca să mă pot încălzi dacă apare vreo pană de curent nasoală.

  16. Ăsta nu-și dă seama ce volum de muncă implică așa ceva, și cîte variabile vor decide dacă se schimbă ceva în ansamblu, ori ba!
    Programul va rămîne o vorbă’-n-vînt, eventual vor găsi mafioții mitici din preajma lui cum să deturneze fonduri imense, fără a face efectiv ceva! Auzi la el: oxizi de azot din arderea lemnului! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.