Plătiți să stea degeaba

Salariații companiilor de stat din industria de apărare se vor bucura de protecția legii în perioadele când nu vor avea comenzi, se arată proiectul Hotărârii Guvernului privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2023 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare, care desfășoară activități conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Practic, dacă nu vor avea  de lucru, nu vor risca să  fie dați afară.

Prin proiectul de act normativ se asigură protecţia personalului şi implicit a operatorilor economici, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici cu capital majoritar și/sau integral de stat din industria naţională de apărare.

Operatorii economici beneficiari ai sumelor alocate de la bugetul de stat sunt Compania Națională ROMARM SA- exclusiv pentru filialele sale  pentru un număr mediu maxim de 1.085 salariaţi, Societatea ROMAERO SA pentru un număr mediu maxim de 200 salariaţi, Societatea AVIOANE CRAIOVA S.A. pentru un număr mediu maxim de 60 salariaţi, Societatea IOR S.A.  pentru un număr mediu maxim de 75 salariaţi, Societatea ȘANTIERUL NAVAL MANGALIA S.A. pentru un număr mediu maxim de 8 salariaţi și Societatea UZINA MECANICĂ ORĂȘTIE S.A. pentru un număr mediu maxim de 8 salariaţi.

Proiectul de act normativ oferă operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate, realizării programelor strategice de înzestrare ale armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi satisfacerii necesarului de produse şi servicii la mobilizare sau război.

La stabilirea numărului mediu maxim de personal de 1.436 salariaţi s-a avut în vedere câștigul salarial mediu brut prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, respectiv 7.567 lei. Pe data de 27.12.2023 la cererea debitorului Romaero S.A. s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în baza Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, fiind înregistrat dosarul nr. 39261/3/2023 pe rolul Tribunalului București cu termen de judecată pe data de 26.01.2024 când instanța de judecată se va pronunța asupra cererii.

Pentru anul 2024, fondurile prevăzute pentru finanţarea numărului mediu maxim de personal de 1.436 salariaţi, sunt în cuantum de 100.000 mii lei şi sunt prevăzute în bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, la capitolul 82.01 „Industria extractivă, prelucrătoare şi construcţii”, titlul 55 „Alte transferuri”, alineatul 55.01.01 „Restructurarea industriei de apărare”. Această sumă este necesară pentru plata drepturilor salariale și a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Ce mai contează,!… când peste 1 milion de bugetari stau degeaba!…

  2. Ca pe vremea comunismului cand unii mergeau la munca sa aiba de unde sa se intoarca.

  3. „sub îndemnul pacifist„VIN RUȘII” DAȚI-LE DE LUCRU -DAȚI-LE MULT DE LUCRU-! DA ÎNAINTEA DE REPORNIRE-VERIFICAȚI CE-O MAI RĂMAS DIN FABRICILE DEDICATE!

  4. Asta nu e stire. Dati-o pe aia importanta ptr toata galaxia: un salam a batut o curba la Intercontinental.

  5. Voi stiti ce inseamna un specialist, ca toti care sunt buni de gura pot fi ziaristi de renume mondial pt ca la fiecare propozitie spun „extrem” de importan, „extrem” cald/rece. Ma ingrozesc la gandul ca am vrea/am putea sa construim un obiectiv de productie industriala. Romania si-a piesdut traditia de a pregati specialisti/ingineri,maestri/muncitori calificati pt ca nu au unde face practica industriala. Iar voi ati vrea ca ultima resursa umana capabila sa se priceapa la ceva si care are DISCIPLINA, da „ma”ziaristilor, fara disciplina, constiinta a pericolului nu poti porni o instalatie si sa te duci sa fluieri, apoi sa sara in aer cu tine ziarist de duzina si sa mai ucida zeci/mii. Daca facla de la cosul la care se aredea H2S nu ar fi fost reaprinsa rapid, atunci multi ar fi murit. Hidrogenul sulfurat este gaz de lupta/mortal, mai greu decat aerul. Precis intr-o fabrica de armament sunt specialisti in lucruri periculoase. A fost un incendiu cu opt VIP-uri si Romania tot in soc este, dar daca s-ar intampla un dezastru la o rafinarie ce-ati face? V-ati zvarcoli in articole? Aveti o minte neteda ca marea majoritate a romanilor invatati sa butoneze un telefon/aplicatie si sa care o sacosa la masina altceva nu mai stiti si nu intelegeti. Decat poate dispretul fata de minerii din Valea Jiului care coboara in adanc unde caldura este mare decat prognoza neterminatelor TV pt care totul este EXTREM.

  6. …in industria de aparare tre sa ai meseriasi, nu carpaci…eu as pune problema altfel: intr-o perioada in care toate tarile se inarmeaza in draci, unele care nu au industrie de aparare cum am avut noi, de ce nu ar avea comenzi?…a ajuns coreea de nord sa faca rachete balistice si noi nu suntem in stare sa facem niste amarate de drone, de exemplu?…la cati bani s-au dat pe vechiturile amerlocilor puteam sa revigoram aceasta industrie…candva eram intre primii zece exportatori de armament!…

  7. Toata lumea se pregateste de razboi si toate tarile vor cat mai mult armament si tehnica de lupta. Fabricile de profil din Romania ar trebui sa duduie in acest moment.

  8. Romania duce lipsa de proiectanti si de industrie constructoare de masini.
    Cei ce conduc tara sunt doar interlopi si altii tradatori pupatori de curruri la straini. Nu are cum merge treaba. Bagati iar armata obligatorie. La inceput doar 6 luni pe an. Conteaza cunoasterea armamentului. Macar sa te feresti .

  9. Pentru Aitista : De unde ști ?. Din auzite, sau ai suficienți ani ca să fi trăit în aceea perioadă ?. Dacă știi din auzite iți spun eu cum stă treaba. Pe atunci se muncea și sâmbăta, de multe ori și duminica. Săptămâna redusă, de 5 zile lucrătoare, abia a început să fie aplicată. În foarte multe situații se lucra și 12 ore , așa numitul schimb prelungit. Dacă crezi că milioanele de apartamente sau făcut cu cei care mergeau la „lucru” ca să aibă de unde să se întoarcă, atunci avem de a face cu un miracol tehnologic. La fel marile uzine, combinate, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Casa Poporului, Metroul București, o vreme hulite, acum le etalăm cu multă mândrie capitalistă, dublări și electrificări de căi ferate, care acum fiind în paragină, provoacă deraieri spectaculoase, ca cea de ieri, și lista poate umple pagini. Oare toate acestea au fost făcute prin prezentarea la lucru pentru a avea de unde să vi acasă ?. Păcat că ne-am bătut joc de munca desfășurată trei decenii, prin distrugerea multor rezultate a acestei munci, în mai puțin de 3 decenii.

  10. Or sa fie comenzi in industria de armament nu va sta nimeni degeaba. Psihopatii vor ca Ucraina sa fie in razboi etern cu Rusia asa ca noi sclavii o sa muncim. Obsesia de a slabi Rusia si de a nu recunoaste ca au pierdut razboiul.

  11. Inca o lege cu dedicatie care asigura loc de munca si salariu pentru scuipatii di politica in urma alegerilor, pe o perioada indelungata. Nu că in politica romaneasca nu e practica de stat, acum e prin lege, pot sa aiba si 10-15 locuri de munca, merg doar sa isi incaseza leafa de la fiecare loc de munca ocupat.

  12. …pt corporatista…specialistii tineri care fac pauza isi pierd exercitiul…desi am spus numai bazaconii!…nu exista specialisti tineri si, chiar de ar exista unul de samanta, nu are ce sa piarda!…nu poti pierde ceva ce n-ai avut niciodata!…si pt parere proasta, cei carora li se adreseaza aceasta lege nu fac politica, nu sunt pilosi, sunt doar oameni care stapanesc bine meseriile…si de care chiar este nevoie…s-a umplut lumea de zidari si mecanici auto parati, cade zugraveala dupa 2 zile sau risti sa-ti puna placutele de frana invers…in industria de aparere nu functioneaza lucrurile asa, sunt riscuri mari in privinta accidentelor de munca samd…

  13. Industria de aparare trebuie sa se intrepatrunda cu industria civila de stat. Adica ai fabrica de motoare care se folosesc si la transportiare si la excavatoare. Ai fabrica de electronica si faci si produse civile electice si electronice. Ereau la IMGB 4 CUPTOARE DE TOPIT OTEL ALIAT.
    Anu trecut pe timpu lu Ciuca au fost demolate. Sub ochii lui Ciuca. Acum cumparam fiare vechi de la englezi si americani.

  14. @GHIA
    Stiu de la Zizek (filozof sloven contemporan care se declara comunist) si de la Trotki (tata la armata rosie).

  15. Nu conteaza daca este maturator, ITst sau specialist. Exista o gramezi de special angajati la stat car3 aj salarii de mii de euro pe luna si institutii sub care functioneaza sefia lor este sub asteptari, sau sau nu-i interseza ce se intampla, ei au in spate pe cineva de la partid.
    Drumari sau maturatori pot soma daca nu prea e nimic de reparat, stricat ca-s drumurile facute sa tina 100 de ani cum au fost poduri ramase din timpul imperiul austro-ungar. Firma care le-a construit inca exista si-au venit sa aprecieze ca inca existau. Nu s-au prabusit din senin ca podurile firmelor baronilor PSD fugiti de frica DNA pe afara, dupa ce au constructiile s-au prabusit la prima ploaie, sau erau „intarite” cu placi polistiren expandat de firme de partid si de stat.
    Maturatorii trebuie plaititi indiferent daca lumea estr civilizata si nu face gunoi sau raman in urma camioane de gunoi electoral ca dupa unele mitinguri electorale.

    De pe ziare
    „În prezent, România se confruntă cu un declin al numărului de studenți care aleg să să devină ingineri. Situația este total opusă comparativ cu perioada comunistă, atunci când mulți tineri alegeau studiile în domeniul ingineriei.
    După Revoluție, schimbările economice și sociale au afectat cererea de ingineri din societate. Mare parte din industria țării a fost închisă sau vândută unor firme din afara țării, iar nevoia de ingineri calificați a scăzut semnificativ.”

    Cati ai maine risti sa nu-i mai ai nici pe aia. Exista o criza de forta de forta de munca, muncitori calificati. Ce sa faca sa cheme indieni, pakistezi sau rusi sa lucreze in industria de aparare? Nu ca nu s-ar gasi, dar totusi.

  16. Statul roman baga miliarde de dolari in industriile de aparare ale altor tari, in industria romaneasca prea putin. Ba se pune problema de ca stau si sunt platiti sa faca asta. Sindicatele din aparare zicea parca cevA de offset. Sau de lipsa lui. Care e treaba partii romane sa-l ceara, sa-l negocieze … cum a facut Polonia si altii care stiu sa-si apere interesele. In caz ca nu se poate sau dus pe la producatori unde se poate da, cum ar fi de prin Coreea de Sud.

  17. Draga pam-pam , ai gasit ceva de care sa te iei. Hai ca te las pe tine sa repari nu sa faci un afet de tun , ca despre tava …..cum sa-ti pastrezi putinii , da ai auzit bine specialisti in domeniul apararii . Nu-ti mai spun sa incarci un obuz ,un cartus sau o bomba pentru branduri sau tunuri fara recul. Dar tu nu sii despre astea . Tu esti Matei pam-pam…da ceva armurarie stii ? sa faci colo niste ghinturi . Nu la teava de tun , macar la cea de pusca . Si sa-i faci o honuire ca sa nu se blocheze glontul , nu proiectilul pe tava .cauta pe aia de-si zic magistrati , pe aia din AGA , pela Asf ,etc plus surplusul de parlamentari si vezi cit consuma din buget astia . Plus ONG-urile. Plus pensiile speciale ,plus, plus, etc…..Mai Pamica tu esti pus doar sa imbirligi pe aici. nu-i singurul articol care te da de gol . daca cineva rasfoieste arhiva ” Cotidianul” vede cu cine are de a face si cine esti.Am lucrat 37 de ani in domeniu si stiu despre ce vorbesc. Panimaiesi tavarisci Pam-Pam ?

  18. Stati linistiti ca legea asta a fost data doar asa ca sa vedem noi cita grije au derbedeii astia de noi .Pai acesti muncitori care lucreaza in industria de armament ,mai ales acum in timpurile actuale cind razboiul se maninca pe paine ,astia nu vor ramane niciodata someri,cum la fel nu am vazut someri nici in rindul groparilor de la Cimitire.Astia tot timpul au de lucru .

  19. Sa fie bine ca sa nu fie rau, parca asa era sau pentru unii muma si pentru altii ciuma ! Fraierii care se bucurau de impozitele altora sa stie ca si de la ei se duc banii la paraziti din astia de la Stat !

  20. @ ironic – as vrea sa te vad intr-un atelier unde se face delaborare. Sau sa te plimbi cu o galeata cu fosfor alb in mina . Sa vezi ce ” paraziti” sunt astia .Sa stai cu ” morcovu-n cur” in fiecare zi de munca .Ori macar in poligon ca sa testezi ce ai produs inainte de livrare.Schimba-ti nickul . In Oblio.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.