Se rupe Frăţia Trandafirului?

Programat pentru luna martie, Congresul PSD se anunţă unul cu scântei, miza acestuia fiind detronarea lui Mircea Geoană din fruntea partidului şi alegerea unei noi conduceri. Deocamdată, şi-au exprimat intenţia de a candida Adrian Năstase, Cristian Diaconescu şi Miron Mitrea, dar la bursa zvonurilor mai sunt vehiculate numele lui Liviu Dragnea şi Dan Nica. Azi a avut loc întâlnirea ideologică a PSD. Costi Rogozanu comentează în oglindă cu Dan Duca.

Dincolo de zona tabloid a politicii românești (schimburi de bileţele, întâlniri de taină la restaurant, combinații nesfârșite de tip "care cu care" et), ce e important de aflat în urma întâlnirii PSD de azi de la hotel Majestic ar fi dacă “e PSD în stare să susţină o discuţie ideologică la vîrf?”. Despre asta scrie Costi Rogozanu pe voxpublica.

Răspuns lui e da, “PSD e în stare, cu condiţia să vorbească doar Iliescu, Năstase şi alţi cîţiva membri mai puţin marcanţi. Iliescu a avut o intervenţie sigură şi interesantă, se vede că mănîncă ideologie pe pîine, că ştie ce spune. Dacă ar fi avut un public mai interesat şi mai activ (cam cum se întîmplă la întîlnirile de gen de la dreapta) ar fi provocat şi valuri. Dar cum să reverberezi ideologic cu mase flămînde de pesedişti bătînd la uşi”.

Dintre ideile cele mai interesante ale lui Ion Iliescu, Rogozanu amintește: “stalinismul (şi ăla din România) a fost ’capitalism de stat’, nu poate fi considerat ’stînga’”; „în 1989 n-a fost o revoluţie de dreapta – cei mai mulţi revoluţionari au fost mebri PCR, de bază a fost muncitorimea”; „legea Macovei cu restituirea în întregime a fost o mare bătălie pierdută de PSD”; „cota unică este ne-europeană”; „NU facţiunilor în partid – nu trebuie constituite grupuri care să se bată la congres”.

Din spusele, în marea lor majoritate "ipocrite", ale lui Adrian Năstase, “unul dintre cei mai liberali dintre pesedişti”, Rogozanu a selctat: „am pus mai mult accentul pe proprietate decît pe muncă”; „România nu poate să devină un mall al capitalismului occidental” (sic!); „creditele date de bănci vizează doar industrii occidentale delocalizate”; „impozit progresiv, jos taxa unică”.

De la Cristian Diaconescu, „politicos şi atent în exprimare, dar fără forţă”, Rogozanu a notat: „e nevoie de un anume ’spirit mesianic’, după model Obama, pentru resuscitarea stîngii, pierzătoare în toată Europa” și “trebuie regîndit contactul cu sindicatele – au pierdut legătura cu membrii de rînd ai sindicatelor şi liderii lor, şi liderii PSD”.

Miron Mitrea, neexcelând ca ideolog, “a reluat în stil sindicalist nişte teme care trebuie repetate obsesiv de PSD de acum încolo”, crede Costi Rogozanu subliniind din discursul proaspătului candidat la președinția PSD două idei bune și o gafă: “sistemul electoral la care s-a ajuns pînă la urmă este cel mai prost dintre toate posibilele; de aceea propune senatori uninominal şi deputaţi aleşi proporţional”; „o problema e relaţia prea strînsă PSD-biserică, adăugând ’şi eu sînt credincios, dar e o problemă’” și, nu în ultimul rând, Mitrea „a repetat obsesiv ’reforma statului’, formula lui Băsescu, dînd fiori reci pe unii umeri PSD”.

Costi Rogozanu a mai reţinut „excelentele precizări ale Elenei Dumitru, fost ministru al Muncii, care de fapt a rezumat cu un soi de mea culpa problema: Ne-am lăsat seduşi de politicile neoliberale”.

Textul integral al postării despre întâlnirea ideologică a PSD și concluziile lui Rogozanu pot fi citite pe voxpublica.

“Diaconescu mi s-a părut cel mai aplicat”, scrie jurnalistul Dan Duca pe portalul voxpublica.ro, în completarea și pe alocuri în antiteză față de observațiile lui Rogozanu. „Comparat adesea şi ca biografie politică şi ca CV cu Geoană, Diaconescu are verb şi nerv atunci când doreşte. Înţelegi ce spune, o face răspicat şi inteligent şi nu e captiv retoricii de tip american în care se complace şeful PSD, care poate vorbi cu aceeaşi seninătate şi în aceeaşi frază despre flacăra violetă şi despre starea deplorabilă în care se zbat pensionarii, şomerii sau ţăranii din Dăbuleni. Prezenţa lui Diaconescu astăzi alături de Năstase, Iliescu şi Severin e un semnal că a ales. Nu un semn că se revendică de la PSD-ul acestora, ci că e gata să joace în tabăra celor care se pregătesc să recâştige puterea în partid. Cu el în frunte, cel mai probabil”.

Despre Adrian Năstase, fostul nostru coleg scrie că acesta „continuă să joace în altă ligă. Şi intuieşte că e din nou vremea lui în partid. Nu ştiu dacă va candida neapărat pentru scaunul de preşedinte, e posibil să fi înţeles că nu mai poate fi star-ul PSD-ului, dar că scaunul din dreapta preşedintelui îi aparţine”.

Miron Mitrea, în schimb, “pare condamnat să nu ajungă să candideze. Pentru că nu are identitate în raport cu grupul Năstase. Are lipită pe spate o etichetă de „omul lui Băsescu” (…), iar Ion Iliescu e „de neînlocuit pentru PSD. A nu fi predat totuşi tesediştilor. Nu vor înţelege nimic din el”, avertizează Dan Duca.

 
Diaconescu, vineri: Nu candidez! Surse din PSD, sâmbătă: Diaconescu va candida la șefia PSD

Cristian Diaconescu a luat decizia de a candida la şefia PSD în urma unor discuţii cu mai multe organizaţii PSD din întreaga ţară, au anunțat sâmbătă surse din interiorul partidului, scrie Realitatea.NET.
 
Ion Iliescu, contestat în interiorul PSD
 
Iliescu a făcut referire la fostul vicepreşedinte al PSD, Vasile Dâncu, care l-a criticat în ultima perioadă. "Am auzit încă o asemenea apreciere din partea unui mare reformator al partidului, care cred că a avut o influenţă nocivă asupra acestui partid, grupul de la Cluj şi mai ales Dâncu, care spunea că trebuie ruptă legătura ombilicală a partidului cu Iliescu. Reformatorii aceştia, dacă aveau ceva în cap, puteau să o demonstreze chiar în aceşti cinci ani (…) I-a umilit Boc, şi pe teoreticianul Dâncu şi pe arogantul Rus, aşa că să nu vină cu lecţii cei care nu au fost în stare să facă nimic în acest partid, ci numai au cârcotit pe la margini. De cârcotaşi mărginaşi cred că nu are nevoie acest partid", a mai comentat Iliescu, informează NewsIn.
 
Vasile Dâncu are un sfat pentru viitorul preşedinte al PSD: „nu mai merge de mână cu Ion Iliescu, este o relicvă a istoriei, ar trebui să aibă loc în istoria partidului, nu la masa de decizii din acest moment”.

El critică şi felul în care Ion Iliescu şi-a desfăşurat mandatul de preşedinte al României: "Dacă n-ar fi condus România după o emoţionalitate bolşevică, retrogradă ar fi putut să înţeleagă ce se întâmplă".

„Funcţia lui a fost a unui preşedinte executiv. La majoritatea deciziilor, a fost inspiratorul, a împins spre decizii dar nu şi le-a asumat niciodată, din cauza lui PSD-ul nu mai are nicio direcţie”, spune Vasile Dâncu citat de Realitatea FM.

 
"Sunt câţiva ani buni de când nu am vorbit nici cu şi nici despre Ion Iliescu şi nu înţeleg de unde i-a venit iniţiativa de a ne cataloga într-un fel sau altul. Nu am tentaţia de a-i răspunde, pentru că îl consider inexistent din punct de vedere politic pentru ceea ce ar trebui să fie un partid social-democrat în România", a declarat Ioan Rus, pentru MEDIAFAX, citat de Realitatea.NET.
 
Ion Iliescu recunoaşte, însă, că nu ştie care sunt intenţiile care l-au mânat pe Geoană să organizeze întâlnirea de la Bran, şi nici de ce este nevoie de aşa ceva.
 
"Nu ştiu de ce este nevoie de asta, dar e aiurea. Altminteri, este firesc pentru un lider de partid să vrea să cunoască teritoriul şi organizaţiile judeţene în această perioadă de pregătire pentru Congres", a încheiat preşedintele de onoare al partidului, scrie Realitatea.NET
 
Adrian Năstase sare în apărarea simbolului iconic al PSD. "Nu e normal să-l iei pe Ion Iliescu preşedinte de onoare când îţi convine şi apoi să-l arunci la lada de gunoi a istoriei, fie direct, fie prin intermediul familiei", a declarat joi seară la Antena 3, fostul preşedinte al PSD, Adrian Năstase, făcând trimitere la Mircea Geoană. Cei doi s-ar putea întâlni în bătălia pentru şefia PSD la congresul apropiat, scrie Realitatea.net. Observaţi registrul inconfundabil: Chiar şi contestat, Ion Iliescu nu poate fi azvârlit aşa, oriunde, ci musai în “lada de gunoi a istoriei”, citat de Realitatea.NET.

Mircea Geoană este din nou victimă a Flăcării Violet

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat joi că decizia ca preşedintele comisiei interne a partidului care se ocupă cu propunerile pentru modificarea statutului partidului să fie secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, în locul vicepreşedintelui Victor Ponta, aparţine BPN şi nu lui personal.

Geoană a fost întrebat de ce l-a schimbat pe Ponta cu Dragnea în fruntea comisie de modificare a statutului PSD. "Nu am schimbat nimic, asta e decizia BPN. Şi domnul Ponta şi domnul Dragnea şi alţi colegi fac parte din acea comisie. Nu l-am schimbat pe Ponta cu Dragnea, ci secretarul general se ocupă de aceste probleme", a declarat Geoană citat de NewsIn.
 

"Mircea ar trebui să înveţe că este important nu doar viitorul personal, ci mai ales viitorul PSD", i-a transmis Năstase lui Geoană.

Pe de altă parte, liderul PSD s-a arătat deranjat de anumite momente din perioada mandatului lui Geoană, între care chiar momentul confruntării finale dintre acesta şi Traian Băsescu, când din rândul susţinătorilor PSD la dezbatere au lipsit persoane de frunte din partid.

 
"Mă întreb şi eu dacă nu ar fi fost mai bine ca în locul lui Ilie Năstase să participe Adrian Năstase la dezbaterea respectivă, să asiste. Eu în orice caz nu aş fi plecat la pauză, aş fi stat acolo, cum stau în partidul ăsta de 20 de ani. Eu nu cred că formulele cosmetice asigură lucrurile serioase, aşa cum Traian Băsescu i-a luat alături de el pe toţi oamenii din partid. Pentru că nu e normal să-l iei pe Ion Iliescu când îţi convine, să-i propui să fie preşedinte de onoare, şi după aceea să-l trimiţi la lada de gunoi a istoriei, tu personal, sau prin intermediul membrilor de familie", a mai comentat Năstase.
 
Într-o nouă scrisoare, Octav Cozmâncă reia acuzaţiile la adresa preşedintelui PSD, Mircea Geoană şi arată că PSD se îndreaptă către un dezastru total, riscând să aibă, în scurt timp, soarta PNŢCD.
"Mă mir că, după cinci ani, foşti colegi de bună credinţă se complac în această mocirlă politică a lui Geoană şi a grupului său de incompetenţi şi profitori", scrie Cozmîncă.
 
"Grupul Geoană a dus Partidul Social Democrat de la poziţia de lider în viaţa politică românească, de la crearea sa în 1992 până în 2005, la un partid de mâna a doua şi chiar cu iminenta tendinţă de locul trei, situaţie constatată şi comentată de analişti politici, de opinia publică şi chiar de mulţi membri ai PSD", mai scrie Cozmâncă.
 
"Vă rog, stimaţi foşti colegi- dacă credeţi cu adevărat în Partidul Social Democrat- să analizaţi cu maximă exigenţă şi responsabilitate destinele partidului, să adoptaţi măsurile absolut necesare pentru a salva social-democraţia din România dar nu prin proceduri paranormale sau aranjamente de culise", a adăugat Octav Cozmâncă.

El consideră că se vor încerca diverse manevre sau aranjamente, învinuiri reale sau inventate ale unora şi altora, dar că "asemenea politruci angajaţi în aceste lucruri murdare vor pierde jalnic în prezent dar mai ales în viitor, inclusiv aşa-zisul grup de la Cluj", citează Realitatea.Net


Mircea Geoană este "ocrotit" de scriitorul Mircea Cărtărescu. Dar Geoană, cel care “s-a folosit de patriarhul stângii şi l-a aruncat la coşul istoriei”, după zile/săptămâni/luni de episoade sado-maso de suicid, politic vorbind, şi care, atenţie, toate încep cu litera V (Vîntu, Viorel, Violet-Violetă…), Mircea Geoană, cum spuneam, cel mult-pătimit, capătă partea lui de registru compensator (în chiar economia textului) – capătă un editorial semnat de Mircea Cărtărescu în chiar aceeaşi ediţie a Evenimentului Zilei cu onoarea terfelită a lui Ion Iliescu. Mai echitabil de atât nu se putea. În timp ce patriarhul stângii era trimis la o bine-meritată pensie cu vorbe pioase, la fel şi Mircea, omul educat şi sensibil, copilul altfel din PSD, e îndemnat către viaţa la ţară şi o bine-meritată odihnă.

“Cu câteva saptămâni în urmă, în plină campanie electorală, Cristian Tudor Popescu îmi reamintea – şi-i mulţumesc pentru asta – că scrisesem cândva de bine despre Mircea Geoană şi mă acuza, în consecinţă, de inconsecvenţă”, aşa îşi începe Mircea Cărtărescu textul întru Geoană, care dacă cu ani în urmă se chema „Sprijiniţi-l pe Mircea Geoană" (reformatorul PSD), acum a devenit “Ocrotiţi-l pe Mircea Geoană" (dovedit de PSD, politică, viaţă în general).

”(…) Geoană nu mi s-a părut niciodată un ticălos sau un mizerabil autentic, asemenea colegilor lui de partid, ci un om care încearcă disperat să fie ticălos şi mizerabil doar ca să se menţină, cu orice preţ, la putere. Uluitoarele gafe cu care el şi-a presărat în ultima vreme cariera politică nu mi-l fac antipatic, poate chiar dimpotrivă. Dar dacă ar trebui să-l găzduiesc la mine acasă o săptămână, primul meu gând ar fi să acopăr prizele şi să pun pe raftul cel mai de sus toate sub stanţele toxice (…)”, scrie Mircea Cărtărescu. Editorialul poate fi citit integral aici.

 
Miron Mitrea candidează oficial la preşedinţia partidului
 
Senatorul PSD Miron Mitrea şi-a anunţat, vineri, oficial candidatura la preşedinţia partidului. Mitrea a precizat că şi-ar dori să-i aibă în echipă pe Adrian Severin, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu, chiar şi pe Sorin Oprescu, el menţionând despre primarul Capitalei că acesta a făcut o declaraţie publică în care vorbea despre revenirea în partid, scrie Mediafax.

"Voi candida la şefia PSD. Nu sunt interesat de nicio altă funcţie. Îi vreau în echipă pe Adrian Severin, Marian Sârbu şi Sorin Oprescu, care ar putea reveni în PSD", a declarat Mitrea, citat de Realitatea.NET.

 
Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat joi că este gata să facă parte dintr-o echipă de conducere, însă PSD are nevoie de un "proiect ideologic", criticând "siajul mercantilist" al social-democraţilor, conform căruia partidul se poate alia cu orice altă formaţiune.

"Am discutat cu mai mulţi colegi această idee de a forma o echipă. Mă onorează încrederea lor, a tuturor, şi sunt convins că, în condiţiile în care sunt considerat util, sunt gata să fac parte dintr-o echipă", a comentat Diaconescu, la Realitatea FM, informaţiile potrivit cărora atât Mircea Geoană, cât şi Adrian Năstase, i-ar fi propus o candidatură în tandem.

El a precizat că această candidatură depinde de modul în care PSD va reuşi să propună un "proiect ideologic", prin care să-şi clarifice situaţia pe scena politică, criticând de asemenea "siajul mercantilist" al partidului, informează NewsIn.

 
"Cristian Diaconescu, cu multă vreme în urmă, m-a întrebat dacă aş fi dispus, în cazul în care candidează, să-l sprijin. Şi eu am spus că da. Se pare că încă nu a luat această decizie, aşa că am să candidez eu. Sigur că o să candidez, nu este altă soluţie", şi-a anunţat Mitrea candidatura la funcţia de preşedinte al PSD, împotriva lui Mircea Geoană, scrie NewsIn.
 
Despre echipa pe care a reuşit să o strângă în jurul său, senatorul PSD a precizat că poate vorbi de oameni cu care lucrează în această perioadă pentru a pregăti materiale şi poziţii pentru congres. "Adrian Severin, Marian Sârbu, chiar şi Sorin Oprescu, am lucrat cu el în ultima vreme, şi alţi colegi", i-a enumerat Mitrea pe câţiva dintre apropiaţii lui. Întrebat dacă din această echipă fac parte şi Adrian Năstase sau Cristian Diaconescu, el a răspuns: "Şi domnul Diaconescu. Domnul Năstase este colegul meu şi am o relaţie foarte bună cu dânsul, dar nu facem parte astăzi din aceeaşi echipă", precizează  NewsIn.
 
Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că intrarea lui Miron Mitrea în competiţia pentru şefia PSD va da o duritate şi o claritate mai mare luptei electorale.

Comentând anunţul senatorului Miron Mitrea, Preda a spus: "Faptul că Mitrea a intrat în această competiţie va da o duritate şi o claritate a luptei electorale între candidaţi, mult mai mare".
 

Năstase îi înţeapă pe rând, trece de la Geoană şi “familia sa”, la Miron Mitrea. “Sunt convins că unele din lucrurile pe care Mitrea le-a spus sunt adevărate, le-am spus şi eu şi alţii, dar dincolo de asta, el are o problemă, este considerat ca fiind un apropiat al lui Băsescu”, spune fostul premier, citat de Realitatea.NET.
 
Adrian Năstase lasă lucrurile confuze
 
Năstase a fost întrebat despre faptul că presa a scris că i-ar fi invitat pe Cristian Diaconescu şi pe Victor Ponta să facă parte din echipa sa şi că i-ar fi sugerat lui Diaconescu că l-ar susţine dacă va candida la şefia PSD. "Eu, deocamdată, nu am anunţat că voi candida eu însumi, şi am spus foarte clar că voi vedea dacă există un sprijin pentru o astfel de idee şi dacă se poate forma o echipă care să creeze masa critică necesară pentru o atitudine, aşa cum o văd eu, în perioada următoare. Dacă nu – nu. Am mai fost preşedinte al partidului, nu am o miză personală, nu îmi doresc să pregătesc o platformă pentru nu ştiu ce alte poziţii în stat", a mai explicat Năstase.

În concluzie, el a precizat că are "disponibilitatea de a lucra pentru partid" dacă se va reuşi formarea unei echipe, folosind reprezentanţi din toate generaţiile din partid. "Nu vreau să rostesc nume. Am vorbit cu foarte mulţi colegi, în ultima perioadă. Ştiţi bine, sunt un om corect, întotdeauna am fost un om corect, am dat fiecăruia ce i s-a cuvenit, până la urmă, pentru merite, dar ştiind şi defectele fiecăruia. Cred că e important să formăm o nouă echipă, punând împreună calităţile, şi nu defectele. Sigur că nimeni nu este perfect în echipa noastră, dar eu cred că este important să facem dialogul de genul celui pe care-l vom face astăzi, aici, tocmai pentru a întări şi dimensiunea ideologică, pentru a întări dimensiunea de organizare", a mai declarat liderul PSD, informează NewsIn.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Daniel Ionescu 41 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.